Η κυβέρνηση ξεκίνησε σήμερα μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης διάρκειας δύο μηνών σχετικά με ένα προσχέδιο που αφορά την υγειονομική περίθαλψη των τρανς ανθρώπων

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μάλτας θα παρέχει πλήρη φροντίδα υγείας για τα τρανς πρόσωπα

Μάλτα: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 | 14:41

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | T-zine.gr

Trans News Υγεία

 

Η Μάλτα θα είναι μία από τις μόλις έξι χώρες που θα παρέχει ολιστικές υπηρεσίες στους τρανς ανθρώπους, καθώς η κυβέρνηση θα ξεκινήσει ένα προσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση για την υγειονομική περίθαλψη των τρανς ανθρώπων

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μάλτας θα παρέχει πλήρη φροντίδα υγείας για τα τρανς πρόσωπα.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε σήμερα μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης διάρκειας δύο μηνών σχετικά με ένα προσχέδιο που αφορά την υγειονομική περίθαλψη των τρανς ανθρώπων

Ένα προσχέδιο προς διαβούλευση για την υγειονομική περίθαλψη των τρανς ανθρώπων αναμένεται να καταστήσει τη Μάλτα μία από τις έξι μόνο χώρες που θα προσφέρει υπηρεσίες υγείας χωρίς διακρίσεις στους τρανς ανθρώπους για πλήρη ιατρική και ψυχοκοινωνική περίθαλψη.

Ο υπουργός υγείας, κ. Chris Fearne, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέχει εκπαίδευση στους επαγγελματίες υγείας της Μάλτας για τη διεξαγωγή διαδικασιών τις οποίες χρειάζονται οι τρανς άνθρωποι, και οι οποίες όμως δεν προσφέρονται επί του παρόντος μέσω της δημόσιας υγειονομικής υπηρεσίας.

«Θα προσφέρουμε ειδικές υπηρεσίες υγείας, αλλά δεν θεωρούμε τους τρανς ανθρώπους ότι βρίσκονται σε μια ιατρική κατάσταση. Έχουν ορισμένες περιπτώσεις οι οποίες είναι συγκεκριμένες, και θα χρειαστεί να έχουν πρόσβαση σε ειδικές υπηρεσίες που δεν είναι διαθέσιμες στη χώρα μας αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Fearne. «Αυτό περιλαμβάνει την ορμονοληψία για νέους και ηλικιωμένους και μια ολιστική υπηρεσία για την ταυτότητα φύλου».

Οι τρανς άνθρωποι είναι άτομα με ταυτότητα φύλου η οποία διαφέρει από το βιολογικό φύλο που γεννήθηκαν.

Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης διαρκεί μέχρι τις 6 Ιουνίου, ακολουθούμενη από ένα τελικό αρχείο που βασίζεται στο αποτέλεσμα των συζητήσεων.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα που θα επηρεάσει σημαντικά ένα μικρό μέρος της κοινωνίας μας. Η διαδικασία είναι στην αρχή – έχουμε το προσχέδιο, αλλά πρέπει να το εφαρμόσουμε », δήλωσε ο Fearne.

Η σύμβουλος για τη δημόσια υγεία,η Δρ. Natasha Azzopardi Muscat, δήλωσε ότι η πολιτική θα καταστήσει τις υπηρεσίες υγείας ανοιχτές σε όλα τα πρόσωπα και χωρίς διακρίσεις για τους τρανς ανθρώπους και θα αναπτύξει υπηρεσίες που θα βοηθήσουν τα άτομα αυτά να ζουν στο φύλο που επιθυμούν μέσω των χειρουργικών επεμβάσεων επιβεβαίωσης φύλου.

«Η φροντίδα αυτού του τμήματος για τους τρανς ανθρώπους θα δοθεί μέσω μιας εξοπλισμένης πολυεπιστημονικής ομάδας για να παρέχει όλο το φάσμα των απαραίτητων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών, ψυχολογικών και κοινωνικών μερών», δήλωσε.

Η πολιτική θα εξετάσει επίσης τη δυνατότητα προσφοράς ορισμένων πολύ εξειδικευμένων υπηρεσιών σε συνεργασία με άλλες χώρες. «Δεν υπάρχει υπηρεσία ενιαίου μεγέθους – πρέπει να προσαρμοστούν για κάθε συγκεκριμένο άτομο», δήλωσε η Azzopardi Muscat.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι τρανς άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από έλλειψη ευεξίας και κατάθλιψης.

«Οι τρανς άνθρωποι συχνά διστάζουν να στραφούν σε υπηρεσίες υγείας, επειδή φοβούνται ότι δεν θα γίνουν κατανοητοί ή ότι θα έχουν μια άσχημη εμπειρία. Αυτό είναι λάθος. Συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες για αναπτυξιακούς στόχους και δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω αυτόν τον τομέα της κοινωνίας».

Η Azzopardi Muscat δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά και τους νέους που αναζητούν όλο και περισσότερο αυτές τις υπηρεσίες.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  maltatoday.com.mt