Now Reading
Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να κηρύξει την ΕΕ «Ελεύθερη Ζώνη για ΛΟΑΤΙ+»

Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να κηρύξει την ΕΕ «Ελεύθερη Ζώνη για ΛΟΑΤΙ+»

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ζητήσουν να κηρυχθεί η ΕΕ «Ελεύθερη Ζώνη για ΛΟΑΤΙ+», ως απάντηση στις «περιοχές χωρίς ΛΟΑΤΙ+» στην Πολωνία.

 

Δύο χρόνια πριν, η πρώτη πολωνική κομητεία αυτοανακηρύχθηκε «απαλλαγμένη από την ιδεολογία των ΛΟΑΤΙ+», και η ομοφοβική αυτή στάση, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου και ακτιβιστές. Ακολούθησαν δεκάδες άλλες κομητείες, δήμοι και περιφέρειες έκτοτε.

Σε ψήφισμα του Δεκεμβρίου 2019, οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν απερίφραστα τη δημιουργία «περιοχών ελεύθερων από ΛΟΑΤΙ+» στην Πολωνία, καθώς και κάθε είδους επιθέσεις σε άλλα κράτη μέλη κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Clément Beaune, δήλωσε την Τρίτη, ότι οι πολωνικές αρχές δεν του επέτρεψαν την πρόσβαση σε αποκαλούμενη «ζώνη χωρίς ΛΟΑΤΚΙ» κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στη χώρα, που ξεκίνησε τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας, ωστόσο, αρνήθηκε ότι εμπόδισε την πρόσβαση του υπουργού στην περιοχή.

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγόρησαν την πολωνική κυβέρνηση Νόμου και Δικαιοσύνης, ότι υποχώρησε σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και διεξήγαγε μια εκστρατεία με ομοφοβική ρητορική πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους.

Το ΕΚ καταδικάζει σθεναρά τις «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ» στην Πολωνία

Το ΕΚ καλεί την Επιτροπή να καταδικάσει όλες τις δημόσιες διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ και κυρίως την ανάπτυξη των λεγόμενων «ζωνών χωρίς ΛΟΑΤΙ+» στην Πολωνία.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 463 ψήφους υπέρ, 107 κατά και 105 αποχές την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων σε λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφι, τρανς και ίντερσεξ (ΛΟΑΤΙ) στην ΕΕ από κρατικούς φορείς, εθνικές ή τοπικές κυβερνήσεις καθώς και από πολιτικούς. Πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν ομοφοβικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια εκστρατείας για δημοψήφισμα στη Ρουμανία και της ρητορικής μίσους εναντίον των ΛΟΑΤΙ στο πλαίσιο των εκλογών στην Εσθονία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Να ανακαλέσει η Πολωνία ψηφίσματα που επιτίθενται στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ

Το ΕΚ καταδικάζει ιδιαίτερα τις περιοχές που κήρυξαν το έδαφός τους «απαλλαγμένο από την ιδεολογία των ΛΟΑΤΙ» και οι οποίες δημιουργήθηκαν στις αρχές του 2019 από δεκάδες τοπικές αρχές στο νοτιοανατολικό τμήμα της Πολωνίας. Σε αυτές τις μη νομικά δεσμευτικές αποφάσεις, οι τοπικές αρχές καλούνται να απέχουν από τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων για την ενθάρρυνση της ανεκτικότητας απέναντι στους ΛΟΑΤΙ και να αποφύγουν την παροχή οικονομικής βοήθειας σε ΜΚΟ που εργάζονται για την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει τις πολωνικές αρχές να καταδικάσουν αυτές τις πράξεις και να ανακαλέσουν όλα τα ψηφίσματα που επιτίθενται στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ.

Οι ευρωβουλευτές καλούν επιπλέον την Επιτροπή να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται όλη η χρηματοδότηση της ΕΕ και να υπενθυμίσει στους εμπλεκόμενους τη δέσμευσή τους να μην ασκούν διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των κονδυλίων αυτών.

Τα σχολεία πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώματα όλων των παιδιών

Δείτε Επίσης

Το ΕΚ εκφράζει επίσης τη λύπη του για τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται κατά των ΛΟΑΤΙ προσώπων από τις δημόσιες αρχές ορισμένων κρατών μελών, οι οποίες αφορούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία. Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι τα σχολεία πρέπει να είναι χώροι που ενισχύουν και προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των παιδιών. Καλούν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις για τον τερματισμό των διακρίσεων που μπορούν να οδηγήσουν στον εκφοβισμό, την κακοποίηση ή την απομόνωση των ΛΟΑΤΙ στο σχολείο.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι, παρόλο που νομοθετικά μέτρα κατά των διακρίσεων έχουν παρθεί στην πλειονότητα των κρατών μελών, δεν εφαρμόζονται επαρκώς, αφήνοντας τα ΛΟΑΤΙ άτομα εκτεθειμένα σε εγκλήματα μίσους, ρητορική μίσους και διακρίσεις. Υπενθυμίζουν ότι η οδηγία της ΕΕ για την απαγόρευση των διακρίσεων, η οποία εκκρεμεί στο συμβούλιο των Υπουργών εδώ και 11 χρόνια, θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη αυτού του κενού όσον αφορά την προστασία των εν λόγω ατόμων.

 

LGBTQI News | T-zine.gr | 11.03.2021

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από LiFO

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί