Το Ισραήλ προχώρησε σε άρση των περιορισμών που απαγορεύουν σε γκέι άντρες να δίνουν αίμα, με τον υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για πρακτική γεμάτη προκατάληψη.
Ο ανοιχτά γκέι υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χαλάρωση των περιορισμών που απαγορεύουν σε ομοφυλόφιλους άντρες να δίνουν αίμα

Νωρίτερα φέτος η Μεγάλη Βρετανία ήρε επίσης τους περιορισμούς στην αιμοδοσία γκέι και bi αντρών, μετά από παρόμοια απόφαση των ΗΠΑ πέρυσι, λόγω της μείωσης των εθνικών αποθεμάτων αίματος.
Μέχρι χθες, όσοι άντρες ήθελαν να δώσουν αίμα στο Ισραήλ ρωτιούνταν αν είχαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις τους τελευταίους 12 μήνες, κάτι που τους απέκλειε από την αιμοδοσία.
Τώρα, το νέο ερωτηματολόγιο ρωτάει αν ο δυνητικός αιμοδότης είχε «σεξουαλικές σχέσεις υψηλού κινδύνου» τους τελευταίους τρεις μήνες, χρησιμοποιώντας ουδέτερη φρασεολογία.
Ο Nitzan Horowitz, υπουργός Υγείας του Ισραήλ, που ο ίδιος είναι ανοιχτά γκέι, έγραψε στο Facebook πως το Υπουργείο Υγείας «απέσυρε τις εξευτελιστικές και άσχετες ερωτήσεις» στα ερωτηματολόγια των αιμοδοτών, και πως όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.
«Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε έναν αιμοδότη με τον άλλο», είπε. «Τέλος οι διακρίσεις κατά των γκέι στη δωρεά αίματος».
Ισραηλινές ομάδες για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων χαιρέτισαν την κίνηση, κάνοντας λόγο για σημαντικό βήμα προς την ισότητα στη χώρα.
«Πλέον υπάρχουν ασφαλείς δόσεις αίματος για όλους χωρίς διακρίσεις ή βλάπτοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επειδή οι διακρίσεις επίσης κάνουν μεγάλο κακό στην υγεία», σχολίασε ο Gal Wagner Kolasko, επικεφαλής της LGBT Medical Associations, ευχαριστώντας τον Nitzan Horowitz για την «ιστορική διόρθωση».
Με πληροφορίες από Associated Press
LGBTQI News | T-zine.gr | 22.08.2021
© T-zine.gr με πληροφορίες από Lifo
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Το t-zine.gr είναι ηλεκτρονικό περιοδικό τρανς*, κυρίως, θεματολογίας, με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, και πολιτικοποίηση σε ζητήματα έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Φιλοξενεί ειδησιογραφία, συνεντεύξεις, αρθρογραφία, θέματα ενημέρωσης και ιστορίας της τρανς* και ευρύτερα της LGBTQI+ κοινότητας, θέματα πολιτισμού, λάιφστάιλ και πολλά-πολλά ακόμη. Αποτελεί συνέχεια του trans.gr, φιλοδοξώντας να καλύψει ένα πολύ πιο ευρύ φάσμα ενημέρωσης της τρανς* κοινότητας.