Now Reading
Τo ημερολόγιο του πρώτου γνωστού ομοφυλόφιλου τρανς άνδρα που διαγνώστηκε με AIDS

Τo ημερολόγιο του πρώτου γνωστού ομοφυλόφιλου τρανς άνδρα που διαγνώστηκε με AIDS

ΗΠΑ: Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 | 20:19

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | Trans News | Ιστορία | T-zine.gr

 

Τo ημερολόγιο του πρώτου γνωστού ομοφυλόφιλου τρανς άνδρα που διαγνώστηκε με AIDS

Lou Sullivan

Τo ημερολόγιο του Lou Sullivan, του πρώτου γνωστού ομοφυλόφιλου τρανς άνδρα που διαγνώστηκε με AIDS, δημοσιεύονται 18 χρόνια μετά το θάνατό του.

Ο Sullivan, ο οποίος γεννήθηκε στο Μιλγουόκι το 1951, άρχισε να κρατά ημερολόγιο στην ηλικία των 10 ετών και συνέχισε για τις επόμενες τρεις δεκαετίες μέχρι το θάνατό του.

Πέθανε ως αποτέλεσμα των επιπλοκών που σχετίζονται με το AIDS το 1991.

Τo ημερολόγιό του είναι μια «ριζοσπαστική μαρτυρία της τρανς ευτυχίας», σύμφωνα με το New Yorker, και ακολουθούν την εξέλιξή του από έναν επαναστατικό Καθολικό μαθητή του προαστιακού Γουινσκόνσιν στο γνωστό τρανς άνδρα συγγραφέα και ακτιβιστή με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο.

Δημοσιεύονται για πρώτη φορά, στις 24 Σεπτεμβρίου, σε μια συλλογή που ονομάζεται «We Both Laughed in Pleasure: The Selected Diaries of Lou Sullivan».

Ο Sullivan ήταν ένας ομοφυλόφιλος τρανς άνδρας σε μια εποχή που η τρανς κατάσταση ήταν ακόμη ταξινομημένη ως ψυχική διαταραχή και η ύπαρξη ενός ομοφυλόφιλου τρανς άνδρα δεν ήταν κάτι που ο ιατρικός επαγγελματικός τομέας θεωρούσε ότι υπήρχε – οι τρανς άνδρες μπορούσαν να είναι μόνο ετεροφυλόφιλοι, σύμφωνα με τους τότε ιατρούς.

Ο Sullivan διατήρησε το ημερολόγιό του με την ελπίδα ότι μια μέρα θα το δημοσιεύσει.

«Ένας μεγάλος δικός μου φόβος είναι ότι θα πεθάνω πριν οι επαγγελματίες του φύλου αναγνωρίσουν ότι κάποιος σαν εμένα υπάρχει και τότε πραγματικά δεν θα υπάρχω για να αποδείξω ότι κάνουν λάθος», έγραψε ο Sullivan.

Δημοσίευσε επίσης ένα ενημερωτικό δελτίο για την τρανς κοινότητα που ονομάζεται FTM, τρεις εκδόσεις του «Information for the Female to Male Cross Dresser and Transsexual», και ένα χρόνο πριν από το θάνατό του, δημοσιεύει μια βιογραφία του Jack Bee Garland, ενός ομοφυλόφιλου τρανς άνδρα που έζησε στο Σαν Φρανσίσκο τη δεκαετία του ’30.

«Αν και είναι η ιστορία του Garland, λέει για μένα», γράφει ο Sullivan στο ημερολόγιό του. «Εξηγεί την πραγματικότητά μου για τις μελλοντικές γενιές των ομοφυλόφιλων τρανς ανδρών».

Τα εμπόδια του Sullivan για να αναγνωριστεί από τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα – προκειμένου να έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και υποστήριξη – τεκμηριώνονται επίσης στα ημερολόγιά του.

Ένας γιατρός ζήτησε από τον Sullivan να «ταξινομήσει» την καθημερινότητά του κατά πόσο ήταν «στερεοτυπικά αρρενωπή» ή «στερεοτυπικά θηλυκή».

Ο Sullivan έγραψε για αυτό: «Πώς θα έπρεπε να απαντήσω; Ω, έβαλα κρέμα και ζάχαρη στον καφέ μου, αυτό είναι θηλυκό. Μου αρέσει να βλέπω αγώνες πυγμαχίας στην τηλεόραση, αυτό είναι αρρενωπό. Έβαλα λάδι μπάνιου στη μπανιέρα, αυτό είναι θηλυκό. Χρησιμοποιώ Brut αποσμητικό, αυτό είναι αρρενωπό. [. . .]

«Έφυγα από εκεί περισσότερο από αποθαρρυμένος. Πρώτα πήγα σε ένα μπαρ (αρρενωπό!) και στη συνέχεια στο σπίτι για να κλάψω (θηλυκό!)».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ πέθαινε από επιπλοκές που σχετίζονται με το AIDS, ο Sullivan έγραψε μια σημείωση για το γεγονός ότι ήταν σε ένα γκέι μπαρ στο Σαν Φρανσίσκο που συνοψίζει την «ευτυχία» που ανέφερε το New Yorker.

«Έχω φτάσει τόσο μακριά, πέρασα όλη αυτή τη μετάβαση, να φοράω ανδρικά ρούχα 14 χρόνια και να λαμβάνω ορμόνες 8 χρόνια», έγραψε.

«Τέλος η χειρουργική επέμβαση ή μέχρι εκεί που μπορώ να φτάσω. Και τώρα τι; Τώρα κάθομαι εδώ με τον ίδιο τρόπο που καθόμουν και πριν τις ορμόνες, πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Και τώρα τι; Το μέλλον μου συμπιέζεται σε μια συντομευμένη χρονική περίοδο. Οι περισσότεροι νεκροί σε 2 έτη. Μερικοί ζουν για 5 χρόνια».

«Ωστόσο, άξιζαν όλα αυτά τα χρόνια να είμαι μόνο γι’ αυτή τη στιγμή, σε αυτό το μπαρ, εδώ, τώρα, με AIDS, να είμαι άνδρας μεταξύ των ανδρών».

Lou Sullivan

 

Ντοκιμαντέρ Seahorse: Μια ιστορία ενός γκέι τρανς άνδρα που κυοφόρησε και έγινε πατέρας.

Δείτε Επίσης

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) βελτιώνει τις εκτιμήσεις του HIV μεταξύ των Τρανς Ανδρών & Τρανς Γυναικών.

Διαβάστε: ΣΥΔ: «Τρανς γυναίκες. Η υγεία των τρανς έχει σημασία».

Διαβάστε: Τρανς γυναίκες ανησυχούν για τις αλληλεπιδράσεις των ορμονών με την αντιρετροϊκή θεραπεία.

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από Pink News
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί