Now Reading
Tο άγγιγμα της τέχνης

Tο άγγιγμα της τέχνης

Ελλάδα: Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018 | 12:52

T-zine.gr

News  Πολιτισμός

 

Tο άγγιγμα της τέχνης


Η Αρχή και το Τέλος είναι ζήτημα της Ζωής και του Θανάτου, αλλά όχι μόνο… Είναι και ζήτημα της Τέχνης.. Όταν το ζητούμενο για την τέχνη είναι η αρχή και το τέλος, το άγγιγμα γίνεται υπερβατικό, συμβολικό, μυστηριώδες…Για παράδειγμα : Το τέλος μπορεί να είναι το αποτύπωμα μιας μορφής που σε κοιτάει διαπεραστικά από το υπερπέραν, όμως η αρχή βρίσκεται στην παιγνιδιάρικη μορφή του γεμάτου ζωντάνια και υποσχέσεις παιδιού που ξεκινάει ανυποψίαστο τα δικά του βήματα στη ζωή. Υπάρχει η σύνδεση των δύο άκρων, είναι διάχυτη, είναι ορατή, προυπόθεση του ενός είναι το άλλο, χωρίς την αρχή τέλος δεν γίνεται, αλλά και χωρίς το τέλος η αρχή δεν θα έπαιρνε το νόημα που της αξίζει.

Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις, υπήρξε η εν εξελίξει έκθεση έργων τέχνης με τον τίτλο ΑΡΧΗ & ΤΕΛΟΣ που λαβαίνει χώρα στον υπέροχο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Ρόκκου, στην Σπλάντζια, και διοργανώνεται από το ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ με την εποπτεία των ιδρυτών του, κ. Κ. Πρώιμου και του ακούραστου κ.Ιωάννη Αρχοντάκη που καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής δραστηριότητας στην πόλη μας και είναι άξιοι συγχαρητηρίων γι αυτό.

Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν τα έργα τους είναι η κ. Λαμπρινή Μποβιάτσου, που έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε πάμπολλες εικαστικές δραστηριότητες, και ο κ. Νίκος Γιαβρόπουλος ο οποίος με τις video-art προβολές του συμβάλει στην εμβάθυνση του θέματος, δίνει εικόνα και κίνηση στα μυστήρια της αρχής και του τέλους, η ζωή και ο θάνατος σε αέναη κίνηση τυλιγμένα στο δικό τους μυστήριο, δοσμένα με τέχνη και ρεαλισμό.

Σε τελική ανάλυση, νομίζω, ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί οτι ο συνδυασμός των κλασικών παραστατικών τεχνών με προβολές μέσα από την βιντεο-τέχνη, αλληλοσυμπληρώνονται και δίνουν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, ειδικά όταν συμπράττουν για μία θεματική παρουσίαση όπως αυτή που εγκαινιάστηκε στις 2 Αυγούστου.

Σαν θέμα η έκθεση αυτή δείχνει να μας αφορά όλους, ολοι από κάπου ξεκινήσαμε και κάπου θα φτάσουμε..Σαν έκφραση τέχνης επίσης μας αφορά, επειδή η τέχνη είναι μέρος της κουλτούρας μας , είναι μέσα στη ζωή μας, όποια μορφή κι αν παίρνει.

Εχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε κι εμείς μέσα από τη ματιά του καλλιτέχνη μια διαφορετική πλευρά , μια προσέγγιση ιδιαίτερη για ένα θέμα γνωστό ίσως αλλά με αλλιώτικη οπτική , που θα ενεργοποιήσει την ευαισθησία μας και θα εμπλουτίσει τα συναισθήματά μας. Είναι κι αυτό μέσα στο ρόλο της κάθε μορφής τέχνης ,άλλωστε.
Για τον λόγο αυτόν ακριβώς, θέλω να πώ τόσο στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες όσο και σε όλους τους παράγοντες της έκθεσης αυτής στον Αγιο Ρόκκο, συγχαρητήρια και καλή επιτυχία σε ό,τι καταπιάνονται.

Γνωρίστε τους καλλιτέχνες:

Η Λαμπρινή Μποβιάτσου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης με καθηγητή τον Sadro Troti. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό της έργο σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές εκθέσεις και σε δεκατρείς ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στη Γαλλία. Εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2003 στην 11η Biennale των Νέων Δημιουργών Ευρώπης & Μεσογείου, ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε στην έκθεση για τους επιλεγμένους καλλιτέχνες υποψήφιους για το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής του Μουσείου Φρυσίρα. Έχει δημιουργήσει σκηνικά για το θέατρο και έχει επιμεληθεί δεκάδες παιδικές παραστάσεις. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας. Διδάσκει καλλιτεχνικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ζει και δημιουργεί στα Χανιά.

Δείτε Επίσης

Ο Νίκος Γιαβρόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Αρχικά σπούδασε Σκηνογραφία στη Σχολή Κινηματογράφου & Τηλεόρασης του Λ.Σταυράκου και αργότερα ασχολήθηκε συστηματικά με την καλλιτεχνική παραγωγή και ειδικά με την Video Art. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό του έργο του σε δώδεκα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία και σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές στην Ελλάδα, Αυστρία, Η.Π.Α, Σουηδία, Δανία, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, Ινδία, Βραζιλία, Περού, Ολλανδία, Ρωσία & Βουλγαρία. Απέσπασε δύο βραβεία για το καλύτερο Video Art στο φεστιβάλ Mediaterra – Φούρνος Κέντρο Τέχνης & Τεχολογίας, Αθήνα, 1999, και στο Greek Film Video Festival, Λονδίνο, 2013. Έχει επιμεληθεί έξι ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη και την Αμερική. Ζει και δημιουργεί στην Αθήνα.

Διάρκεια έκθεσης: 2-19 Αυγούστου 2018

Δείτε το event στο facebook εδώ.

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 20:00-23:00

Διαβάστε επίσης: Το πηγάδι της μοναξιάς

© T-zine.gr με πληροφορίες από τα Χανιώτικα Νέα

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί