Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017 | 20:50

 

Την περασμένη Πέμπτη, η πολιτεία του Όρεγκον έγινε η πρώτη αμερικανική πολιτεία, που επέτρεψε στους κατοίκους της να αναγνωριστούν νομικά ως nonbinary, στα διπλώματα όσο και τις ταυτότητες τους, με απόφαση της Επιτροπής Συγκοινωνιών του Όρεγκον.
 

της Κέισι Σπάρκς (The Oregonian/OregonLive)

Μετάφραση για το T-zine.grΔημήτρης Κυριακού

Το Όρεγκον γίνεται η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που επιτρέπει την ένδειξη nonbinary στις άδειες κυκλοφορίας

Τζέιμι Σουπ: Το πρώτο αναγνωρισμένο νομικά nonbinary πρόσωπο.

Με ξεκίνημα την 1η Ιουλίου, οι κάτοικοι του Όρεγκον θα είναι σε θέση να επιλέγουν «Χ», όσο αφορά το φύλο, αντί για το «Θ» ή το «Α» στα διπλώματα και τις ταυτότητες τους. Τα πρόσωπα που αιτούνται αυτήν την αλλαγή καταχώρισης θα πρέπει να πληρώσουν τέλος, είτε για την αντικατάσταση ή για την ανανέωση.

Τα τρανς και οι ιντερσεξ πρόσωπα που ζουν του Όρεγκον λένε ότι η αλλαγή αυτή επικυρώνει τις ταυτότητές τους και καθιστά ασφαλέστερη την παράδοση των αδειών τους σε εστιατόρια, κλινικές και αεροδρόμια. Αξιωματούχοι από το Τμήμα Οχημάτων του Όρεγκον αναφέρουν ότι εξέλαβαν μικρή αντίδραση στην αλλαγή, που πρώτοι ανακοίνωσαν το περασμένο καλοκαίρι ως μελλοντικό σχέδιο. Από τις 83 αναφορές, γραπτές ή προφορικές, μόνο 12 άτομα αντιτάχθηκαν στην αλλαγή.

Η έγκριση για την nonbinary άδεια οδήγησης του Τμήματος Οχημάτων του Όρεγκον.

Η μαρτυρία προσέφερε «σημαντικό πλεονέκτημα σε κάποιους εκ των πελατών του Τμήματος Οχημάτων του Όρεγκον, που σύμφωνα με μάρτυρες είναι τόσο συνηθισμένοι όσο και οι κοκκινομάλλες», είπε ο Τομ ΜακΚέλλαν, ο διοικητικός προϊστάμενος του Τμήματος. «Οι άνθρωποι δεν μοιράστηκαν την μαρτυρία τους. Μοιράστηκαν τις ιστορίες τους. Μας είπαν για τους αγώνες τους, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε την ανάγκη τους.»

Η αλλαγή του κανόνα ακολουθεί ένα ιστορικό προηγούμενο, από πέρυσι, όταν ένας δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου της επαρχίας Μάλτνομα επέτρεψε για πρώτη φορά αυτήν την αλλαγή στην υπόθεση Σουπ, από το Πόρτλαντ, να αναγνωριστεί νόμιμα ως nonbinary. Νομικοί εμπειρογνώμονες πίστεψαν αυτή είναι η πρώτη επίσημη απόφαση στις Η.Π.Α.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ουίλλιαμς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, 20.000 κάτοικοι του Όρεγκον αναγνωρίστηκαν ως τρανς. Μια παναμερικανική έρευνα του 2015 σε 28.000 τρανς άτομα, έδειξε ότι πάνω από το 1/3 αναγνωρίστηκε ως nonbinary

Μετά τη νίκη Σουπ, δικαστές στις επαρχίες του Πόλκ και του Μπέντον επέτρεψαν σε τρανς κατοίκους να αλλάξουν τα νόμιμα φύλα τους σε nonbinary.

Επίσης, νομοθέτες της Καλιφόρνια σχεδιάζουν έναν νόμο που θα επιτρέπει στους οδηγούς να εγγράφονται με αυτήν την καταχώριση. Στο Όρεγκον, η αλλαγή δεν επιβάλλει νομοθετική ψήφο, γιατί ο πολιτειακός νόμος δεν ορίζει ότι οι οδηγοί πρέπει να επιλέξουν «άνδρας» ή «γυναίκα».

Ο Αστυνόμος Σον Ο’Χόλλαρεν αναφέρει ότι χαίρεται που η Πολιτεία αγκάλιασε την αλλαγή αυτή. «Ελπίζω πως εκείνα τα πρόσωπα που θα χρησιμοποιήσουν το «Χ» σαν αναγνωριστικό θα νιώσουν ένα στοιχείο άνεσης και προόδου» είπε ο Ο’Χόλλαρεν. «Δεν πρόκειται για κάτι που κάνουμε επειδή μας αναγκάζει ο νόμος. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε, ακριβώς γιατί αυτό είναι το σωστό.»

© T-zine.gr με πληροφορίες από Oregon Live