Now Reading
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας αποφάσισε τη δυνατότητα τρίτης καταχώρισης φύλου καθώς και την αντισυνταγματικότητα του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων για τα ίντερσεξ πρόσωπα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας αποφάσισε τη δυνατότητα τρίτης καταχώρισης φύλου καθώς και την αντισυνταγματικότητα του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων για τα ίντερσεξ πρόσωπα.

Avatar photo

Αυστρία: Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018 | 19:51

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | T-zine.gr

Trans News

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας αποφάσισε τη δυνατότητα τρίτης καταχώρισης φύλου καθώς και την αντισυνταγματικότητα του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων για τα ίντερσεξ πρόσωπα.

Rechtskommittee Lambda | Δημόσια δήλωση.

Με απόφαση της 15ης Ιουνίου 2018, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα προ ημερών, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας, διέταξε, με άμεση ισχύ, ότι οι καταχωρήσεις φύλου στα μητρώα και τα έγγραφα ταυτοποίησης πρέπει να αντικατοπτρίζουν την αυτοπροσδιοριζόμενη ταυτότητα φύλου του ατόμου (G 77/2018).

Η υπόθεση αφορά ίντερσεξ πρόσωπο που δεν αυτοπροσδιορίζεται ούτε άνδρας ούτε γυναίκα, το οποίο ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία, να διορθώσει την καταχώρηση στο μητρώο από «άρρεν» σε «inter», ή «άλλο», ή «X» ή σε παρόμοιο ορισμό ή να διαγράψει ολόκληρη την καταχώρηση του φύλου.

Μετά την άρνηση της αρμόδιας υπηρεσίας, το Διοικητικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο τάσσεται υπέρ του ίντερσεξ προσώπου. Το Rechtskomitee LAMBDA (RKL), η οργάνωση της LGBTI για τα δικαιώματα των πολιτών της Αυστρίας, θεωρεί την υπόθεση ως πρωτοποριακή για τα δικαιώματα των ίντερσεξ προσώπων στην Αυστρία και παγκοσμίως, καθιστώντας την Αυστρία την πρώτη χώρα στην Ευρώπη και την τρίτη παγκοσμίως που αναγνωρίζει την τρίτη καταχώριση φύλου ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ήδη από το 2003 (σε υπόθεση τρανς ανθρώπου) έκρινε ότι η ελευθερία ενός ατόμου να προσδιορίζει την ταυτότητα φύλου του είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία του αυτοπροσδιορισμού (van Kück κατά Γερμανίας ). Οι 14 δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αυστρίας αποφάσισαν ότι η ταυτότητα φύλου και ο αυτοπροσδιορισμός σε σχέση με αυτήν ανήκουν σε έναν θεμελιώδη και ιδιαίτερα καίριο τομέα της ιδιωτικής ζωής και ότι η καταχώρηση του φύλου ενός ατόμου στο μητρώο γεννήσεων του κράτους (και η εμφάνιση του φύλου στα πιστοποιητικά και στα έγγραφα ταυτοποίησης) έχει ως εκ τούτου επιδράσεις στην ανάπτυξη της ταυτότητας (παρ. 17, 31).

Το Συνταγματικό Δικαστήριο δήλωσε ότι τα άτομα πρέπει να δέχονται μόνο τις καταχωρήσεις φύλου του κράτους που αντιστοιχούν στην ταυτότητα φύλου τους (Rz 18). Το κράτος, κατά συνέπεια, υποχρεούται να σέβεται μια ατομική απόφαση για ή κατά ενός συγκεκριμένου φύλου και να παρέχει μια καταχώρηση φύλου που να αντικατοπτρίζει και να εκφράζει επαρκώς την ατομική ταυτότητα φύλου ενός ατόμου (παρ. 23). Παράλληλα, το Σύνταγμα προστατεύει τα άτομα από τον ετεροπροσδιορισμό στη καταχώρηση φύλου, ιδιαίτερα τα άτομα με διαφορετική ταυτότητα φύλου (παρ. 18).

Ειδικότερα τα ίντερσεξ πρόσωπα, είναι μια ομάδα που έχει ιδιαίτερη ανάγκη για προστασία εξαιτίας του μικρού αριθμού της και λόγω της – από την οπτική της πλειοψηφίας –«διαφορετικότητας» (παρ. 20).

Σημείωση, ακόμη, ότι δεν υπάρχει συνταγματική υποχρέωση για να καταχωριστεί το φύλο, δήλωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά το Σύνταγμα, επίσης, δεν απαγορεύει την καταχώρηση του φύλου (παρ. 30, 32). Εάν το κράτος επιλέξει την καταχώρηση, κάνει δημοσίως ορατή μια κεντρική και προσωπική πτυχή της ιδιωτικής ζωής και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κράτος είναι υποχρεωμένο να εγγυηθεί ότι οι καταχωρήσεις φύλου αντανακλούν την ταυτότητα φύλου του κάθε προσώπου και πρέπει να επιτρέπουν την αποφυγή καταχώρησης φύλου των ατόμων, ιδιαίτερα στα παιδιά, μέχρι να καταχωρήσουν το φύλο τους μέσω μιας αυτόνομης απόφασης (παρ. 31f).

Επαρκής η καταχώρηση φύλου ή η μη καταχώρηση φύλου.

Απορρίπτοντας την προκαταρκτική της απόφαση και ακολουθώντας τα επιχειρήματα του καταγγέλλοντος, το Συνταγματικό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι ισχύουσες νομικές διατάξεις δεν περιορίζουν τις καταχωρήσεις φύλου αυστηρά στο δίπολο άρρεν ή θήλυ, επιτρέπουν την ικανοποιητική εμφάνιση μιας αυτοπροσδιορισμένης ταυτότητας φύλου και παρέχουν μέτρα ασφαλείας για την αποτελεσματική άσκηση μιας αυτοπροσδιοριζόμενης καταχώρησης φύλου, ιδιαίτερα για τα παιδιά (παρ.43). Με άμεση ισχύ, οι αρχές πρέπει να καταχωρούν το φύλο ενός προσώπου με τρόπο που να προσεγγίζει την ταυτότητα φύλου του ατόμου ή να αφήνουν ανοικτή την καταχώρηση φύλου (σε περίπτωση που δεν έχει ακόμα καθιερωθεί αυτόνομα η ταυτότητα φύλου) ή να διαγράφουν την καταχώρηση χωρίς επαναφορά (παρ. 37 , 38).

Ταυτόχρονα, το Δικαστήριο, έκανε σαφές ότι μπορούν να υπάρξουν απαιτήσεις στις καταχωρήσεις φύλου που να αντικατοπτρίζουν επαρκώς την ταυτότητα φύλου του ατόμου, όμως να έχουν μια πραγματική σχέση με την κοινωνική ζωή και να μην είναι φανταστικές (παρ. 33, 37-42). Το Δικαστήριο έκρινε ρητά αποδεκτές τις συγκρίσιμες ονομασίες «diverse», «inter», «open» (παράγραφοι 37, 38).

Όχι χειρουργικές επεμβάσεις που προκαλούν ακρωτηριασμό σε ίντερσεξ πρόσωπα.

Τέλος, το Συνταγματικό Δικαστήριο κατέστησε σαφές ότι οι ίντερσεξ άνθρωποι αποτελούν μια εναλλακτικά αποδεκτή ανάπτυξη του φύλου και όχι έκφραση μιας παθολογικής εξέλιξης (παρ.16).

Έτσι, οι ιατρικές χειρουργικές παρεμβάσεις στο φύλο των βρεφών και των παιδιών θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο και θα μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις επαρκούς ιατρικής ένδειξης (παρ.16). Οι φόβοι των οικογενειών για στιγματισμό δεν θα μπορούν ποτέ να χρησιμεύσουν ως λόγος για την παρέμβαση στην ανάπτυξη του φύλου (παρ. 16, 20). Τέτοιες ιατρικές χειρουργικές παρεμβάσεις στο φύλο αντιμετωπίζουν σήμερα ανένδοτη απόρριψη (παρ.16).

Δείτε Επίσης

«Η σημερινή απόφαση του πρώτου και παλαιότερου Συνταγματικού Δικαστηρίου παγκοσμίως, καθιστά την Αυστρία την πρώτη χώρα στην Ευρώπη και την τρίτη σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά το Νεπάλ το 2007 και την Ινδία το 2014, όπου αναγνωρίζει την τρίτη καταχώριση φύλου ως ανθρώπινο δικαίωμα μετά από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου» λέει ο Δρ. Helmut Graupner, σύμβουλος του προσφεύγοντος και προέδρου του Rechtskomitee LAMBDA (RKL): «Είναι ιστορικό και πρωτοποριακό για τα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων στην Αυστρία, στην Ευρώπη και παγκοσμίως».

Δήλωση του Rechtskommitee LAMBDA (RKL). Διαβάστε τη δήλωση στα Γερμανικά, εδώ.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  Ιστοσελίδα Transgender Europe (TGEU)

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί