Τουρκία: Αυτοκτονία τρανς γυναίκας.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Τζένη Πατεράκη.


Τουρκία: Αυτοκτονία τρανς γυναίκας.

Η Azize Ömrüm, τρανς γυναίκα και εργάτρια του σεξ, που ζει στο İzmir, αυτοκτόνησε λόγω του ότι δεν άντεχε άλλο την κοινωνική πίεση, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, αναφέρει η φίλη της, τρανς ακτιβίστρια, Öykü Ay: «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι’ αυτήν την αυτοκτονία».

Τουρκία: Αυτοκτονία τρανς γυναίκας.

Μετά την αυτοκτονία της Azize, η φίλη της, επίσης σχολίασε: «H Azize ήταν διαφορετική απ’ όλες μας. Αγαπούσε κάποιον, όμως οι γονείς του συντρόφου της τα διέλυσαν όλα. Η Azize δεν μπορούσε να αντέξει ότι αυτός που αγαπούσε είχε εξαναγκαστεί να παντρευτεί κάποια άλλη. Μας είχε πει γι’ αυτό σε όλες μας. Μας τα έλεγε τόσο συχνά, που δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε πόσο ισχυρά ήταν τα αισθήματά της. Η λύση γι’ αυτήν ήταν να αυτοαπομονωθεί».

Η Ay ακόμη σημειώνει ότι η Azize ήθελε να γίνει σεφ και όχι να είναι εργάτρια του σεξ. Είπε: «Μαγείρευε πολύ καλά. Με τον μόνο άνθρωπο που ήθελε να βρίσκεται μαζί ήταν ο σύντροφός της. Έπρεπε όμως λόγω των συνθηκών ζωής της να είναι εργάτρια του σεξ. Το σύστημα δεν της επέτρεπε να κάνει κάποια άλλη εργασία. Δεν μπορούσε να αντέξει το βάρος και ήταν μοναχική», συμπλήρωσε και κατέληξε ότι όλη η κοινωνία είναι υπεύθυνη για την αυτοκτονία της Azize, συμπεριλαμβανομένων των φίλων της.

Τουρκία: Αυτοκτονία τρανς γυναίκας.

Διαδήλωση για την Azize στην Άγκυρα.

Μετά την αυτοκτονία της Azize, η οργάνωση High School LGBTI, έκανε δημόσια πρόσκληση σε διαδήλωση για τον θάνατο της τρανς γυναίκας στην Άγκυρα. Η ίδια οργάνωση αναφέρει: «Συγκεντρωνόμαστε μπροστά από το άγαλμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να μη μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην κραυγή της Azize», και προσκάλεσε σε συγκέντρωση κατά της τρανσφοβίας στην οδό Yüksel.

© T-zine.gr με πληροφορίες από LGBTI News Turkey.