Now Reading
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας δικαίωσε το αρτοποιείο που αρνήθηκε να φτιάξει «γκέι τούρτα»

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας δικαίωσε το αρτοποιείο που αρνήθηκε να φτιάξει «γκέι τούρτα»

Ηνωμένο Βασίλειο: Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 2018 | 13:14

Newsroom Team | LGBTQI News T-zine.gr

Είχε αρνηθεί να φτιάξει μια τούρτα στην οποία θα αναγραφόταν το σύνθημα «Υποστηρίξτε τον Γάμο των Ομοφυλοφίλων»

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας δικαίωσε το αρτοποιείο που αρνήθηκε να φτιάξει «γκέι τούρτα»

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας δικαίωσε το αρτοποιείο που αρνήθηκε να φτιάξει «γκέι τούρτα»

Με δικαίωση για το αρτοποιείο έληξε τελικά η υπόθεση της «γκέι τούρτας», όπως έγινε γνωστή, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας δικαίωσε την εν λόγω επιχείρηση από την Β. Ιρλανδία.

Όλα ξεκίνησαν όταν το αρτοποιείο, που ανήκει σε οικογένεια καθολικών, αρνήθηκε, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, να φτιάξει μια τούρτα στην οποία θα αναγραφόταν το σύνθημα «Υποστηρίξτε τον Γάμο των Ομοφυλοφίλων».

Με την απόφαση αυτή, η οποία εκδόθηκε ομόφωνα, από το Ανώτατο Δικαστήριο που είναι η υψηλότερη βρετανική δικαστική αρχή ακυρώθηκε προηγούμενη δικαστική απόφαση του 2015 με την οποία κρινόταν ένοχη η «Ashers Baking Company» ότι έκανε «διακρίσεις».

Η οικογένεια ΜακΆρθουρ, στην οποία ανήκει το αρτοποιείο αυτό, προέταξε τις προσωπικές της πεποιθήσεις και ακύρωσε παραγγελία που της είχε κάνει τον Ιούνιο του 2014 ο Γκάρεθ Λι, ένας υπέρμαχος του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Αυτός ήθελε στην τούρτα να γράψουν το σύνθημα «Υποστηρίξτε τον Γάμο των Ομοφυλοφίλων» και να έχει τη φωτογραφία του Μπερτ και του Έρνι από την τηλεοπτική εκπομπή Sesame Street.

Ωστόσο ο Ντάνιελ Μακ Άρθουρ, ο οποίος διαχειρίζεται την επιχείρηση, η οποία μετράει έξι αρτοποιεία και απασχολεί 80 ανθρώπους, έκρινε ότι το σύνθημα αυτό είναι «αντίθετο» με τα πιστεύω της οικογένειάς του και των «διδαχών της Βίβλου».

Ως εκ τούτου αποφάσισε να μην κάνει την τούρτα και να δώσει πίσω τα χρήματα στον πελάτη που την είχε παραγγείλει.

Οι Daniel και Amy McArthur από την Ashers Baking Company ευχαρίστησαν τον Θεό μετά την απόφαση του Δικαστηρίου.

«Είναι βαθύτατα ταπεινωτικό και αντίθετο με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να αρνηθεί κανείς να προσφέρει μια υπηρεσία σε κάποιο άτομο εξαιτίας της φυλής του, του φύλου του, της αναπηρίας του, του σεξουαλικού του προσανατολισμού, της θρησκείας του ή των πεποιθήσεών του», δήλωσε σήμερα η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Μπρέντα Χέιλ.

«Ωστόσο δεν συνέβη αυτό στην υπόθεση αυτή», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι αρτοποιοί «δεν αρνήθηκαν να εκτελέσουν» αυτήν την παραγγελία λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του κ. Λι, αλλά λόγω της φύσης του μηνύματος που τους ζητήθηκε να αναγραφεί στην τούρτα.

«Οι αρτοποιοί δεν θα είχαν το δικαίωμα να αρνηθούν να προμηθεύσουν τα προϊόντα τους στον κ. Λι επειδή είναι ομοφυλόφιλος ή υποστηρίζει τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Όμως είναι εντελώς διαφορετικό να υποχρεωθούν να προμηθεύσουν μια τούρτα που θα έχει ένα μήνυμα με το οποίο διαφωνούν ριζικά», πρόσθεσε.

Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με ανάμεικτα αισθήματα. Ο Πίτερ Τάτσελ, ένας από τους κύριους ακτιβιστές στη Βρετανία για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, χαιρέτισε την απόφαση χαρακτηρίζοντάς τη «νίκη της ελευθερίας της έκφρασης».

«Μολονότι διαφωνώ ριζικά με την αντίθεση (της οικογένειας ΜακΆρθουρ) στα ίσα δικαιώματα στον γάμο, σε μια ελεύθερη κοινωνία, ούτε αυτοί ούτε κανείς δεν θα πρέπει να αναγκάζεται να υποστηρίξει μια πολιτική ιδέα στην οποία είναι αντίθετος», ανακοίνωσε.

Σύμφωνα με τον ακτιβιστή, η απόφαση αυτή ανοίγει επίσης το δρόμο στις επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα «να αρνηθούν να περάσουν ένα πολιτικό μήνυμα αν έχουν μια αντίρρηση (…) Σε αυτό περιλαμβάνεται το δικαίωμα να αρνηθούν μηνύματα σεξιστικά, ξενοφοβικά ή κατά των γκέι».

Η Βόρεια Ιρλανδία είναι το μόνο μέρος στο Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο δεν επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ των ομοφυλοφίλων.

Το κοινωνικά συντηρητικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της επαρχίας αυτής της Βρετανίας που υποστηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Βρετανίας, έχει μπλοκάρει τις προσπάθειες νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου.

Δείτε Επίσης

Η ηγέτιδα του κόμματος Αρλίν Φόστερ αντέδρασε στην απόφαση αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμεταδίδοντας στο Twitter την απόφαση μόλις αυτή εκδόθηκε.

Την ίδια ώρα η Επιτροπή Ισότητας της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία υποστήριζε την προσφυγή του Λι, ανακοίνωσε ότι απογοητεύτηκε από την απόφαση αυτή της βρετανικής δικαιοσύνης και ότι θα έχει ως συνέπεια τα πιστεύω των ιδιοκτητών επιχειρήσεων να υπερισχύουν των ίσων δικαιωμάτων των πελατών.

«Ανησυχούμε ότι αυτή η κρίση μπορεί να εγείρει αβεβαιότητα για την εφαρμογή του νόμου περί ισότητας στον εμπορικό τομέα, τόσο όσον αφορά το τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις όσο και όσον αφορά αυτό που θα μπορούν να αναμένουν οι πελάτες», αναφέρει η Επιτροπή Ισότητας σε ανακοίνωσή της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ και LiFO

 


 

Διαβάστε ακόμα:

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από LiFO
 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί