Now Reading
Το Μεξικό είναι πλέον η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τις περισσότερες δολοφονίες τρανς ανθρώπων

Το Μεξικό είναι πλέον η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τις περισσότερες δολοφονίες τρανς ανθρώπων

Μεξικό: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 | 10:30

Μετάφραση: Τζένη Πατεράκη | Trans News | T-zine.gr
Επιμέλεια: Κ.Μ.

 

 

Το Μεξικό είναι πλέον η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τις περισσότερες δολοφονίες τρανς ανθρώπων.

Το Pride στη Πόλη του Μεξικού 2019. (Carlos Tischler/NurPhotovia Getty Images)

Το Μεξικό είναι πλέον η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες δολοφονίες παγκοσμίως για τα τρανς άτομα μετά τη Βραζιλία, ενώ οι περισσότερες δολοφονίες είναι άλυτες και δίχως τιμωρία.

Μια νέα μελέτη της οργάνωσης για τα LGBTΙ δικαιώματα του Μεξικού, Letra Ese, έδειξε ότι μεταξύ του 2013 και του 2016, τουλάχιστον 473 LGBTΙ άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στη χώρα, και 261 ήταν τρανς γυναίκες.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν τα πιο βίαια, με αύξηση κατά 30% του αριθμού των δολοφονιών σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, οι αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι λόγω της έλλειψης συλλογής δεδομένων σχετικά με εγκλήματα κατά των LGBTΙ ανθρώπων και ότι «λόγω φόβου μην αποκαλυφθεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους, και ο φόβος ότι θα υποφέρουν περισσότερη βία ή καχυποψία από τις αρχές επιβολής του νόμου, έτσι προτιμούν οι LGBTΙ άνθρωποι να μην το αναφέρουν όταν έχουν πέσει θύματα διακρίσεων και βίας».

Έξι στους δέκα LGBTΙ συμμετέχοντες στη μελέτη δήλωσαν ότι είχαν υποστεί διακρίσεις κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και περισσότεροι από το 50% δέχτηκαν μίσος, σωματική επίθεση και παρενόχληση.

Σύμφωνα με το Associated Press, λιγότερες από το 3% των δολοφονιών LGBTΙ ανθρώπων έχουν οδηγήσει σε καταδίκες από το 2013.

Το Pride στη Πόλη του Μεξικού, 2019. (AdriánMonroy/Medios y Media/Getty)

Οι δολοφόνοι παραμένουν ατιμώρητοι επειδή οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές μοιράζονται την προκατάληψή τους, αναφέρει η έκθεση.

Η Letra Ese ανέφερε στην έκθεσή της ότι η αστυνομία, οι εισαγγελείς και οι δικαστές συχνά μοιράζονται τις ίδιες προκαταλήψεις που προκάλεσαν το έγκλημα μίσους και ότι όλοι οι LGBTΙ+ άνθρωποι ορίζονται από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές ως «ομοφυλόφιλοι».

Συνέχισε: «Στις υπουργικές έρευνες, η προκατάληψη ενεργοποιείται από την ακριβή στιγμή που ένα θύμα ανθρωποκτονίας θεωρείται «ομοφυλόφιλος».

Επίσης, δήλωσε ότι οι δράστες εγκλημάτων μίσους συχνά έχουν τη δυνατότητα να υπερασπίζονται τον εαυτό τους χρησιμοποιώντας την ονομαζόμενη άμυνα «πανικού» κατά των γκέι και τρανς ανθρώπων, δηλαδή ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι το έγκλημα ήταν αποτέλεσμα ανακάλυψης της σεξουαλικότητας ή της ταυτότητας φύλου του θύματος.

Το Μεξικό είναι κοινωνικά συντηρητικό και έχει αντιφατικό ιστορικό για τα δικαιώματα των LGBTΙ ανθρώπων.

Ο γάμος ίδιου φύλου νομιμοποιήθηκε το 2009 στην ημιαυτόνομη πόλη του Μεξικού, η οποία θεωρείται πιο προοδευτική από την υπόλοιπη χώρα και το 2015 αποφασίστηκε ότι η απαγόρευση του γάμου του ίδιου φύλου ήταν αντισυνταγματική για ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο, λιγότερες από τις μισές 32 Πολιτείες της χώρας επιτρέπουν ζευγάρια του ίδιου φύλου να παντρευτούν, ανέφερε το Reuters τον Απρίλιο.

 

Δείτε επίσης

Διαβάστε: 80 χρονών και δυνατή: Πώς μια τρανς γυναίκα έγινε θρυλική υπερασπίστρια των ΛΟΑΤ ανθρώπων στο Μεξικό

Διαβάστε: Μεξικό: 12χρονος σταμάτησε πορεία 11.000 διαδηλωτών ενάντια στους ομοφυλόφιλους.

Διαβάστε: «Παραμένουμε άνθρωποι και θέλουμε σεβασμό»: Η ιστορία ενός τρανς άντρα που έμεινε έγκυος

Δείτε Επίσης

 

 

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από  Pink News

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί