Now Reading
Το Υπουργείο Εσωτερικών στο Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε χιλιάδες αιτήσεις ασύλου από LGBTΙ αιτούντες, σύμφωνα με στοιχεία

Το Υπουργείο Εσωτερικών στο Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε χιλιάδες αιτήσεις ασύλου από LGBTΙ αιτούντες, σύμφωνα με στοιχεία

Ηνωμένο Βασίλειο: Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019 | 10:15

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | LGBTQI News | T-zine.gr

 

Σημαντικό: η «κουλτούρα της δυσπιστίας» απέκλεισε τουλάχιστον 3.100 υπηκόους από χώρες που απαγορεύουν σεξουαλικές πράξεις του ιδίου φύλου

Το Υπουργείο Εσωτερικών στο Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε χιλιάδες αιτήσεις ασύλου από LGBTΙ αιτούντες, σύμφωνα με στοιχεία.

Στο Colnbrook το Κέντρο Απέλασης Μεταναστών στο Harmondsworth, κοντά στο Heathrow. Φωτογραφία: Alamy

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε τουλάχιστον 3.100 αιτήσεις ασύλου από λεσβίες, γκέι, αμφιφυλόφιλους και τρανς (υπηκόους από χώρες όπου ποινικοποιούνται οι συναινετικές πράξεις του ιδίου φύλου ή διώκονται τα τρανς άτομα για λόγους ταυτότητας φύλου.

Τουλάχιστον σε 1.197 LGBTΙ αιτούντες από το Πακιστάν απέρριψαν το αίτημα ασύλου, με αιτία διώξεις στη χώρα καταγωγής τους για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου μεταξύ 2016 και 2018, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που δημοσιεύει το Υπουργείο Εσωτερικών. Ένας άλλος αριθμός 640 LGBTΙ αιτούντων από το Μπαγκλαντές και 389 από την Νιγηρία είχαν αιτηθεί για τους ίδιους λόγους όμως απορρίφθηκαν εκείνη την περίοδο.

Στο Πακιστάν, η «σαρκική επαφή κατά των κανόνων της φύσης» τιμωρείται με ισόβια στη φυλακή, ενώ η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι εκεί «τα τρανς άτομα συνεχίζουν να υποφέρουν από παρενοχλήσεις, βίαιες επιθέσεις και δολοφονίες μίσους». Στο Μπαγκλαντές, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι «οι LGBTI ακτιβιστές εξακολουθούν να δέχονται καθημερινά παρενοχλήσεις και να υπόκεινται σε αυθαίρετη κράτηση από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς».

Στη Νιγηρία, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις τιμωρούνται με φυλάκιση έως και 14 ετών και οι δημόσιες εκφράσεις αγάπης σε ζευγάρια του ιδίου φύλου είναι παράνομες. Μετά το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, η Νιγηρία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Λεσβιών, Γκέι, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ίντερσεξ, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες διαχώρισαν τις χώρες όπου κινούνται ποινικές διώξεις για σεξουαλικές πράξεις του ιδίου φύλου ή για λόγους ταυτότητας φύλου. Αιτήσεις ασύλου λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου απορρίφθηκαν επίσης για τους υπηκόους του Καμερούν (136), της Γκάνα (144), του Ιράν (124) και της Ουγκάντας (145) καθώς και του Ιράκ, της Τζαμάικα και της Μαλαισίας.

Η κ. Christine Jardine, εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για τις εσωτερικές υποθέσεις, δήλωσε: «Αυτή η Συντηρητική κυβέρνηση απογοητεύει κάθε LGBTΙ + άτομο και κάθε πρόσωπο στη χώρα που νοιάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να διεξάγουμε εκστρατεία σε ολόκληρο τον κόσμο κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας. Αντίθετα, έχουμε μια κυβέρνηση που γυρίζει την πλάτη της και κοιτάζει τον άλλο δρόμο».

«Αυτά τα στοιχεία είναι μια ανησυχητική υπενθύμιση ότι αυτή η Συντηρητική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των LGBTΙ + αιτούντων, αρνούμενη το άσυλο σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους ετησίως που αντιμετωπίζουν διώξεις στη χώρα καταγωγής τους απλά επειδή είναι ο εαυτός τους. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ζητούν καλύτερες πρακτικές για τους LGBTΙ + ανθρώπους όπου κι αν ζουν. Θα δημιουργήσουμε μια νέα, αφοσιωμένη μονάδα για την διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και χωρίς την καλλιέργεια της δυσπιστίας του Υπουργείου Εσωτερικών».

Διαβάστε επίσης: Δικαστής απέρριψε αίτημα γκέι αιτούντα ασύλου επειδή θεώρησε ότι «δεν είχε ομοφυλοφιλική συμπεριφορά»

Το 2018, το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε 970 LGBTΙ αιτήσεις διεθνούς προστασίας ασύλου σε υπηκόους χωρών όπου είναι ποινικό αδίκημα οι πράξεις ιδίου φύλου ή ποινικοποιείται η ταυτότητα φύλου, ενώ ήταν 1.096 το 2017 και 1.043 το 2016.

Πέρυσι, τα θέματα διεθνούς προστασίας για τους LGBTΙ αιτούντες τέθηκαν στο επίκεντρο έπειτα από την περίπτωση ενός Νιγηριανού άνδρα που κατέφυγε στη Βρετανία για να αποφύγει τη δίωξη στη χώρα καταγωγής του λόγω του ότι ήταν ομοφυλόφιλος.

Ο Adeniyi Raji, ο οποίος απολύθηκε λόγω της σεξουαλικότητάς του, δέχθηκε απειλές στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης στη Νιγηρία, όπου συμπεριλαμβάνονταν τα σχόλια όπως: «Εύχομαι πραγματικά να σε σκότωναν εκείνη την ημέρα…», «Ξέρεις ότι η ομοφυλοφιλία είναι βδέλυγμα στο τόπο μας» και «Καλύτερα να σταματήσεις την ομοφυλοφιλική σου πρακτική, αν όχι μπορεί να σκοτωθείς σε αυτή τη χώρα».

Το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε το αίτημά του, το οποίο επικύρωσε το πρώτο δικαστήριο μετανάστευσης. Έκανε έφεση κατά της απόφασης, αλλά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της απέλασης.

Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι LGBTΙ αιτούντες άσυλο υπογραμμίστηκαν περαιτέρω σε μια υπόθεση στην οποία ο πρώτος δικαστής του δικαστηρίου μετανάστευσης απέρριψε την αίτηση ενός άνδρα επειδή δεν είχε ομοφυλοφιλική συμπεριφορά.

Ο δικαστής δήλωσε ότι δεν δέχτηκε ότι ο άνδρας που ζήτησε να μείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ομοφυλόφιλος και σύγκρινε την εμφάνισή του με εκείνη ενός άλλου αιτούντα που «φορούσε κραγιόν» και είχε «θηλυκό» τρόπο, τον οποίο ο δικαστής αποδέχθηκε ότι ήταν ομοφυλόφιλος.

Τον Ιούλιο, το ανώτατο δικαστήριο διέταξε το Υπουργείο Εσωτερικών να βοηθήσει μια γυναίκα να επιστρέψει στη Βρετανία μετά την άρνηση να της χορηγηθεί άσυλο για λόγους σεξουαλικότητας με αποτέλεσμα να απελαθεί στην Ουγκάντα. Ο δικαστής στην υπόθεση δήλωσε ότι ήταν «διαδικαστικά άδικο».

Η απόφαση θα μπορούσε να ενθαρρύνει παρόμοιες εφέσεις από χιλιάδες ανθρώπους των οποίων οι αιτήσεις ασύλου αντιμετωπίστηκαν με το ίδιο σύστημα.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Τα άτομα επιστρέφουν μόνο στη χώρα καταγωγής τους όταν το Υπουργείο Εσωτερικών και τα δικαστήρια κρίνουν ότι είναι ασφαλές να το πράξουν».

«Κάθε υπόθεση εξετάζεται με βάση τα ατομικά της στοιχεία σε σχέση με τη σχετική νομολογία και τις δημοσιευμένες πληροφορίες για τη χώρα και όλες οι αποφάσεις σχετικά με ισχυρισμούς που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου εξετάζονται από έμπειρο χειριστή».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπερήφανο για την παροχή προστασίας σε όσους φεύγουν από την χώρα καταγωγής τους επειδή αντιμετωπίζουν διώξεις. Σε περισσότερους από 12 μήνες, δώσαμε προστασία σε περισσότερους από 18.500 ανθρώπους, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2003».

 

 

Δείτε Επίσης

Αντιμετωπίζοντας το πολλαπλό στίγμα: πρόσφυγες για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Σκέψεις αναφορικά με την «εύλογη» πιθανότητα δίωξης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού

Διαβάστε: Όχι στα «τεστ ομοφυλοφιλίας» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Διαβάστε: Έκθεση κόλαφος για κακομεταχείριση αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα – Καταδίκη του ΟΗΕ

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από The Guardian
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί