Το Παρατηρητήριο για την Προστασία των Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια σύμπραξη του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), έλαβε νέες πληροφορίες και ζητά την παρέμβασή σας για την ακόλουθη κατάσταση στην Ελλάδα.
- Μετάφραση: Κίμων Μελικέρτης
Το Παρατηρητήριο έχει ενημερωθεί από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) για τη δικαστική δίωξη του κ. Παναγιώτη Δημητρά και του κ. Tommy Olsen ως ανταπάντηση για το έργο τους υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των μεταναστών. Ο κ. Δημητράς είναι ο συνιδρυτής και εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ και μέλος της Γενικής Συνέλευσης του OMCT. Ο κ. Olsen είναι ο ιδρυτής της Aegean Boat Report, μιας Νορβηγικής ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 2018 και παρακολουθεί τις προσπάθειες μεταναστών να διασχίσουν το Αιγαίο Πέλαγος, καθώς και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται εναντίον τους, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων επαναπροωθήσεων.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2022 ο Παναγιώτης Δημητράς εμφανίστηκε για ανάκριση ενώπιον της Ανακρίτριας Πρωτοδικείου Κω στο πλαίσιο ποινικής δικογραφίας που σχηματίστηκε σε βάρος του. Κατηγορείται για «σύσταση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κατ’ επάγγελμα με σκοπό το κέρδος και στόχο τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών» σύμφωνα με τα άρθρα 1, 12, 13(e), 14, 16, 17. 18, 26(a), 27, 45, 50, 51, 52, 53, 57, 79, 80, 94, 187 παράγρ. 1 του Ν. 4251/2014, που ονομάζεται και Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης.
Ο Παναγιώτης Δημητράς έχει απαγορευτεί να ασκήσει οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες του ΕΠΣΕ ως προληπτικό μέτρο εν αναμονή της δίκης. H Εισαγγελέας ζήτησε επιπλέον κατ’ οίκον περιορισμό για τον κ. Δημητρά, ενώ η Ανακρίτρια πρότεινε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εγγύηση 10.000 ευρώ και εβδομαδιαία εμφάνιση στην αστυνομία. Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει τα υπόλοιπα προληπτικά μέτρα που θα επιβληθούν στον κ. Δημητρά τις επόμενες ημέρες.
Η Ανακρίτρια της Κω κίνησε ποινική έρευνα για τις δραστηριότητες του κ. Tommy Olsen για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο της ίδιας ποινικής υπόθεσης. Το κατηγορητήριο που εξέδωσε η Ανακρίτρια της Κω κατά του Παναγιώτη Δημητρά αναφέρει ότι ο Tommy Olsen «θα διευκόλυνε την είσοδο και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική επικράτεια» σε συνεργασία με τον κ. Δημητρά και δύο φερόμενους ως διακινητές ανθρώπων. Το κατηγορητήριο αναφέρει περαιτέρω ότι ο κ. Olsen θα είχε στείλει «μήνυμα μέσω e-mail στις Ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων των πολιτών τρίτων χωρών, καθώς και της τοποθεσίας τους, προκειμένου να ενταχθούν στις διαδικασίες ασύλου». Κατά τη δημοσίευση αυτής της Επείγουσας Έκκλησης, ο Tommy Olsen δεν είχε λάβει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις ποινικές έρευνες και τις υποθέσεις που κινήθηκαν εναντίον του.
Οι κατηγορίες αυτές αφορούν τις ειδοποιήσεις του κ. Δημητρά προς την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τις Ελληνικές μεταναστευτικές αρχές, την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και τον Συνήγορο του Πολίτη για άφιξη μεταναστών στα ελληνικά νησιά Κω και Φαρμακονήσι στις 13 Ιουλίου 2021. Ο κ. Δημητράς έστειλε πολλά e-mail στις προαναφερθείσες αρχές με τα ονόματα και την εθνικότητα των μεταναστών που ταξίδευαν με πλωτά σκάφη προς την Ελλάδα προκειμένου να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Στα e-mail του ο κ. Δημητράς ανέφερε ρητά ότι οι μετανάστες είχαν επικοινωνήσει με το ΕΠΣΕ για να ειδοποιήσουν την οργάνωση για την κατάστασή τους, δηλαδή την παρουσία τους στα νησιά, καθώς και την επιθυμία τους να αιτηθούν άσυλο.
