Now Reading
Τις συστηματικές επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών καταγγέλλει ο ΟΗΕ.

Τις συστηματικές επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών καταγγέλλει ο ΟΗΕ.

Από το Αφγανιστάν μέχρι το Ιράν και τις μισογυνικές και σεξιστικές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκφράζει την ανησυχία του για τις συστηματικές προσπάθειες καταπάτησης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Μπορεί ο μισογυνισμός και οι προσπάθειες που αποσκοπούν να ανακόψουν την πορεία προς την ισότητα των φύλων να μην είναι κάτι καινούριο, όμως ο Φόλκερ Τουρκ εκτίμησε, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως υπάρχει στο εξής «ένας πιο συστηματικός, πιο οργανωμένος τρόπος να χτυπηθούν τα δικαιώματα των γυναικών».

«Το Αφγανιστάν είναι το χειρότερο»

Δήλωσε πως θέλει να επισκεφθεί την Καμπούλ και την Τεχεράνη για να συζητήσει με τις αρχές ώστε να αντιληφθούν πως η ανάπτυξη πρέπει να περιλαμβάνει τις γυναίκες. «Το Αφγανιστάν είναι το χειρότερο των χειρότερων», είπε. «Η καταστολή των γυναικών με αυτόν τον τρόπο δεν έχει κάτι ανάλογο».

«Είμαι πολύ ανήσυχος για αυτά τα πισωγυρίσματα και τη διάδοση οπισθοδρομικών ιδεών» είπε ο 58χρονος Αυστριακός, που ανέλαβε καθήκοντα στα μέσα Οκτωβρίου και σημειώνει ότι, σχεδόν 75 χρόνια μετά την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυξάνονται οι προσπάθειες, περιλαμβανομένων αυτών «με ύπουλο τρόπο», να στερηθούν οι γυναίκες και τα κορίτσια τα δικαιώματά τους.

Με αφορμή του Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν στέρησαν από τις γυναίκες το πανεπιστήμιο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και απαγόρευσαν στις ΜΚΟ να τις εργοδοτούν, ο Τουρκ τόνισε πως αυτές οι επιθέσεις εναντίον των γυναικών είναι «μια υπενθύμιση του πού μπορεί να οδηγήσει μια διεστραμμένη αντίληψη» και «οφείλουμε να διασφαλίσουμε πως αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτή δεν θα γίνει ο κανόνας στο μέλλον», είπε.

Κωφεύει το Ιράν

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε επίσης να μεταβεί στο Ιράν, που συγκλονίζεται από διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Αμίνι στα χέρια της αστυνομία, που την συνέλαβε για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα στην Ισλαμική Δημοκρατία για τις γυναίκες, όμως η Τεχεράνη δεν έχει απαντήσει ακόμη.

Ο Ύπατος Αρμοστής θέλει να ζητήσει από το Ιράν «την κατάργηση ορισμένων μεροληπτικών πρακτικών απέναντι στις γυναίκες και στα κορίτσια». Θέλει επίσης να συζητήσει την καταστολή των διαδηλώσεων που, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο, έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 476 ανθρώπων, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.

Ο Τουρκ ανησυχεί ιδιαίτερα για τις καταδίκες διαδηλωτών σε θάνατο. Μέχρι και σήμερα τέσσερις άνθρωποι έχουν εκτελεστεί δι΄απαγχονισμού σε σχέση με τις αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις.

Ανάγκη για μέτρα προστασίας και στο διαδίκτυο

Εκτός από μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη, ο Τουρκ αναφέρεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «όπου μισογυνικά και σεξιστικά σχόλια μοιάζουν να επιτρέπονται (…) και να ευημερούν».

Υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν «μέτρα προστασίας» ώστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «να είναι υπεύθυνα και να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά» κυρίως «στα θέματα φύλου». Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται από τις πλατφόρμες μπορεί «πολύ γρήγορα να βοηθήσουν ώστε η ρητορική μίσους να ενισχυθεί πολύ επικίνδυνα», είπε.

Αν και ανησυχεί για τις σημερινές επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών, ο Τουρκ θεωρεί πως αυτές «μοιάζουν με μια τελευταία προσπάθεια της πατριαρχίας να αυξήσει τη δύναμή της». «Είναι ο παλιός κόσμος που πεθαίνει», υποστηρίζει.

Λίγο αφότου ανέλαβε επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας, ο Τουρκ είχε γράψει μια ανοιχτή αποστολή απευθυνόμενος στον νέο ιδιοκτήτη του Twitter Ίλον Μασκ, ζητώντσς του να διασφαλίσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε Επίσης

Επιχείρησε αρχικά να επικοινωνήσει με την ομάδα που εργαζόταν για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Twitter, όμως, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, «δεν μπορέσαμε να έρθουμε σε επαφή με κανέναν γιατί όλοι είχαν μόλις απολυθεί».

 

 

News | T-zine.gr | 08.01.2023

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών.

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί