Now Reading
Τουρκία: Δικαστήριο αποφάσισε κατά της απαγόρευσης του Pride της Μερσίνης.

Τουρκία: Δικαστήριο αποφάσισε κατά της απαγόρευσης του Pride της Μερσίνης.

Avatar photo

Η υπόθεση αφορά τη προσφυγή της τουρκικής οργάνωσης προάσπισης ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων Muamma LGBTI+ Association κατά των αρχών της πόλης.

Το Δεύτερο Διοικητικό Δικαστήριο της Μερσίνης, αποφάσισε πως με βάση το Σύνταγμα της χώρας και τις διεθνείς συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ και έχει ενσωματώσει η Τουρκία η απαγόρευση αυτή ήταν αδικαιολόγητη.

Το δικαστήριο έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η απόφαση απαγόρευσης απ’ αρχές της πόλης ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη “κάποιες ασαφείς καταγγελίες” χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία ένδειξη πολλώ δε περισσότερο απόδειξη πως θα λάμβανε χώρα κάποια εγκληματική πράξη, ενώ η απόφαση σημειώνει πως “η διοργάνωση των εκδηλώσεων του pride συνεισφέρουν σε μία δημοκρατική κοινωνία”.

Παράλληλα το δικαστήριο υπενθύμισε την ευθύνη των αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα να προστατεύουν της εκδηλώσεις του pride (εν προκειμένω επρόκειτο για pride week – εβδομάδα υπερηφάνειας) σε περίπτωση που υπήρχε περίπτωση να υπάρξει κάποια (ομοφοβική) επίθεση που εικάζεται ότι θα υπήρχε από τον DAESH (τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους) κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ συμμετεχόντων, παρά να επιβάλλει μία απαγόρευση.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι:

“Η παρέλαση υπερηφάνειας, ως γεγονός – εκδήλωση με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να αναδείξει τη κοινωνική ευαισθησία κατά του μίσους, των διακρίσεων και της βίας που βιώνει ένα μέρος της κοινωνίας μας που έχει διαφορετική ταυτότητα φύλου ή σεξουαλικό προσανατολισμό, είναι μία άσκηση αποδοχής των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που πρέπει να προστατεύονται σε μία δημοκρατική κοινωνία που θα μπορεί να συνεισφέρει στον πλουραλισμό και στην ειρηνική συνύπαρξη”.

Παράλληλα επισημαίνει:

“Η υποχρέωση των αρχών να προστατεύουν τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου, είναι μία αναγκαιότητα μιας θετικής υποχρέωσης που συνίσταται στη προστασία της ζωής όλων των ατόμων που ζουν στη δικαιοδοσία τους από κάθε είδους παρέμβαση των δημόσιων αρχών και άλλων ατόμων”.

Τί συνέβη όμως;

Τον Ιούλιο του 2022 οι αρχές της Μερσίνης απαγόρευσαν την εβδομάδα υπερηφάνειας. Λίγο πριν πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες (η παρέλαση στις 27 Ιουλίου και το σύνολο των εκδηλώσεων θα ξεπερνούσαν την εβδομάδα, θα έφταναν τις 14 ημέρες) οι αρχές εξέδωσαν αυτήν την απόφαση. Η απόφαση ελήφθη στις 25 Ιουλίου και κάλυπτε το διάστημα έως της 8 Αυγούστου.

“Προς διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ειρήνης και για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και τα ήθη, αλλά και για να παρέχουμε ασφάλεια για τη ζωή και τη περιουσία των πολιτών μας και για να αποτρέψουμε εγκλήματα, όλες οι δραστηριότητες (συγκεντρώσεις και προθέσεις συγκεντρώσεων, διεξαγωγή συνέντευξης τύπου, παρέλασης, διαδηλώσεων, δημόσιων συζητήσεων, μοίρασμα φυλλαδίων, ανάρτησης πανώ ή πόστερ, οργάνωσης φεστιβάλ, διαγωνισμού σπορ, συζήτησης πάνελ, σεμιναρίων, προβολή ταινιών, κ.α.) που σχεδιάζονται να γίνουν δημόσια αλλά και ιδιωτικά με σκοπό την υποστήριξης των ΛΟΑΤΚΙ+, απαγορεύονται με βάση το Άρθρο 17 του Νόμου 2911 που αφορά τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις, καθώς και με βάση τα Άρθρα 11/α και 11/γ της τοπικής διοίκησης του νόμου 5442 για τη Μερσίνη από 25.7.2022 έως και 8.8.2022 από τις 00.01πμ έως και τις 24.00μμ, και για 15 ημέρες.”

Παρά, όμως, όλα αυτά τα εμπόδια, το 8ο pride της Μερσίνης έγινε κατορθωτό να γίνει με τον αγώνα των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων και ακτιβιστών που κατάφεραν τελικώς να κάνουν κάποιες εκδηλώσεις υπό τον τίτλο “Ψευδαίσθηση” μεταξύ 27 και 31 Ιουλίου.

Δείτε Επίσης

Έτσι έγιναν κάποια πάνελ, προβολή ταινιών, εκθέσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στο pride της Μερσίνης. Δεν έλειψαν, βέβαια, και οι παρεμβάσεις της αστυνομίας στο Barış Park που απέτρεψαν να γίνουν κάποια event, ενώ για να πραγματοποιηθεί αυτό της τελευταίας ημέρας, άλλαξε η τοποθεσία.

 

Νέα | T-zine.gr | 18.01.2023

 

© T-zine.gr – η είδηση πρωτοδημοσιεύθηκε στα αγγλικά στην ιστοσελίδα της τουρκικής οργάνωσης ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων KaosGL.

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί