Now Reading
Το Υπ. Δικαιοσύνης «θυμίζει» στον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου -και όχι μόνο- τι προβλέπει ο αντιρατσιστικός νόμος

Το Υπ. Δικαιοσύνης «θυμίζει» στον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου -και όχι μόνο- τι προβλέπει ο αντιρατσιστικός νόμος

Το Υπ. Δικαιοσύνης «θυμίζει» στον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου -και όχι μόνο- τι προβλέπει ο αντιρατσιστικός νόμος

Την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκάλεσε η δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου Ωραιoκάστρου η οποία μπορεί να ερμηνευθεί ως υποκίνηση ή προτροπή σε πράξεις βίας με ρατσιστικά κίνητρα. Τέτοιες πράξεις συνιστούν ποινικό αδίκημα και επισύρουν ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα ή ακόμη και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων βάσει και του τελευταίου αντιρατσιστικού νόμου.

Σημειώνεται πως την Τρίτη και μετά την αποκάλυψη των αποφάσεων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δύο δημοτικών σχολείων στο Ωραιόκαστρο και στο Παλαιόκαστρο να προβούν σε καταλήψεις εάν γίνουν δεκτά στους χώρους των σχολείων προσφυγόπουλα, το ενδιαφέρον στράφηκε και στον Δήμαρχος του Ωραιοκάστρου, Αστέριο Γαβότση.

 

Αν και σχετικά συγκρατημένος χθες, Τρίτη μετά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί, δήλωνε στη HuffPost Greece «Έχουμε στείλει προτάσεις στην κυβέρνηση και είπαμε ότι αν δεν συμφωνήσουν θα πάμε σε κινητοποιήσεις». Λίγες ημέρες νωρίτερα όμως εμφανιζόταν λαλίστατος και γεμάτος…πάθος να μιλά σε συμπολίτες σε κεντρική πλατεία στο Ωραιόκαστρο. Σύμφωνα με το βίντεο που έχει αναρτηθεί στο YouTube και αναπαραχθεί σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ.Γαβότσης ακούγεται να ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να γίνει κάτι με νόμιμο τρόπο για να περάσουν οι θέσεις τους για το θέμα. Όταν όμως ερωτάται από πολίτη εάν η πρόταση του είναι να «ανοίξω κεφάλια» ο Δήμαρχος απάντησε όλο νόημα «Μπράβο, εσύ το είπες αυτό. Δεν το είπα εγώ…».

Κατόπιν αυτών ο ΓΓ κ. Κωστής Παπαϊωάννου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου και υπενθυμίζει την αυξημένη κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών «σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 927/1979, όπως ισχύει».

ARIS MESSINIS via Getty Images
ARIS MESSINIS via Getty Images

Το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου που τροποποιήθηκε το 2014 για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου αναφέρει και προβλέπει:

«Άρθρο 1 Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους 1.

Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προ− σώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 − 20.000) ευρώ.

2. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται όποιος με πρόθεση και με τα μέσα και τους τρόπους που αναφέρονται στην παράγραφο 1, υποκινεί, προτρέπει, προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη φθοράς ή βλάβης πραγμάτων, εφόσον αυτά χρησιμοποιούνταν από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.

Δείτε Επίσης

3. Αν η πρόκληση, προτροπή, διέγερση ή υποκίνηση των προηγούμενων παραγράφων είχε ως αποτέλεσμα την τέλεση εγκλήματος, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή δεκαπέντε έως τριάντα χιλιάδων (15.000−30.000) ευρώ. Σε περίπτωση επιβολής ποινής φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους, επιβάλλεται η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα έως πέντε έτη.

4. Όποιος συγκροτεί ή συμμετέχει σε οργάνωση ή ένωση προσώπων οποιασδήποτε μορφής που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των πράξεων των παραγράφων 1 και 2, τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

5. Αν η πράξη των προηγουμένων παραγράφων τελέστηκε από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο, κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτόν καθηκόντων, επι− βάλλεται: α) στις περιπτώσεις των παραγράφων 1 και 2, φυλάκιση έξι (6) μηνών έως τριών (3) ετών και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως είκοσι πέντε χιλιάδων (10.000 − 25.000) ευρώ και β) στην περίπτωση της παραγράφου 3, φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματι− κή ποινή είκοσι πέντε χιλιάδων έως πενήντα χιλιάδων (25.000 − 50.000) ευρώ.».

Πηγή: The Huffington Post

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί