Now Reading
Το Βανκούβερ θα μπορούσε να γίνει η πρώτη πόλη στον Καναδά που θα απαγορεύσει τις «επανορθωτικές θεραπείες».

Το Βανκούβερ θα μπορούσε να γίνει η πρώτη πόλη στον Καναδά που θα απαγορεύσει τις «επανορθωτικές θεραπείες».

Καναδάς: Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018 | 07:50

Μετάφραση για το T-zine.gr Eldrik A.

LGBTQI NewsΥγεία 

Η Πόλη του Βανκούβερ σύντομα θα αποφασίσει εάν θα απαγορεύσει τις «επανορθωτικές θεραπείες», όπως συνιστά η συμβουλευτική επιτροπή για LGBT θέματα.
By Ethan Reyes

Το Βανκούβερ θα μπορούσε να γίνει η πρώτη πόλη στον Καναδά που θα απαγορεύσει τις «επανορθωτικές θεραπείες».

Έχοντας επιβιώσει έξι χρόνια «επανορθωτικών θεραπειών», ο Peter Gajdics ελπίζει ότι το δημοτικό συμβούλιο του Βανκούβερ θα προστατεύσει όλους τους συμπολίτες του από μια παρόμοια μοίρα. Credit: Angelika Kagan / Xtra]

Η σύσταση καταδικάζει σθεναρά τις ψευδοεπιστημονικές πρακτικές που προσπαθούν να «θεραπεύσουν» τους LGBT ανθρώπους και παραθέτει μια αναφορά από τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία αναφέρει ότι «στερούνται ιατρικής δικαιολογίας, είναι ηθικά απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» των υποκειμένων τους.

Τα ευρήματα της έκθεσης του 2012 υποστηρίχθηκαν επανειλημμένα από ψυχιατρικές και ιατρικές ενώσεις στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Ο Brooklyn Fowler, πρόεδρος της υποεπιτροπής, συμβουλευτικής επιτροπής επανορθωτικών θεραπειών των LGBT, είναι πεπεισμένος ότι το συμβούλιο θα εγκρίνει τη σύσταση.

«Γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του σημερινού δημοτικού συμβουλίου και του δήμαρχου μας, την ηθική και την αφοσίωση που το συμβούλιο έχει δείξει στην LGBT κοινότητα στο Βανκούβερ, πιστεύω πραγματικά ότι όλοι θα συνεισφέρουν», λέει στο Xtra ο Fowler.

Η πόλη έχει ήδη μια ρύθμιση που της επιτρέπει τον έλεγχο των επιχειρήσεων με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια των ευάλωτων ομάδων. Η υποεπιτροπή επιθυμεί την τροποποίηση του νόμου ώστε να μπορεί να αρνηθεί την χορήγηση άδειας σε όποιες επιχειρήσεις εφαρμόζουν επανορθωτικές θεραπείες.

Ο Fowler αναφέρει ότι είναι ουσιώδες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η γραπτή κατοχύρωση προστασίας τους. «Νομίζω ότι υπάρχει τεράστια συμβολική αξία, στην κατοχύρωση αυτή, καθώς υποδεικνύει τη σαφή αλληλεγγύη της δημοτικής κυβέρνησης με τους LGBT ανθρώπους».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που η πολιτική μπορεί να κάνει – και πολλά που δεν μπορεί να κάνει», αναγνωρίζει ο Fowler. «Αν και καμία πρόταση από μόνη της δεν μπορεί να απομακρύνει την ομοφοβία και την τρανσφοβία, το πιο σημαντικό είναι το συναίσθημα της κίνησης: βλαβερές πρακτικές στο όνομα της επιστήμης, είτε έχουν ρίζες στην ιδεολογία είτε στο κέρδος, δεν θα βρουν καμία βάση στο Βανκούβερ».

Οι επανορθωτικές θεραπείες είναι ένας όρος ομπρέλα. Η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει μεθόδους όπως χορήγηση ισχυρών φαρμάκων ή/ και τη θεραπεία με ηλεκτροσόκ, για την καταστολή ή τη «διόρθωση» των σεξουαλικών επιθυμιών. Στην περίπτωση του Peter Gajdics, οι θεραπείες χορηγούνταν από εξουσιοδοτημένο ψυχίατρο.

Ο Gajdics συνεργάζεται με τη συμβουλευτική επιτροπή LGBT παροτρύνοντας το συμβούλιο να απαγορεύσει τις επανορθωτικές θεραπείες από την άσκηση τους, εντός των ορίων της πόλης. Εάν το Βανκούβερ υιοθετήσει τη σύσταση, θα γίνει η πρώτη πόλη στον Καναδά που θα απαγορεύσει αυτού του είδους τις θεραπείες.

Διαβάστε ακόμα: Η ντουλάπα και οι αρνητικές ψυχολογικές της επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου.

Στη Μανιτόμπα και στο Οντάριο, το 2015, απαγορεύθηκαν οι πληρωμές αυτών των θεραπειών στα πλαίσια των σχεδίων υγείας. Το Οντάριο απαγόρευσε στους επαγγελματίες υγείας να εφαρμόζουν οποιουδήποτε τέτοιου είδους θεραπείες σε ανηλίκους χωρίς την ξεκάθαρη συγκατάθεσή τους.

Σε αρκετές πολιτείες, πόλεις και κομητείες έχουν ήδη απαγορευθεί, ενώ η Μάλτα απαγόρευσε την εφαρμογή τους τον Δεκέμβριο του 2016, υποσχόμενη μεγάλα πρόστιμα σε όποιον προσπαθήσει να «αλλάξει, να καταστείλει ή να εξαλείψει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή/και την έκφραση φύλου ενός ατόμου».

Αφού έγραψε ένα βιβλίο για τις φρικαλεότητες που γνώρισε κατά τη διάρκεια των ετών που υποβλήθηκε σε διορθωτική θεραπεία μετατροπής, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Gajdics ελπίζει τώρα να συγκεντρώσει τη βοήθεια του δημοτικού συμβουλίου στο Βανκούβερ, να αποτρέψει άλλους από τη μοίρα που ο ίδιος υπέστη.

Δείτε Επίσης

Είμαστε μια τόσο φιλική πόλη προς το «ουράνιο τόξο», που μου φάνηκε λογικό να δηλώσουν δημόσια την απαγόρευση αυτής της θεραπείας”, δήλωσε.Ο Fowler εκτιμά τη βοήθεια του Gajdics στη σύνταξη της σύστασης, λέγοντας ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες του πάνω στις πρακτικές που εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογών των θεραπειών αυτών, ήταν πολύτιμες για τη διαδικασία.

Ο Gajdics ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια της εξάχρονης θεραπείας του, ο θεραπευτής του χρησιμοποιούσε ένα συνδυασμό «ντροπής» και ισχυρών φαρμακευτικών αγωγών με σκοπό την «διόρθωση» της συμπεριφοράς του. Οι φαρμακευτικές αγωγές, σκοπό είχαν, να καταπιέσουν την σεξουαλικότητά του, ώστε να ανασυρθεί η υποτιθέμενα αδρανής ετεροφυλία του, ενώ η ντροπή και η αυτό-αμφισβήτηση τον καθιστούσαν εύπλαστο ωθώντας τον στην πεποίθηση ότι η διαδικασία ήταν βοηθητική.

«Αν γνώριζα την κατάληξη της διαδικασίας, φυσικά θα έφευγα», αναφέρει. «Δεν υπήρξε καμία αναφορά σε διορθωτική θεραπεία μετατροπής. Δεν νομίζω καν ότι χρησιμοποιήθηκε ο ορισμός ‘θεραπεία της ομοφυλοφιλίας μου’. Ήταν πολύ πιο ύπουλη η διαδικασία από αυτό».

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολη η εξάλειψη των θεραπειών αυτών, εφόσον ελάχιστοι θα παραδεχτούν ότι την εφαρμόζουν. Παρόλα αυτά, οφείλει κανείς να εναντιωθεί απέναντί τους. «Νομίζω ότι εξακολουθεί να υπάρχει αξία σε αυτές τις διατάξεις, καθώς χαρακτηρίζουν και δημιουργούν ένα πρότυπο. Αν μη τι άλλο, ευαισθητοποιούν το κοινό, το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός».

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Xtra

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί