Now Reading
Το μεγαλύτερο ποσοστό των δολοφονιών τρανς ανθρώπων είναι τρανς γυναίκες εργαζόμενες στο σεξ

Το μεγαλύτερο ποσοστό των δολοφονιών τρανς ανθρώπων είναι τρανς γυναίκες εργαζόμενες στο σεξ

Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2020 | 12:31


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

Το μεγαλύτερο ποσοστό των δολοφονιών τρανς ανθρώπων είναι τρανς γυναίκες εργαζόμενες στο σεξ

Κάθε χρόνο στις 20 του Νοέμβρη, θυμόμαστε, θρηνούμε και τιμάμε την μνήμη των τρανς και φυλοδιαφορετικών, αλλά και ίντερσεξ ανθρώπων, που δολοφονήθηκαν ή που υπήρξαν θύματα του παράλογου μίσους.

Ενός μίσους, που αν θα κοιτάξουμε τόσο τις διεθνείς στατιστικές, όσο και τα στοιχεία που μας δίνει το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, θα δούμε ότι ολοένα και αυξάνετε.

Την χρονιά που μας πέρασε στην εκδήλωση για την Ημέρα Τρανς Μνήμης, μιλούσαμε για 331 καταγεγραμμένες δολοφονίες τρανς συνανθρώπων μας. Φέτος ο αριθμός φτάνει στα 380 καταγεγραμμένα τρανς θύματα μέχρι και σήμερα, ενώ οι καταγραφές στο Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καταγραφής Δολοφονιών Τρανς Προσώπων, για την περίοδο 01.10.2019 – 30.09.2020 ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Κοιτώντας πιο αναλυτικά τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, παρατηρούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των τρανς δολοφονημένων προσώπων, είναι τρανς γυναίκες και οι περισσότερες τρανς εργαζόμενες στο σεξ.

Τα περισσότερα θύματα επιθέσεων δηλαδή έχουν πολλαπλά στιγματισμένες ταυτότητες και που λόγω αυτού, βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις και βία.

Διαβάστε επίσης: Covid-19: Τρανς εργάτριες στο σεξ ώρα μηδέν.

Με το ΣΥΔ, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταγράψει πάρα πολλά περιστατικά επιθέσεων και βίας κατά τρανς γυναικών που εργάζονται στο σεξ.

Απόσπασμα από το αρχείο του ΣΥΔ που αφορά ρατσιστική απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά τρανς γυναίκας εργαζόμενης στο σεξ:

«…τρανς γυναίκα εργαζόμενη στο σεξ που επέστρεφε στην οικία της, την πλησίασε ο δράστης με το αυτοκίνητό του, προτείνοντάς της να την μεταφέρει εκείνος. Όταν όμως αυτή αρνήθηκε, αρχικά της άσκησε λεκτική και στη συνέχεια σωματική βία σφίγγοντάς την ασφυκτικά στην περιοχή του λαιμού γρονθοκοπώντας την και εξαναγκάζοντάς την να μπει στο όχημα.
Στη συνέχεια την οδήγησε σε ερημική τοποθεσία, την κατέβασε απ’ το όχημα και την μετέφερε σε ένα τοιχίο ύψους ενός μέτρου περίπου και άρχισε να την χτυπάει και να την σέρνει πάνω σε αυτό με αποτέλεσμα να της προκαλέσει εκδορές στην κοιλιακή χώρα, στα πλευρά και στο δεξί της χέρι και αφού την ξανάπιασε απ’ το λαιμό, της έκλεισε το στόμα και την μύτη για να μην μπορεί να φωνάξει για βοήθεια αλλά και να μην μπορεί να αναπνεύσει.
Της απέσπασε χρηματικό ποσό, που είχε η τρανς γυναίκα στην τσάντα της, μπήκε στο όχημα του και έφυγε με μεγάλη ταχύτητα από το σημείο, αφήνοντας την αιμόφυρτη στο χώμα σε άθλια κατάσταση…»

Το παράλογο νομικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας για την εργασία στο σεξ (ν. 2374/1999), λειτουργεί με τρόπο στιγματιστικό και τιμωρητικό που αφήνει στην κυριολεξία απροστάτευτα τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ απέναντι στις διακρίσεις, τις παρενοχλήσεις και τη βία.

Διαβάστε επίσης: Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στο σεξ και άλλα κίνκυ ανέκδοτα

Οι προϋποθέσεις που θέτει είναι ότι το πρόσωπο που θέλει να ασκήσει εργασία στο σεξ, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του πιστοποιητικό άσκησης του επαγγέλματος, να υπάρχει άδεια εγκατάστασης όπου το πρόσωπο μπορεί να ασκεί την εργασία αυτή, ότι το οίκημα αυτό θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 200 μέτρα από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και από πλατείες και παιδικές χαρές, ότι το πρόσωπο που θα θελήσει να εργαστεί στο σεξ θα πρέπει να είναι άγαμο, η δυνατότητα πρόσληψης υπηρετικού προσωπικού μπορεί να δίνεται μόνο σε πρόσωπα πάνω από 55 ετών, ότι τα πρόσωπα που ασκούν σεξουαλική εργασία είναι υποχρεωμένα να υποβάλλονται κάθε 15 μέρες σε ιατρική εξέταση, και ότι απαγορεύεται η χρήση οικημάτων για άσκηση επαγγελματικού ομαδικού εταιρισμού, καθώς και η πρόσληψη υπηρετικού προσωπικού χωρίς άδεια.

Όλα τα παραπάνω σαφώς, συνιστούν παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των προσώπων που ασκούν εργασία στο σεξ, ενώ ακόμα τα πρόσωπα που επιθυμούν να ασκούν νόμιμα σεξουαλική εργασία, αναγκάζονται να είναι εκτός αυτού του πλαισίου.

Το νομικό αυτό πλαίσιο, πρέπει να αλλάξει, να τροποποιηθεί και να αντικατασταθεί με ένα νέο που να βρίσκεται σε συμφωνία με τον αποστιγματισμό των εργαζόμενων στο σεξ, να μην υπάρχει καμία απολύτως παρέμβαση στην ιδιωτική ή οικογενειακή ζωή του προσώπου, να αποποινικοποιηθεί εργασία στο σεξ και να αντιμετωπίζετε ως εργασία όπως και κάθε άλλο επάγγελμα όταν αυτή επιλέγεται ελεύθερα και δεν είναι προϊόν απειλών, βίας και τράφικινγκ, να βάλει φρένο σε παρωχημένες πρακτικές άλλων δεκαετιών σχετικά με τις υποχρεωτικές υγειονομικές εξετάσεις που στιγματίζουν και στοχοποιούν τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ ως ύποπτα μετάδοσης ασθενειών, να προστατεύει τα πρόσωπα αυτά από τις διακρίσεις και τη βία και φυσικά να υπάρχει πλήρης ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη τους.

Η εργασία στο σεξ, είναι εργασία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων στο σεξ πρέπει να διασφαλιστούν, να υπάρχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που δεν θα στιγματίζονται και θα στοχοποιούνται, ενώ για την προστασία τους, θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε νομοθεσίες απαγόρευσης των διακρίσεων και της βίας.

Δείτε επίσης

Διαβάστε: ΣΥΔ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Το ΣΥΔ καλεί την Κυβέρνηση να λάβει πρόνοια για την οικονομική στήριξη των προσώπων που εργάζονται στο σεξ λόγω της εξάπλωσης του COVID-19».

Δείτε Επίσης

Διαβάστε: Για τον τερματισμό της βίας που (διαχρονικά) αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ

Διαβάστε: ΣΥΔ ΔΕΛΤΙΟ TYΠΟΥ: «ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΔ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ».

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

© T-zine.gr 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί