Now Reading
Το Μπουτάν γίνεται η πιο πρόσφατη χώρα της Ασίας που αναθεωρεί νόμους ενάντια στην ομοφυλοφιλία

Το Μπουτάν γίνεται η πιο πρόσφατη χώρα της Ασίας που αναθεωρεί νόμους ενάντια στην ομοφυλοφιλία

Οι βουλευτές της χώρας αυτής των Ιμαλαΐων ψήφισαν την εβδομάδα που μας πέρασε την αναθεώρηση ενός νόμου του 2004 που ποινικοποιεί την «παρά φύσιν σεξουαλική συμπεριφορά» και μέχρι πρότινος αντιμετωπιζόταν ως αναφορά στο ομοφυλοφιλικό σεξ.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ – Το βασίλειο του Μπουτάν υπερηφανεύεται για την αύξηση της «εθνικής ευημερίας» αλλά δεν νιώθει πάντοτε το ίδιο προς τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της χώρας.

Το στίγμα και οι διακρίσεις είναι διαδεδομένα, λένε οι ακτιβιστές, και είναι σύνηθες τα γκέι άτομα να δέχονται εκβιασμούς. «Αυτά είναι ζητήματα για τα οποία κανείς δεν μιλάει, αλλά είναι η πραγματικότητα» αναφέρει ο Tashi Tsheten, ιδρυτικό μέλος της τοπικής ομάδας για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, Rainbow Bhutan.

Το Μπουτάν γίνεται η πιο πρόσφατη χώρα της Ασίας που αναθεωρεί νόμους ενάντια στην ομοφυλοφιλία

Παρόλα αυτά, την Πέμπτη, το νομοθετικό σώμα της χώρας αυτής των Ιμαλαΐων ψήφισε την ανάκληση μιας φράσης από τον ποινικό κώδικα που ποινικοποιεί «τον σοδομισμό και κάθε παρά φύσιν σεξουαλική συμπεριφορά» που μέχρι πρότινος αντιμετωπιζόταν ως αναφορά στο ομοφυλοφιλικό σεξ.

Η κίνηση, η οποία χρειάζεται την έγκριση του βασιλιά πριν γίνει νόμος, αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα ασιατικής κυβέρνησης που χαλαρώνει τους απαγορευτικούς νόμους που περιορίζουν τις ιδιωτικές ζωές των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Στη γειτονική Ινδία, το Ανώτατο Δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε μια από τις παλαιότερες απαγορεύσεις του συναινετικού ομοφυλοφιλικού σεξ το 2018, αποφασίζοντας ότι οι γκέι Ινδοί πρέπει να απολαμβάνουν όλες τις προστασίες του Συντάγματος.

Τον περασμένο χρόνο, οι βουλευτές της Ταϊβάν ψήφισαν τη νομιμοποίηση του γάμου για άτομα του ίδιου φύλου, για πρώτη φορά στην Ασία. Αυτό ενθάρρυνε τους ακτιβιστές για ισότητα στον γάμο τόσο στην Ιαπωνία όσο και πέρα από αυτήν.

Τον Ιούλιο, το κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι ενέκρινε νομοσχέδιο που θα έδινε σε κάποιες ενώσεις ατόμων του ίδιου φύλου τα ίδια δικαιώματα με αυτά του ετεροφυλοφιλικού γάμου. Αποφεύχθηκε η χρήση της λέξης «γάμος» αλλά επετράπη η νόμιμη δήλωση συμβίωσης για άτομα του ίδιου φύλου.

The annual pride march in October in Taipei, Taiwan. Lawmakers there voted to legalize same-sex marriage last year.Credit…Ritchie B Tongo/EPA, via Shutterstock

Ο νέος νόμος του Μπουτάν, που ψηφίστηκε και από τα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας την Πέμπτη, «τοποθετεί το Μπουτάν στην παγκόσμια τάση για αναγνώριση της ισότητας των λεσβιών, των γκέι και των αμφιφυλόφιλων» γράφει ο Kyle Knight, ερευνητής στο πρόγραμμα για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παρόλα αυτά, προσέθεσε ότι «το Μπουτάν έχει να κάνει σημαντική δουλειά μέχρι να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των ανθρώπων που περιθωριοποιούνται εδώ και τόσο καιρό στη βάση του φύλου και της σεξουαλικότητας, θα προστατεύονται πλήρως».

Ο ποινικός κώδικας του Μπουτάν εισήχθη το 2004, τέσσερα χρόνια πριν η βουδιστική αυτή χώρα των 800.000 κατοίκων οργανώσει τις πρώτες της εκλογές στα πλαίσια της μετάβασης από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική δημοκρατία. Μεγάλο μέρος του κώδικα βασίστηκε σε αντίστοιχους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από τους συνταγματολόγους Dema Lham και Stanley Yeo.

Τα τμήματα που αφορούν στον σοδομισμό και το «παρά φύσιν σεξ» είναι πανομοιότυπα στη γλώσσα με άλλους ποινικούς κώδικες της Νότιας Ασίας που αντιγράφηκαν από τον Ινδικό Ποινικό Κώδικα που επιβλήθηκε το 1860 από τις βρετανικές αποικιοκρατικές αρχές, αναφέρει ο ακτιβιστής από το Μπουτάν, κύριος Tsheten. Άτομα που κατηγορούνται για «παρά φύσιν σεξ» στο Μπουτάν, έρχονται αντιμέτωπα με πρόστιμα που αντιστοιχούν σε πλημμέλημα.

Η καμπάνια για την αφαίρεση της αντιομοφυλοφιλικής γλώσσας από τον ποινικό κώδικα του Μπουτάν δεν ενέπλεξε πολλούς ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές, είπε ο κύριος Tsheten, επειδή η επίσημη σύσταση μιας ομάδας για τα γκέι δικαιώματα στη χώρα θα σήμαινε πως παρέχεται «υποστήριξη σε εγκληματίες».

Αντίθετα, στηρίχθηκε στην προσπάθεια να βοηθηθεί το Υπουργείο Υγείας στην πρόληψη της διάδοσης του HIV μεταξύ των ομοφυλοφίλων της χώρας. «Αυτό που κάναμε ήταν να δείξουμε στον λαό του Μπουτάν ότι υπάρχουμε» ανέφερε.

Το υπουργείο έγινε σύμμαχος επειδή αναγνώρισε ότι οι αναφορές του ποινικού κώδικα σε «παρά φύσιν σεξ» θα εμπόδιζαν τους γκέι και αμφιφυλόφιλους άντρες στην αναζήτηση περίθαλψης και θεραπείας για τον HIV. Και όταν συζητήθηκε η αναθεώρηση του ποινικού κώδικα τον περασμένο χρόνο, ο Υπουργός Οικονομίας, Namgay Tshering, που προηγουμένως δούλευε στο Υπουργείο Υγείας και την Παγκόσμια Τράπεζα, επέμεινε στη Βουλή για την αφαίρεση της απαρχαιωμένης αυτής γλώσσας.

«Το κύριο επιχείρημα για εμένα είναι ότι ενώ αυτό το τμήμα του νόμου βρίσκεται εκεί από το 2004, ήταν τόσο περιττό που ποτέ δεν εφαρμόστηκε» δήλωσε ο κύριος Tshering, συμπληρώνοντας ότι «Είναι επίσης αηδιαστικό στα μάτια των διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Όταν οι βουλευτές του Μπουτάν ψήφιζαν για την αναθεώρηση της αναφοράς του ποινικού κώδικα στο «παρά φύσιν σεξ», ο Pema Dorje, ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής που βρισκόταν στην αίθουσα του κοινοβουλίου, ήταν τόσο αγχωμένος που δεν μπορούσε να παρακολουθήσει.

«Απλά έκλεισα τα μάτια μου» είπε ο κύριος Dorje, ιδρυτικός μέλος της ομάδας δικαιωμάτων Queer Voices of Bhutan. «Κοιτούσα διαρκώς στο πάτωμα και περίμενα να σηκώσουν τα χέρια τους».

Δείτε Επίσης

Ο Ugyen Wangdi, βουλευτής της ομάδας που ανέλαβε να φέρει εις πέρας τις αλλαγές, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι 63 από τους 69 βουλευτές του Μπουτάν ψήφισαν υπέρ τις αναθεώρησης. Οι άλλοι έξι ήταν απόντες.

Η αναφορά στο «παρά φύσιν σεξ» θα παραμείνει στον κώδικα, αναφέρει ο κύριος Tsheten, αλλά με την διευκρίνιση ότι αυτό δεν περιλαμβάνει στον ορισμό του την ομοφυλοφιλία μεταξύ ενηλίκων.

Είπε ότι ενώ η αναθεωρημένη γλώσσα «ανοίγει πολλές πόρτες» για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα του Μπουτάν, αυτό δεν θα περιορίσει την ομοφοβία με την οποία έρχεται αντιμέτωπη. Γκέι φίλοι του που δέχονται εκβιασμούς, για παράδειγμα, έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν σχολεία ή να ανοίξουν νέους λογαριασμούς στα social media.

«Αποκτάς την πολύ εχθρική αίσθηση» μας είπε «ότι οι φίλοι και οι συνάδελφοί σου δεν θα σε υποστηρίξουν αν κάνεις coming out».

Μετάφραση – Επιμέλεια: Πέτρος Θεοδωρίδης | LGBTQI News | T-zine.gr

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από The New York Times

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί