Now Reading
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποφασίσει για διαβατήρια με καταχώριση ουδέτερου φύλου σε μία σημαντική υπόθεση

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποφασίσει για διαβατήρια με καταχώριση ουδέτερου φύλου σε μία σημαντική υπόθεση

Ηνωμένο Βασίλειο: Κυριακή, 15 Απριλίου 2018 | 11:12

Μετάφραση: Θάλεια Παπαδοπούλου | T-zine.gr
 

Trans News

Ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Δανία, η Γερμανία, η Μάλτα και το Πακιστάν ήδη προσφέρουν μία επιλογή «Χ» – γιατί όχι και το Ηνωμένο Βασίλειο;

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποφασίσει για διαβατήρια με καταχώριση ουδέτερου φύλου σε μία σημαντική υπόθεση

Christie Elan-Cane is challenging the UK government to introduce ‘X’ passports (Photo: CreativeCommons | Supplied)

Αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μη δυαδικών προσώπων και το δικαίωμά τους σε τρίτη καταχώριση φύλου και επιστρέφει στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου την επόμενη βδομάδα. Christie Elan-Cane, ονομάζεται, και αγωνίζεται προκειμένου να φέρει ένα διαβατήριο που να αντικατοπτρίζει το στάτους των μη δυαδικών προσώπων. Προτιμά την αντωνυμία “per” αντί για αυτού/αυτής/αυτός/αυτή, ενώ αγωνίζεται για 25 χρόνια προκειμένου να καταφέρει να προσφέρονται επιλογές πέραν του αρσενικού και του θηλυκού στις επίσημες αιτήσεις.

Αποτελεί προτεραιότητα για το per να αμφισβητήσει νομικά την πολιτική διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου που εισάγει διακρίσεις. Πιστεύει ότι τα άτομα θα πρέπει να έχουν μία επιλογή «Χ» στα διαβατήρια αν δεν επιθυμούν να ταυτοποιηθούν ως αρσενικού ή θηλυκού φύλου.

Η υπόθεση θα φτάσει σε ακρόαση του δικαστικού ελέγχου στα δικαστήρια του Λονδίνου στις 18-19 Απριλίου.

Υποστηρίζει στον ισχυρισμό για το per, ότι η τρέχουσα πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών δεν αναγνωρίζει τις ταυτότητες ατόμων που δεν είναι ούτε άνδρες ούτε γυναίκες. Ο ισχυρισμός λέει ότι η πολιτική αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αποτυχίας να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες ατόμων ουδέτερου φύλου με βάση το φύλο.

Στην υποστήριξη του ισχυρισμού αυτού βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και η Kate Gallafent της νομικής εταιρείας QC και ο Tom Mountford των Blackstone Chambers και μια ομάδα δικηγόρων της νομικής εταιρείας Clifford Chance LLP που θα εργαστεί δωρεάν.

«Θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα»

«Η νόμιμη ταυτότητα αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά οι άνθρωποι χωρίς φύλο συχνά αντιμετωπίζονται σαν να μην έχουν δικαιώματα», αναφέρει.

«Η διαδικασία αίτησης για διαβατήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί από τους αιτούντες να δηλώσουν αν είναι άντρες ή γυναίκες. Είναι ακατάλληλο και λάθος για κάποιον που ορίζει τον εαυτό του ως κανένα από τα δύο φύλα να αναγκάζεται να κάνει αυτή τη δήλωση».

Ο Narind Singh, συνέταιρος στην εταιρεία Clifford Chance, είπε, «η πρόσβαση στη δικαιοσύνη αποτελεί κεντρικό θέμα της υπεύθυνης επιχειρηματικής στρατηγικής της Clifford Chance, και η εταιρεία είναι περήφανη που συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με την καμπάνια Μη-Φύλου που αγωνίζεται για την επίτευξη αναγνώρισης για άτομα που δεν ταυτοποιούνται ούτε ως άντρες ούτε ως γυναίκες.»

Ακόμη εννέα χώρες προσφέρουν διαβατήρια ουδέτερου φύλου ή μίας τρίτης επιλογής επιπρόσθετα στο «Α» και «Θ».

Το περασμένο φθινόπωρο, ο Καναδάς ακολούθησε την Αυστραλία, τη Δανία, την Γερμανία, τη Μάλτα, τη Νέα Ζηλανδία και το Πακιστάν στην δυνατότητα μιας επιλογής «Χ» στα διαβατήρια. Η Ινδία και το Νεπάλ επίσης προσφέρουν μία τρίτη επιλογή στο «Α» και «Θ». Η Ιρλανδική κυβέρνησης εξετάζει αν θα πρέπει να εισάγει την επιλογή «Χ» στα διαβατήρια της χώρας.

«Ενδυναμώνοντας την τρανς κοινότητα»

Η δικαιολογία περί κόστους

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα αλλάξει το χρώμα των βρετανικών διαβατηρίων από μπορντό σε ναυτικό μπλε.

Το κόστος του νέου, μετα-Brexit συμβολαίου για τα διαβατήρια θα είναι £480εκ ($670εκ, €565εκ).

Όταν τα νέα για τα μπλε διαβατήρια ανακοινώθηκαν, τους κατηγόρησε για υποκρισία, αφού το Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι τα 2 εκ. λίρες ήταν ένα «απαγορευτικά ακριβό» ποσό και γι αυτό τον λόγο δεν μπορούν να εφαρμόσουν την επιλογή «Χ» για τα διαβατήρια χωρίς φύλο.

Δείτε Επίσης

Η δαπάνη χρημάτων για ένα νέο συμβόλαιο διαβατηρίου, χωρίς να συμπεριληφθεί η επιλογή Χ – μοιάζει σαν μια άλλη χαμένη ευκαιρία σε μια 25χρονη ιστορία αποτυχιών, αναφέρει.

«Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το μπλε διαβατήριο ως συμβολικό στην εθνική ταυτότητα. Τι γίνεται με την προσωπική ταυτότητα – και την ακεραιότητα – του κατόχου του διαβατηρίου;

«Αισθάνομαι πολύ θυμό που η τρέχουσα μάχη με τις κυβερνητικές αρχές κυριάρχησε στη ζωή μου. Θέλω μόνο να επιτύχω μια νόμιμη ταυτότητα που οι περισσότεροι άλλοι άνθρωποι μπορούν να θεωρήσουν δεδομένο.»

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  Gay Star News

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί