Now Reading
Το Δικαστήριο στο Καναδά αποφάσισε πως ο πατέρας ενός τρανς εφήβου δεν μπορεί να σταματήσει τη μετάβαση του

Το Δικαστήριο στο Καναδά αποφάσισε πως ο πατέρας ενός τρανς εφήβου δεν μπορεί να σταματήσει τη μετάβαση του

Καναδάς: Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019 | 11:15

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | Trans News | T-zine.gr

 

Σύμφωνα με καναδικό δικαστήριο και την απόφαση που εκδόθηκε τη Πέμπτη, ο τρανς έφηβος μπορεί να προχωρήσει με τη διαδικασία.

Το Δικαστήριο στο Καναδά αποφάσισε πως ο πατέρας ενός τρανς εφήβου δεν μπορεί να σταματήσει τη μετάβαση του.

Στο Καναδά, ο πατέρας ενός τρανς εφήβου είχε επιδιώξει να εμποδίσει τη μετάβασή του γιού του, αρνούμενος την ταυτότητα φύλου του αγοριού, μια πράξη που το δικαστήριο ονόμασε ως «οικογενειακή βία».

Μια επιτροπή τριών δικαστών του Εφετείου της Βρετανικής Κολομβίας, επιβεβαίωσε την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου ότι ο 14χρονος τρανς έφηβος θα μπορούσε να συνεχίσει τη μετάβασή του, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Guardian. Ένας δικαστής στο κατώτερο δικαστήριο είχε υποστηρίξει ότι η άρνηση του πατέρα να αποδεχτεί την ταυτότητα φύλου του γιου του συνιστά «οικογενειακή βία». Τα ονόματα τόσο του αγοριού όσο και του πατέρα του κρατούνται εμπιστευτικά με δικαστικό διάταγμα.

Ο έφηβος, ο οποίος ζει στο Βανκούβερ, καταγράφηκε ως «θήλυ» κατά τη γέννησή του, αλλά έχει αναγνωριστεί ως άρρεν από την ηλικία των 11 ετών. Ξεκίνησε την ορμονοληψία αφού προσπάθησε να αυτοκτονήσει και έκανε συναντήσεις με επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, αλλά ο πατέρας του ακολούθησε τη νομική οδό για να σταματήσει τη λήψη ορμονών. Η μητέρα του στηρίζει τη φυλομετάβασή του.

Χωρίς ορμονοληψία, «θα ήμουν ανάμεσα σε ένα γυναικείο και ανδρικό φύλο. Θα αισθανόμουν περίεργα», έγραψε ο έφηβος σε μια ένορκη δήλωση που διαβάστηκε στο δικαστήριο την Τρίτη. Άρχισε τη μετάβαση τον Μάρτιο, τώρα αισθάνεται «εκπληκτικά» και έχει πάψει να έχει αυτοκτονικές σκέψεις, λένε οι δικηγόροι του στο δικαστήριο.

Δεκαοκτώ δικηγόροι εμφανίστηκαν στο εφετείο, το ανώτατο δικαστήριο της επαρχίας, σε τριήμερη ακρόαση, σύμφωνα με τον Guardian. Ακούστηκαν υπάλληλοι δημόσιας υγείας, το σχολικό συμβούλιο από την περιοχή του αγοριού, ο έφηβος, η μητέρα του και ο πατέρας του.

Ο πατέρας υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο παιδί του να προχωρήσει στη φυλομετάβαση, ακολουθώντας απόψεις υπερσυντηρητικές σε σχέση με τα φύλα. Οι δικηγόροι του πατέρα, όμως, δήλωσαν ότι δεν αντιτίθεται στη μετάβαση του γιου του, αλλά πιστεύει ότι ένας ανήλικος δεν πρέπει να αποφασίζει αν θέλει να λάβει ορμόνες, καθώς πολύ λίγα είναι γνωστά για τα αποτελέσματα των ορμονών. «Πρόκειται για το δικαίωμα ενός γονέα να συμμετάσχει στη συζήτηση για το θέμα αυτό», δήλωσε στον Guardian ο Carey Linde, μέλος της νομικής ομάδας του πατέρα.

Οι LGBTQΙ ομάδες υγείας, ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο καναδικός νόμος επιτρέπει στους ανηλίκους να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα τους. «Ο νόμος είναι σαφής ότι για τους σκοπούς της αξιολόγησης της συναίνεσης με πληροφόρηση ένα νέο άτομο που αναζητά επαναπροσδιορισμό φύλου χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με υγειονομική περίθαλψη – και πρέπει να αντιμετωπίζεται – όπως και κάθε άλλο νέο άτομο που αναζητά οποιαδήποτε άλλη ιατρική περίθαλψη». Το ανέφερε η Transgender Health σε δικαστικό έγγραφο.

Το πάνελ των τριών δικαστών αναμένεται να εκδώσει γραπτές αποφάσεις κατά τους επόμενους μήνες που θα ασχολούνται με διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και το αν ο πατέρας έχει κακοποιητική συμπεριφορά αναφερόμενος σε λάθος όνομα και φύλο στο γιο του, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Guardian.

 

 

Σύμφωνα με νέα έρευνα τα τρανς παιδιά αντιλαμβάνονται το φύλο τους από την ηλικία των 3 ετών.

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Το 2% των μαθητών στα σχολεία αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς άτομα.

Δείτε Επίσης

Διαβάστε: Η αναφορά σε λάθος όνομα και φύλο στα τρανς ανήλικα πρόσωπα συνιστά κακοποίηση ανηλίκου σύμφωνα με την απόφαση δικαστηρίου στο Καναδά.

Διαβάστε: Το δικαστήριο του Οχάιο υπερασπίζεται την απόφαση τρανς εφήβου για την νομική μεταβολή του ονόματός του.

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από The Guardian
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί