Now Reading
Το 60% των τρανς μαθητών δεν έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες τουαλέτες σε σχέση με το φύλο τους.

Το 60% των τρανς μαθητών δεν έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες τουαλέτες σε σχέση με το φύλο τους.

ΗΠΑ: Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 | 23:25

Αναφορά υπογραμμίζει την ανάγκη έννομης προστασίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τους τρανς μαθητές— την προστασία που η διοίκηση του Τραμπ κατήργησε.

Του John Riley | Metro Weekly.

Μετάφραση για το T-zine.gr Μαντώ Φ

Το 60% των τρανς μαθητών δεν έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες τουαλέτες σε σχέση με το φύλο τους.

Οι περισσότεροι και περισσότερες τρανς μαθητές και μαθήτριες τυγχάνουν άδικης μεταχείρισης στα σχολεία, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις (τουαλέτες, αποδυτήρια) που αντιστοιχούν στην ταυτότητα φύλου τους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Τρεις στους τέσσερις διεμφυλικούς μαθητές και μαθήτριες αισθάνονται επισφαλείς στο σχολείο, και το 60% αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες του αντίθετου φύλου απ’ αυτό με το οποίο αυτοπροσδιορίζεται.

Η αναφορά, που δημοσιεύτηκε από το Movement Advancement Project (αμερικάνικο επιστημονικό επιτελείο με στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας) και το GLSEN (οργανισμός που στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού στα σχολεία), σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ισότητας για τους Τρανς Ανθρώπους και την Εθνική Ένωση Εκπαίδευσης, επιδιώκει την ανάδειξη στατιστικών σχετικά με τις εμπειρίες τρανς μαθητών-τριων στο σχολείο και της ανάγκης παροχής έννομης προστασίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι πολιτικές κατά των τρανς ανθρώπων έχουν αρκετές επιπτώσεις, όπως προβλήματα στην συναισθηματική και σωματική υγεία. Παραδείγματος χάρη, το 70% των τρανς μαθητών αποφεύγει να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες, με αποτέλεσμα να παθαίνουν αφυδάτωση, ουρολοιμώξεις ή προβλήματα στα νεφρά.

Επιπλέον, οι εχθρικές πολιτικές στέλνουν το μήνυμα στους τρανς μαθητές ότι δεν υποστηρίζονται από τους δασκάλους τους, τη διοίκηση του σχολείου, καθώς και από τους τοπικούς και τους εθνικούς πολιτικούς αρχηγούς, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας και αυτοπεποίθησης.

Αντιστρόφως, στην εν λόγω αναφορά υποστηρίζεται ότι έρευνες δείχνουν ότι οι τρανς μαθητές οι oποίοι αντιμετωπίζονται σε συμφωνία με την ταυτότητα φύλου τους βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα ψυχικής υγείας με τους μη-τρανς συνομήλικους τους.

Συγκεκριμένα, η αναφορά καταφέρεται εναντίον της απόφασης της διοίκησης του Τραμπ να καταργήσει την κεντρική οδηγία του Ομπάμα που παρότρυνε τις περιφέρειες να αντιμετωπίζουν τα τρανς παιδιά σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους.

Υποστηριχτές της ΛΟΑΤ κοινότητας διατείνονται ότι η ανάκληση της εφαρμογής της οδηγίας του Ομπάμα έχει δημιουργήσει ένα κενό και ένα επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με τα δικαιώματα και την προστασία που οι τρανς μαθητές δικαιούνται.

Λόγω της απουσίας μίας ξεκάθαρης οδηγίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι πολιτείες επιχειρούν να καλύψουν το κενό προτείνοντας περιοριστικά νομοσχέδια σχετικά με τη χρήση των τουαλετών τα οποία περιορίζουν την πρόσβαση των τρανς ανθρώπων στους δημόσιους χώρους σύμφωνα με την καταγραφή του «βιολογικού» φύλου τους κατά τη γέννησή τους.

Δείτε Επίσης

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, όπως στην Βόρεια Καρολίνα που οι περιορισμοί σχετικά με τις τουαλέτες παραμένουν ίδιοι παρά την ανάκληση του HB 2 (νόμος που όριζε ότι στους δημόσιους χώρους τα άτομα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τουαλέτες και αποδυτήρια που αντιστοιχούν στο αναγραφόμενο φύλο στο πιστοποιητικό γέννησής τους), όπως και στο Τέξας, που ο αμφιλεγόμενος SB 6 (αντίστοιχος με τον παραπάνω νόμο σχετικά με την πρόσβαση στις τουαλέτες) εύκολα εγκρίθηκε από την Γερουσία της Πολιτείας.

Εκθέτοντας τα παραπάνω αποτελέσματα, οι MAP, GLSEN, NCTE και NEA -οργανισμοί με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση για τη ΛΟΑΤ κοινότητα- έχουν στείλει ένα αντίτυπο της αναφοράς αυτής και, επίσης, έχουν απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας της Αμερικής, Betsy DeVos, υποστηρίζοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας διακινδυνεύει την ευημερία και την ασφάλεια των τρανς μαθητών.

Αναφέρθηκαν, επίσης, σε 13 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια στις οποίες εφαρμόζονται πολιτικές υπέρ των ΛΟΑΤ μαθητών, όπως και σ’ εκατοντάδες σχολικές περιφέρειες σε άλλες πολιτείες, οι οποίες έχουν επιτυχώς υιοθετήσει παρόμοιες πολιτικές, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

«Οι σχολικές πολιτικές ένταξης δεν λειτουργούν αποτρεπτικά στην νομική υποχρέωση των σχολείων να διασφαλίσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα αν κάποιος μαθητής συμπεριφερθεί απρεπώς ή προσπαθήσει να παραβιάσει την ιδιωτικότητα κάποιου άλλου παιδιού», δήλωσε η Ineke Mushovic, η εκτελεστική διευθύντρια του ΜΑP. «Aν κάποιος μαθητής επιχειρήσει να καταχραστεί μία περιεκτική πολιτική, τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα και οπωσδήποτε θα λάβουν δράση. Και τα σχολεία, επίσης, μπορούν να προσφέρουν ιδιωτικές επιλογές σε όποιον μαθητή αισθάνεται άβολα».

«Σ’ ένα επιφανειακό επίπεδο, το επιχείρημα αφορά στις τουαλέτες, αλλά επί της ουσίας, το διακύβευμα είναι αν οι τρανς μαθητές θα συμπεριληφθούν στο σύστημα της δημόσιας παιδείας» συμπλήρωσε η Mushovic. «Με απλά λόγια, αν οι τρανς μαθητές δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση στις τουαλέτες, δεν μπορούν να είναι ασφαλείς στο σχολείο».

© T-zine.gr με πληροφορίες από Metro Weekly

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί