Now Reading
«To ψωνιστήρι» – Μια έκθεση στο Βερολίνο ξεδιπλώνει την ιστορία του γκέι σεξ στις δημόσιες τουαλέτες

«To ψωνιστήρι» – Μια έκθεση στο Βερολίνο ξεδιπλώνει την ιστορία του γκέι σεξ στις δημόσιες τουαλέτες

Γερμανία: Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018 | 22:35

T-zine.gr

LGBTQI News 

«To ψωνιστήρι» – Μια έκθεση στο Βερολίνο ξεδιπλώνει την ιστορία του γκέι σεξ στις δημόσιες τουαλέτες

«To ψωνιστήρι» – Μια έκθεση στο Βερολίνο ξεδιπλώνει την ιστορία του γκέι σεξ στις δημόσιες τουαλέτες

Το 1998, ο τραγουδιστής George Michael αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως είναι ομοφυλόφιλος μετά τη σύλληψή του σε μια δημόσια τουαλέτα στο Beverly Hills της Καλιφόρνια.

Αντί να προσπαθήσει να αποσιωπήσει το περιστατικό, το χρησιμοποίησε ως ιδέα για το βίντεο του single «Outside».

Ο καλλιτέχνης Marc Martin αποφάσισε να αφιερώσει μια ολόκληρη έκθεση στο λεγόμενο «ψωνιστήρι» και βρήκε ένα μουσείο που ήταν διαθέσιμο να τη στεγάσει προκειμένου να αναδείξει την ιστορία και την κουλτούρα πίσω από την σεξουαλική πρακτική.

Πολύ πριν τα gay-clubs και τα σύγχρονα apps στα κινητά, ο δημόσιος χώρος και κυρίως οι τουαλέτες, ήταν ο Νο1 προορισμός για τους ομοφυλόφιλους άντρες που αναζητούσαν σεξ και στιγμές ηδονής.

©Marc Martin

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα βρώμικα πλακάκια και την βαριά ατμόσφαιρα, χωρίς κανόνες και περιορισμούς, οι ομοφυλόφιλοι ζούσαν έναν παράλληλο κόσμο γεμάτο ερωτισμό και ελευθερία.

Η έκθεση «Public Toilets, Private Affairs» αποτελείται από μια αναπάντεχα πλούσια συλλογή που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πόρτες τουαλέτας με glory holes, σεξουαλικά γκράφιτι, βιβλία, έγγραφα και φωτογραφίες- κάποιες αρχειακές και κάποιες δια χειρός του καλλιτέχνη που επιμελείται την έκθεση.

©Marc Martin

«Πολλοί ομοφυλόφιλοι σήμερα προτιμούν να ξεχνούν αυτό το κεφάλαιο από το παρελθόν τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ομοφυλοφιλία υπήρξε για καιρό απαγορευμένη στα μάτια του νόμου. Πριν από την ψηφιακή εποχή του cruising, πριν από τις εφαρμογές, όταν η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη, οι άνδρες συχνά δεν είχαν καμία εναλλακτική λύση για να ζήσουν σύμφωνα με τις παρορμήσεις τους, παρά να βρεθούν σε δημόσιες τουαλέτες, που φαίνονταν ουδέτερες», λέει ο Marc Martin.

«Αυτές οι φαινομενικά κρύες, ζοφερές και βρώμικες τοποθεσίες ήταν απίστευτοι τόποι κοινωνικής επαφής. Άντρες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, όλων των ηλικιών και από οποιοδήποτε πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο τις είχαν κάνει σημείο συνάντησης».

Ο καλλιτέχνης πήρε πολλές συνεντεύξεις από ηλικιωμένους ομοφυλόφιλους άντρες που έζησαν το «ψωνιστήρι» στις δόξες του και του περιέγραψαν τις εμπειρίες τους και σημαντικές προσωπικές μαρτυρίες.

Δείτε Επίσης

©Marc Martin

«Στις δημόσιες τουαλέτες, το απροσδόκητο και το άγνωστο ήταν σημαντικά συστατικά για τη σεξουαλική διέγερση. Ήταν απαραίτητο να κάνεις μια κίνηση προς τον άλλο και να αναζητήσεις άμεσα την επαφή. Δεν είχε τόσο να κάνει με την φαντασίωση, αλλά με την ανταλλαγή και το να μοιράζεσαι. Η επαφή με άλλους ήταν αυτό που είχε σημασία στα ουρητήρια. Σίγουρα υπήρχε μεγαλύτερη σύνεση και σεμνότητα στο να εκθέσεις τα γεννητικά σου όργανα. Η σημερινή νεολαία εκθέτει τα πάντα online πολύ πριν ξεκινήσει το παιχνίδι», αναφέρει σε συνέντευξή του στο ibtimes.com o Martin.

©Marc Martin

*Η έκθεση Public Toilets, Private Affairs στεγάζεται στο Berlin Schwules* Museum και θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 5 Φεβρουαρίου 2018.

© T-zine.gr με πληροφορίες από LiFO

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί