Αυτό θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο τη μοναδική χώρα που θα αναγνωρίζει τα τρανς άτομα νομίμως από την ηλικία των 16.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μειώσει την ηλικία νομικής αναγνώρισης των τρανς ατόμων στα 16.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Πάρβη Πάλμου


Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει σχέδια για τη μείωση του ορίου ηλικίας της νομικής αναγνώρισης των τρανς ατόμων στα 16.

Αυτό θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο τη μοναδική χώρα
που θα αναγνωρίζει τα τρανς άτομα νομίμως από την ηλικία των 16.Κυκλοφόρησε σήμερα (14 Ιανουαρίου), η Εξεταστική Έκθεση για την Διεμφυλική Ισότητα με περισσότερες από 30 συστάσεις.

Μεταξύ αυτών υπάρχει σύσταση για την ηλικία που τα τρανς άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πιστοποιητικό νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου. Όταν η GRC τέθηκε σε ισχύ το 2005, το όριο ήταν 18. Η έκθεση προτείνει τη μείωση στα 16 έτη.

Στην πλειοψηφία των χωρών που επιτρέπουν τη μετάβαση το όριο ηλικίας είναι είτε 18 ή 21.

«Για ορισμένους νέους η απόφαση σχετικά με την αναγνώριση του φύλου είναι απλή, για κάποιους δεν είναι. Είναι σημαντικό ότι οι σαφείς εγγυήσεις είναι σε θέση να εξασφαλίσoυν ότι οι μακροπρόθεσμες αποφάσεις σχετικά με την αναγνώριση του φύλου γίνονται σε μια κατάλληλη στιγμή,» αναφέρει η έκθεση.

«Με την επιφύλαξη αυτή, μία πειστική σύσταση έχει γίνει υπέρ της μείωσης της ελάχιστης ηλικίας κατά την οποία μπορεί να υποβληθεί αίτηση για την νομική αναγνώριση του φύλου».

«Σας προτείνουμε ότι θα πρέπει να προβλεφθούν διατάξεις που να επιτρέπουν μετάβαση σε ηλικίες 16 και 17 ετών που με την κατάλληλη υποστήριξη θα υποβάλουν αίτηση για την αναγνώριση του φύλου, βάσει του αυτοπροσδιορισμού».

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μειώσει την ηλικία νομικής αναγνώρισης των τρανς ατόμων στα 16.

Η κυβέρνηση είπε ότι ήταν «πολύ προσεκτικοί» για τη σύσταση αναγνώρισης του φύλου σε σχέση με παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών (ανάλογα με τη συγκατάθεση των γονέων ή τον αυτοπροσδιορισμό για κάθε περίπτωση χωριστά) και πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω εξέταση των πιθανών κινδύνων.

Η Hellen Belcher, από το Trans Media Watch, είπε στο ‘Gay Star News’: «Οι άνθρωποι τώρα πλέον αναγνωρίζουν ότι τα τρανς άτομα συχνά ξέρουν ότι είναι τρανς από μικρή ηλικία.

«Η μείωση του ορίου ηλικίας στα 16 είναι ένα θετικό βήμα, αν και εμείς πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το τι επίπτωση μπορεί να έχει σε ένα παιδί 13 ετών η απαγόρευση της μετάβασης . Οι μελέτες δείχνουν τώρα ότι προηγούμενες μελέτες, που υποστήριζαν ότι τα παιδιά άλλαζαν συχνά γνώμη, είναι εσφαλμένη. Δεν θα πρέπει να βασίζετε η νομοθεσία μας σε εσφαλμένα στοιχεία. »

Η πρώτη έρευνα της βρετανικής κυβέρνησης διαπίστωσε επίσης ότι οι νόμοι πρέπει να αλλάξουν ώστε να συμπεριλάβουν τα άτομα που δεν ταυτίζονται με το δίπολο του φύλου, καθώς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΕΣΥ και του σωφρονιστικού συστήματος.

Ωστόσο, ορισμένοι είπαν ότι δεν προχωρά αρκετά μακριά. Η Ομάδα Μετανάστευσης Λεσβιών και Ομοφυλοφίλων του Ηνωμένου Βασίλειου, δήλωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αποτύχει στη θεραπεία των τρανς αιτούντων άσυλο με αξιοπρέπεια και σεβασμό, μα αυτό δεν αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Paul Dillane, στέλεχος του UKLGIG, δήλωσε: «Πάρα πολλοί τρανς αιτούντες άσυλο βιώνουν την άγνοια και την ταπείνωση από το σύστημα ασύλου που κακώς αρνήθηκε προστασία λόγω κακών αποφάσεων και άδικων φυλακίσεων σε κέντρα κράτησης μεταναστών όπου η παρενόχληση, η κακοποίηση είναι συχνό φαινόμενο.

«Ο αποκλεισμός τους από την έρευνα αυτή είναι λυπηρός , έχουμε γράψει στη Maria Miller βουλευτή, πρόεδρο της επιτροπής για θέματα Γυναικών και Ισότητας και ζητήσαμε να αντιμετωπιστούν σοβαρά οι ανησυχίες μας.».

Η έκθεση της επιτροπής ζήτησε από την κυβέρνηση να συμφωνήσει μια νέα στρατηγική για την ισότητα των διεμφυλικών εντός των επόμενων έξι μηνών.

 © T-zine.gr με πληροφορίες από  Gay Star News