Η δικογραφία περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με το αίτημα της Ανακρίτριας της Κω προς τον Ανακριτή της Λέσβου να παράσχει πληροφορίες σχετικά με μια δεύτερη ποινική έρευνα κατά του Tommy Olsen, καθώς και των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής φροντίδας και της υγειονομικής περίθαλψης κυρίας Madi Williamson και κα Ruhi Loren Akhtar, για « διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην Ελληνική επικράτεια μέσω των βορειοανατολικών νησιών του Αιγαίου Πελάγους». Κανείς από αυτούς δεν έχει ενημερωθεί επίσημα γι’ αυτή την υπόθεση.
Το Παρατηρητήριο υπενθυμίζει ότι στις 10 Οκτωβρίου 2022, η μεγαλύτερη εθνική εφημερίδα της Ελλάδας Καθημερινή, δημοσίευσε πληροφορίες που διέρρευσαν για δύο ποινικές έρευνες και επακόλουθες ποινικές υποθέσεις που φέρονται να σχηματίστηκαν εναντίον του Παναγιώτη Δημητρά και «υπηκόου Βορειοευρωπαϊκής χώρας» με την κατηγορία της «διευκόλυνσης εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική επικράτεια» σύμφωνα με τον Νόμο 4251/2014. Το άρθρο δεν ανέφερε ρητά το όνομα του κ. Δημητρά, αλλά χρησιμοποιούσε αόριστους όρους για να τον χαρακτηρίσει, μεταξύ των άλλων «επικεφαλής ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα» ή «Έλληνας επικεφαλής της ΜΚΟ». Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι έρευνες ξεκίνησαν από το Λιμενικό Σώμα από κοινού με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και στη συνέχεια υποβλήθηκαν «στην αρμόδια εισαγγελία». Το δημοσίευμα ανέφερε ακόμη ότι οι δύο ποινικές υποθέσεις βρίσκονται στα χέρια της Ανακρίτριας στην πόλη της Κω.
Ο Παναγιώτης Δημητράς δεν έλαβε καμία επίσημη ενημέρωση για την ποινική έρευνα και τη δικογραφία που κινήθηκε εναντίον του μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2022 και δόθηκε πρόσβαση στη δικογραφία μόλις στις 9 Δεκεμβρίου 2022.
Το Παρατηρητήριο καταδικάζει σθεναρά τις δικαστικές εκστρατείες δίωξης και συκοφαντικής δυσφήμισης κατά των Παναγιώτη Δημητρά, Tommy Olsen, Madi Williamson, Ruhi Loren Akhtar και όλων των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς και τη συνεχιζόμενη άρνηση των δικαιωμάτων των μεταναστών και την επακόλουθη έκθεσή τους σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση στο πλαίσιο συλλογικών και παράνομων απελάσεων.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται για τα δικαιώματα των μεταναστών διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων που κινούνται σε ένα πλαίσιο συστηματικών παραβιάσεων των διεθνών προτύπων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων επαναπροωθήσεων και ομαδικών απελάσεων μεταναστών, όπως καταγγέλθηκε το 2020 από την Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ (UNCAT). Το Ελληνικό κράτος απέτυχε συστηματικά να υποβάλλει τις πληροφορίες σχετικά με τον φερόμενο εκφοβισμό και την δίωξη υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων και εθελοντών που απαιτούνταν από την UNCAT.
Ωστόσο, οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών έχουν ποινικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό εδώ και χρόνια. Έχουν στοχοποιηθεί συνεχώς για το νόμιμο έργο τους και έχουν αντιμετωπίσει διαφορετικούς τύπους επιθέσεων, όπως παρακολούθηση, δικαστική δίωξη, εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης, απαγορεύσεις εισόδου και απέλαση από τη χώρα. Οι Ελληνικές ανακριτικές αρχές συχνά διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης υποτιθέμενες ποινικές έρευνες που ξεκίνησαν εναντίον υπερασπιστών των δικαιωμάτων των μεταναστών, δημιουργώντας κλίμα φόβου και ανησυχητικής επίδρασης μεταξύ όλων των υπερασπιστών των δικαιωμάτων, όπως τεκμηριώνεται από το Παρατηρητήριο στην έκθεσή του για το 2021 «Europe: Open Season on Solidarity». Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν ενημερωθεί ούτε κληθεί να καταθέσουν.
Το Παρατηρητήριο καλεί τις Ελληνικές αρχές να τερματίσουν αμέσως την δίωξη, μεταξύ άλλων σε δικαστικό επίπεδο, κατά των Παναγιώτη Δημητρά, Tommy Olsen, Madi Williamson, Ruhi Loren Akhtar καθώς και όλων των ΜΚΟ και εθελοντών που εργάζονται στη χώρα στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Το Παρατηρητήριο καλεί περαιτέρω τις αρχές να εγγυηθούν σε όλες τις περιστάσεις ότι είναι σε θέση να ασκήσουν τα νόμιμα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές δραστηριότητές τους χωρίς φόβο ανταπαντήσεων.
Ζητούμενες ενέργειες:
Παρακαλούμε γράψτε στις αρχές της Ελλάδας, προτρέποντάς τους:
i. Να εγγυηθούν, σε κάθε περίπτωση, τη σωματική ακεραιότητα και την ψυχική ευεξία των Παναγιώτη Δημητρά, Tommy Olsen, Madi Williamson, Ruhi Loren Akhtar, καθώς και όλων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
ii. Να θέσουν άμεσο τέλος σε όλες τις πράξεις δίωξης, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού επιπέδου, κατά των Παναγιώτη Δημητρά, Tommy Olsen, Madi Williamson, Ruhi Loren Akhtar και να εγγυηθούν τα δικαιώματά τους για δίκαιη διαδικασία και δίκαιη δίκη κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας στις υποθέσεις τους.
iii. Να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και να εκπαιδεύσουν τους διαχειριστές της δικαιοσύνης ώστε να απέχουν από την ερμηνεία νόμων που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος κατά υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οργανώσεων ή κατά των ίδιων των μεταναστών·
iv. Να εφαρμόσουν τη Σύσταση Γενικής Πολιτικής 16 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) και να αποφύγουν την ποινικοποίηση της παροχής κοινωνικής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε παράτυπους μετανάστες.
Προς:
Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Email: mail@primeminister.gr
Υπουργό Δικαιοσύνη κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, Email: grammateia@justice.gov.gr
Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνη και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πάνο Αλεξανδρή Email: ggdad@justice.gov.gr
Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, κα Άννα Κόρκα, Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Ελβετία, Email: grdel.gva@mfa.gr
Πρέσβη της Ελλάδος, Ν.Ε. Ελευθερία Γαλαθιανάκη, Πρεσβεία της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, Email: gremb.bru@mfa.gr
Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας, H.E. Ανδρέα Παπασταύρου, Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), Email: mea.bruxelles@rp-greece.be
Ειδικό Απεσταλμένο της Ελλάδας για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών, Δρ Ευστάθιο Λιανό Λιάντη, Email: envoy.ihra@mfa.gr
Παρακαλούμε επίσης γράψτε στις διπλωματικές αποστολές ή πρεσβείες της Ελλάδας στην αντίστοιχη χώρα σας.
***
Γενεύη-Παρίσι, 23 Δεκεμβρίου 2022
Παρακαλούμε ενημερώστε μας για οποιαδήποτε ενέργεια αναληφθεί αναφέροντας τον κωδικό αυτής της έκκλησης στην απάντησή σας.
***
Το Παρατηρητήριο για την Προστασία των Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (το Παρατηρητήριο) δημιουργήθηκε το 1997 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) και FIDH. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να παρέμβει για να αποτρέψει ή να διορθώσει καταστάσεις καταστολής εναντίον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το OMCT και FIDH είναι και οι δύο μέλη του ProtectDefenders.eu, του Μηχανισμού Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζεται από τη διεθνή κοινωνία των πολιτών.
© T-zine.gr με πληροφορίες την ιστοσελίδα του OMCT.