Now Reading
Το πρώτο κομμωτήριο της Ινδίας που διευθύνουν τρανς άνδρες

Το πρώτο κομμωτήριο της Ινδίας που διευθύνουν τρανς άνδρες

Oι υπηρεσίες ομορφιάς στο νέο La Beauté & Style είναι σχεδόν ίδιες με εκείνες στα δεκάδες άλλα κομμωτήρια που είναι διάσπαρτα στην περιοχή Dilshad Extension του Γκαζιαμπάντ, 28 χιλιόμετρα ανατολικά του Δελχί. Εκεί όμως τελειώνει και οποιαδήποτε ομοιότητα.

 

Ο Aryan Pasha, ιδιοκτήτης του κομμωτηρίου, δεύτερος από δεξιά, με το επιτελείο του. «Αντιμετωπίζουμε ένα εχθρικό περιβάλλον», λέει. © Siddharth Behl/The Guardian

Ο τοίχος πίσω από τη ρεσεψιόν είναι βαμμένος στα χρώματα του ουράνιου τόξου, το mural ενός τρανς άνδρα με πολύχρωμα μαλλιά διακοσμεί έναν άλλο τοίχο, μια γυναίκα με σάρι βγάζει τα φρύδια της δίπλα σε έναν τρανς άνδρα που λέει σε έναν στυλίστα πώς θα ήθελε να κουρευτεί.

Το La Beauté & Style έγραψε ιστορία τον Σεπτέμβριο, όταν άνοιξε ως το πρώτο κομμωτήριο της Ινδίας με ιδιοκτήτες τρανς άνδρες. Ο ιδιοκτήτης, Aryan Pasha, 30 ετών, είναι δικηγόρος, ακτιβιστής και ο πρώτος τρανς bodybuilder της χώρας. Άνοιξε το κομμωτήριο για να δημιουργήσει έναν χώρο όπου τρανς άτομα θα νιώθουν άνετα ζητώντας θεραπείες ομορφιάς. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, λέει, όχι μόνο η LGBTQI+ κοινότητα.

Εξίσου σημαντική ήταν η δημιουργία μιας επιχείρησης με θέσεις εργασίας για την κοινότητά του, η οποία «συνεχίζει να αντιμετωπίζει κοινωνικές διακρίσεις και απόρριψη στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς και στους χώρους εργασίας, παρά τον νόμο για τα τρανς άτομα του 2019», λέει.

«Στη διανομή φαγητού κατά τη διάρκεια της επιδημίας, ήταν αποκαρδιωτικό να συναντάμε νεαρά τρανς άτομα που με μόρφωση και εξειδίκευση, αλλά άνεργα λόγω της ταυτότητας φύλου τους. Επιβίωναν από φιλανθρωπικές δωρεές, ενώ άλλα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σε οικογένειες κακοποιητικές και χωρίς στήριξη στα χωριά τους», λέει ο Aryan Pasha.

Ο Aryan Pasha, ιδιοκτήτης του κομμωτηρίου Beauté & Style στο Δελχί- και ο πρώτος τρανς bodybuilder της Ινδίας. © Siddharth Behl/The Guardian

Με οικονομική βοήθεια από το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV/Aids και το Gravittus Foundation, μια φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα την Πούνα που εργάζεται για την κοινωνική αλλαγή, ο Aryan Pasha άνοιξε το κομμωτήριο με τον σύντροφό του, Laxmi Narayan Tripathi, 43 ετών.

Ο Tripathi είναι τρανς ακτιβιστής από το 1999, συμμετέχοντας σε διάφορες εκστρατείες από τον HIV έως τις κοινωνικές επιχειρήσεις που ηγούνται της κοινότητας. Μέσω της φιλανθρωπικής τους οργάνωσης, Gaurav Trust, το ζευγάρι επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση και την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των ανδρών εργαζομένων του σεξ και άλλων εντός της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

«Η οικογένειά μου μου γύρισε την πλάτη, αλλά το κομμωτήριο με αγκάλιασε», λέει ένας στυλίστας. © Siddharth Behl/The Guardian

«Παρά τη δράση μας όλα αυτά τα χρόνια για θέματα όπως τα δικαιώματα και η υγεία των τρανς ατόμων, το στίγμα παραμένει. Αντιμετωπίζουμε ένα εχθρικό περιβάλλον μέσα στα σχολεία, τα κολέγια και στο χώρο εργασίας, που μας αφήνει σημάδια για μια ζωή», λέει ο Aryan Pasha.

Διαβάστε επίσης: Ινδία: Αποκτούν δικαίωμα ψήφου και επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας οι εργαζόμενες στο σεξ

Σύμφωνα με μελέτη του 2017 από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ινδίας, το 92% των τρανς ατόμων στην Ινδία στερούνται του δικαιώματος συμμετοχής σε οποιαδήποτε μορφή οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Το 99% έχει υποστεί κοινωνική απόρριψη σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, μεταξύ άλλων από την οικογένειά του και το 96% στερούνται θέσεις εργασίας και εξαναγκάζονται σε σεξουαλική εργασία ή επαιτεία για να επιβιώσουν.

Στο Le Beauté, το εξαμελές προσωπικό κερδίζει 100 έως 300 λίρες το μήνα, ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας και δεξιοτήτων τους.

Οι περισσότεροι εκπαιδεύονται κοντά στη Βομβάη. «Σκοπεύουμε να ανοίξουμε το επόμενο κομμωτήριό μας στην Πούνε και τελικά να πάμε σε εθνικό επίπεδο μόλις λάβουμε περισσότερη χρηματοδότηση», λέει ο Aryan Pasha.

Ένας πελάτης κουρεύεται στο Beauté & Style. © Siddharth Behl/The Guardian

Ο Bhanu Rajodiya, 25 ετών, λέει ότι ήταν στα χειρότερά του όταν τον προσέλαβε ο Pasha. «Δούλευα σε ένα σπίτι στο Δελχί και έβγαζα 80 με 100 λίρες το μήνα, αλλά έχασα τη δουλειά μου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η οικογένειά μου μου γύρισε την πλάτη, αλλά το κομμωτήριο με αγκάλιασε και πλέον έχω μια σίγουρη δουλειά με σταθερό εισόδημα».

Ένας άλλος υπάλληλος, ο Nakshatra Rajput, εργαζόταν στο Δελχί αλλά έχασε τη δουλειά του όταν ανακάλυψαν ότι ήταν τρανς.

«Άρχισαν να βρίσκουν λάθη στη δουλειά μου και η εργασιακή ατμόσφαιρα έγινε τόσο τοξική, που δεν είχα άλλη επιλογή από το να φύγω. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι ήμουν ανοιχτός σχετικά με την ταυτότητα φύλου μου όταν έπιασα δουλειά. Με προσέλαβαν για τις ικανότητές μου και με πλήρωναν καλά, αλλά με έδιωξαν από ιδιοτροπία», λέει ο 25χρονος.

Το κομμωτήριο, σε μια πολυσύχναστη συνοικία κοντά στο Δελχί. © Siddharth Behl/The Guardian

Ο Rajput πρόσθεσε ότι αν και οι γονείς και οι φίλοι του τον είχαν αποδεχτεί, οι χώροι εργασίας στην Ινδία δεν ήταν καθόλου inclusive. «Αυτή η διάκριση πονάει πραγματικά. Αφού άφησα την πρώτη μου εταιρεία, μπήκα σε μια άλλη, αλλά έπρεπε να την αφήσω μέσα σε λίγες μέρες λόγω της ταυτότητάς φύλου μου», λέει.

Δείτε Επίσης

Ωστόσο, είναι χαρούμενος που το La Beauté του άνοιξε μια πόρτα και τον εκπαίδευσε ως κομμωτή – και πρόσφατα τον έκανε μέλος της ομάδας διεύθυνσης του κομμωτηρίου. «Νιώθω ότι με αγαπούν και με εκτιμούν εδώ», λέει.

«Δεν χρειάζεται πλέον να λειτουργώ ή να κρύβομαι πίσω από μια διαφορετική ταυτότητα μόνο και μόνο για να κάνω τη δουλειά μου. Είναι τόσο λυτρωτικό. Και έτσι έπρεπε να είναι και η κοινωνία- περιεκτική και ποικιλόμορφη», λέει δείχνοντας περήφανα τους τοίχους του σαλονιού σε απόχρωση του ουράνιου τόξου.

Με πληροφορίες από Guardian

 

Trans News | T-zine.gr | 25.12.2021

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Lifo

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί