Now Reading
Το Βατικανό διερευνά βρετανικό καθεδρικό για «σεξ πάρτυ» ενόσω ο Πάπας δηλώνει πως η ομοφυλοφιλία δεν είναι έγκλημα, είναι αμαρτία.

Το Βατικανό διερευνά βρετανικό καθεδρικό για «σεξ πάρτυ» ενόσω ο Πάπας δηλώνει πως η ομοφυλοφιλία δεν είναι έγκλημα, είναι αμαρτία.

Βρετανικός καθεδρικός βρίσκεται κάτω από έρευνα από το Βατικανό μετά από διαδώσεις και καταγγελίες που φιλοξένησε «σεξ πάρτυ» κατά τη διάρκεια της πανδημίας του λοκντάουν.

Ο ίδιος ιερέας είχε κατηγορηθεί για παιδική σεξουαλική κακοποίηση.

Η Καθολική εκκλησία διερευνά ισχυρισμούς ότι ο ιερέας του Καθεδρικού Ναού at St. Mary του Νιουκάστλ στη Μεγάλη Βρετανία προσκάλεσε ενορίτες στην οικία του που βρίσκεται στο συγκρότημα του ναού. Οι ισχυρισμοί αυτοί προέκυψαν από μία άλλη έρευνα που αφορά τη παραίτηση του Robert Byrne που ήταν ο Επίσκοπος του Έξαμ και του Νιουκάστλ, σύμφωνα με τον Guardian.

Πιστοί του εκκλησιάσματος ανέφεραν σε υψηλά ιστάμενους πως ο πατέρας Michael McCoy που υπηρετεί ως επικεφαλής του καθεδρικού του προσκάλεσε σε πάρτυ παρότι τέτοιες συγκεντρώσεις ήταν απαγορευμένες κατά τη διάρκεια του λοκντάουν.

«Υπάρχει ένας αριθμός καταγγελιών από άτομα της επισκοπής που έρχονται στο φως οι οποίες αναφέρουν πως έγιναν σεξ πάρτυ μαζί με ιερείς που ζούσαν στο συγκρότημα που βρίσκεται ο καθεδρικός του Νιουκάστλ», αναφέρθηκε στους Sunday Times.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως ο ίδιος ιερέας αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 2021 όταν έμαθε πως ερευνάται από τις τοπικές αρχές για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο McCoy υπηρερούσε στον καθεδρικό από το 2019 μετά από χρίσμα που έλαβε από τον Byrne. Σύμφωνα, ακόμη, με τα ρεπορτάζ ο Byrne δε συμμετείχε σε αυτά τα πάρτυ. Ωστόσο, λίγο αργότερα, τον Δεκέμβριο, παραιτήθηκε. Όπως ο ίδιος ανέφερε σε μέλη της εκκλησίας «το γραφείο μου πλέον είχε επιβαρυνθεί πολύ».

Ανέφερε στο εκκλησίασμά του «Η δική μου ευθυκρισία με οδήγησε να αναγνωρίσω που τώρα νιώθω μη ικανός να συνεχίσω να υπηρετώ τους πιστούς της ενορίας μου με τον τρόπο που θα επιθυμούσα».

Η Επιτροπή Προστασίας των Καθολικών Προτύπων (Catholic Safeguarding Standards Agency), αναξάρτητη επιτροπή που δημιουργήθηκε το 2019 με σκοπό να διερευνήσει τις δομές και ρυθμίσεις που μπορούν να αποτρέψουν ενδεχόμενη φθορά, διερευνούν το περιστατικό.

«Το αντικείμενο της έρευνας θα καλύψει πιθανές παραβιάσεις, ισχυριζόμενες κακοποιήσεις και θα διασφαλίσει πιθανές ανησυχίες ώστε να προστατευθεί η ενότητα του εκκλησιάσματος», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής Steve Ashley.

Πάπας Φραγκίσκος: «Η ομοφυλοφιλία δεν είναι έγκλημα, είναι αμαρτία».

Παράλληλα, ο Πάπας Φραγκίσκος τοποθετήθηκε σχετικά με την ομοφυλοφιλία χαρακτηρίζοντας αυτήν «αμαρτία» αλλά όχι «έγκλημα».

«Η ομοφυλοφιλία δεν είναι έγκλημα, είναι αμαρτία», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επέκρινε τους νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία ως «άδικους», λέγοντας ότι ο Θεός αγαπά όλα τα παιδιά του όπως ακριβώς είναι και κάλεσε τους καθολικούς επισκόπους που υποστηρίζουν τους νόμους να καλωσορίσουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην εκκλησία.

«Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι έγκλημα, αλλά αμαρτία»

«Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι έγκλημα», δήλωσε ο Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Τρίτη στο Associated Press.

Ο Φραγκίσκος αναγνώρισε ότι οι καθολικοί επίσκοποι σε ορισμένα μέρη του κόσμου υποστηρίζουν νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία ή κάνουν διακρίσεις σε βάρος της LGBTQ κοινότητας, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε στο θέμα με όρους «αμαρτίας». Αλλά απέδωσε τέτοιες συμπεριφορές σε πολιτισμικό υπόβαθρο και είπε ότι οι επίσκοποι ειδικότερα πρέπει να υποβληθούν σε μια διαδικασία αναθεώρησης για να αναγνωρίσουν την αξιοπρέπεια όλων, αναφέρει το Associated Press.

«Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι έγκλημα», είπε. «Δεν είναι έγκλημα. Ναι, αλλά είναι αμαρτία. Ωραία, αλλά πρώτα ας κάνουμε διάκριση μεταξύ αμαρτίας και εγκλήματος».

«Είναι επίσης αμαρτία η έλλειψη φιλανθρωπίας μεταξύ μας», πρόσθεσε.

«Αυτοί οι επίσκοποι πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία μεταστροφής», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εφαρμόσουν «τρυφερότητα, παρακαλώ, όπως ο Θεός έχει για τον καθένα από εμάς».

Δείτε Επίσης

Περίπου 67 χώρες ή δικαιοδοσίες παγκοσμίως ποινικοποιούν τη συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, 11 από τις οποίες μπορούν ή επιβάλλουν τη θανατική ποινή, σύμφωνα με το The Human Dignity Trust, το οποίο εργάζεται για τον τερματισμό τέτοιων νόμων. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και εκεί όπου οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, συμβάλλουν στην παρενόχληση, τον στιγματισμό και τη βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

‘Αδικοι οι νόμοι που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων λένε ότι οι απαρχαιωμένοι νόμοι χρησιμοποιούνται για την παρενόχληση των ομοφυλοφίλων και επισημαίνουν τη νέα νομοθεσία, όπως ο νόμος «Μην λες γκέι» στη Φλόριντα, ο οποίος απαγορεύει τη διδασκαλία για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στο νηπιαγωγείο έως την τρίτη τάξη, ως απόδειξη των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την περιθωριοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα ζητήσει τον τερματισμό των νόμων που ποινικοποιούν ευθέως την ομοφυλοφιλία, λέγοντας ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία από τις διακρίσεις και αποτελούν παραβίαση των υποχρεώσεων των χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους.

Κηρύσσοντας τους νόμους αυτούς «άδικους», ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι η Καθολική Εκκλησία μπορεί και πρέπει να εργαστεί για να θέσει τέλος σε αυτούς. «Πρέπει να το κάνει αυτό», είπε.

 

Νέα | T-zine.gr | 26.01.2023

 

© T-zine.gr – μετάφραση από το Advocate, με πληροφοίες από το iefimerida

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί