Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακαλεί αναδρομικά διαβατήρια για τρανς πολίτες

ΗΠΑ: Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2018 | 17:05

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | T-zine.gr

Trans News

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακαλεί αναδρομικά διαβατήρια για τρανς πολίτες.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το Εθνικό Κέντρο για την Ισότητα των Τρανς (National Center for Transgender Equality) ανέφερε ότι ανακαλούνται αναδρομικά τα διαβατήρια των τρανς πολιτών και ότι υπάρχει ανησυχία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Το NCTE ερεύνησε τις πρόσφατες ανησυχίες σχετικά με την επεξεργασία διαβατηρίων των τρανς ανθρώπων», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση. «Σε όλα τα περιστατικά που έχουμε αναλάβει ήταν ασυνήθιστες οι καταστάσεις και υπήρχαν γραφειοκρατικά λάθη από το γραφείο έκδοσης διαβατηρίων προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία και αναστάτωση στα μέλη της κοινότητας μας».

«Παρακαλώ να επισημανθεί ότι η μακροχρόνια πολιτική διαβατηρίου στο δείκτη φύλου δεν έχει αλλάξει. Παρακολουθούμε προσεκτικά το ζήτημα και είμαστε σε εγρήγορση για κάθε επίθεση κατά των δικαιωμάτων της κοινότητάς μας».

Η ομάδα κατευθύνει τους ανθρώπους στη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών «Gender Designation Change» που έχει σχεδιαστεί για άτομα που επιθυμούν να ενημερώσουν το δείκτη φύλου τους σχετικά με τα διαβατήρια των Η.Π.Α. μαζί με οδηγίες σχετικά με τον τρόπο συμπλήρωσης και αρχειοθέτησης των απαιτούμενων εγγράφων. Υπάρχει επίσης ένα πρότυπο ιατρικής πιστοποίησης που διατίθεται προς τους γιατρούς.

Η Askini προσπάθησε επίσης να μετριάσει τους κοινωνικούς φόβους και να μαλακώσει τις υπαινιγμούς της σε μια πρόσφατη δημόσια δημοσίευση στο Facebook.

«Μοιράζομαι τη διαδικασία μου επειδή απομονώνει και τρομοκρατεί το σημερινό πλαίσιο της κυβέρνησής μας», έγραφε. «Έχω πίστη ότι τελικά θα φτάσουμε σε κάποια επίλυση, μέχρι τότε είναι περίπλοκο το πρόβλημα με πρωτοφανή γεγονότα και άλλοι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται το δικαίωμα να πάρουν το διαβατήριο τους».

Μια πρόσφατη σειρά γεγονότων κατά των τρανς ανθρώπων στις Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης στο στρατό και της ανάκλησης των διαβατηρίων των τρανς πολιτών στις Η.Π.Α., έχει αναστατώσει τη χώρα. Μήπως οι τρανς άνθρωποι υποφέρουν από το βάρος της απόδειξης για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τους; Δύο τρανς γυναίκες απάντησαν ναι.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Gender Justice League, η Danni Askini, που έχει έδρα στο Σιάτλ, λέει ότι βρίσκεται σε προσωρινή «απέλαση», διότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνείται να ανανεώσει το διαβατήριό της που έχει εδώ και 10 χρόνια. Και τώρα αντιμετωπίζει πιθανή σύλληψη στα σύνορα σε περίπτωση που επιχειρήσει επανείσοδο.

«Σήμερα μου αρνήθηκαν την ανανέωση του αμερικανικού μου διαβατηρίου και μου είπαν ότι θα χρειαζόταν ο δικαστής να ανοίξει τα αρχεία από τις Υπηρεσίες Παιδικής Πρόνοιας της ανάδοχης οικογένειας για να «αποδείξω» την αμερικανική μου υπηκοότητα», έγραψε στο twitter στις 3 Ιουλίου 2018. «Ενώ είχαν όλα τα έγγραφα ταυτότητας από το 1999 που αναφέρονταν σε θήλυ, τώρα απαιτούν για πρώτη φορά «απόδειξη μετάβασης».

«Μην κάνετε κανένα λάθος, αυτή ήταν μια εκ προθέσεως δράση του Κρατικού Τμήματος να μην αναγνωρίσει την ταυτότητα φύλου μου», είπε στο them.

Τελικά της δόθηκε προσωρινά διαβατήριο έκτακτης ανάγκης.

Μια άλλη τρανς γυναίκα, η Janus Rose, επιβεβαιώνει την ιστορία της με την παραπάνω, όπου το αμερικάνικο διαβατήριό της ανακλήθηκε σύμφωνα με την δήλωση της κυβέρνησης ότι πρόκειται για «σφάλμα». Θα χρειαστεί να καταθέσει ένα σημείωμα του γιατρού που να επιβεβαιώνει το δείκτη φύλου της για να μπορέσει να επαναφέρει το διαβατήριο.

Η Rose είναι ερευνήτρια στο χώρο της τεχνολογίας με έδρα τη Νέα Υόρκη, στην οποία ο δείκτης φύλου της ήταν καταχωρημένος σε θήλυ από το Νοέμβριο του 2017. Όταν ολοκλήρωσε την νομική αλλαγή του ονόματος της και υπέβαλε τα έγγραφά της για να ενημερώσει το αμερικανικό διαβατήριο της, της το αρνήθηκαν.

Έλαβε ένα τηλεφώνημα από το κέντρο επεξεργασίας διαβατηρίων στη Νότια Καρολίνα.

«Βασικά μου είπε ότι παρόλο που η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο είχε αλλάξει τον δείκτη φύλου μου, αυτό ήταν ένα λάθος», είπε η Rose στο them.

To κέντρο εξήγησε στην Rose ότι η ιατρική τεκμηρίωση που κατέθεσε δεν ήταν επαρκής για την αλλαγή φύλου στο αμερικανικό διαβατήριό της.

«Αυτή η αίτηση είναι κάτι που η κλινική μου έχει χρησιμοποιήσει για δεκαετίες, για τόσους πολλούς ανθρώπους», λέει η Rose. «Η κλινική λέει ότι είμαι η πρώτη που παίρνει απόρριψη».

«Οι καταστάσεις γίνονται πραγματικά σκοτεινές στην Αμερική», δήλωσε η Askini. «Πόσοι άνθρωποι πρέπει να περιθωριοποιηθούν για να καταλάβουν ότι το σημερινό καθεστώς είναι απολυταρχικό;»

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  LGBTQ Nation