Η Ιρλανδία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την κατάργηση της απαγόρευσης για την άμβλωση στη χώρα.

Τρανς ακτιβιστές καλούν την Κυβέρνηση της Ιρλανδίας ώστε ο νέος νόμος για την άμβλωση να είναι ουδέτερος ως προς το φύλο.

Ιρλανδία: Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018 | 10:27

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | T-zine.gr

Trans News

Τρανς ακτιβιστές καλούν την Κυβέρνηση της Ιρλανδίας ώστε ο νέος νόμος για την άμβλωση να είναι ουδέτερος ως προς το φύλο.

Η Ιρλανδία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την κατάργηση της απαγόρευσης για την άμβλωση στη χώρα.

Οι τρανς και οι μη δυαδικοί ακτιβιστές καλούν την Κυβέρνηση της Ιρλανδίας ώστε ο νέος νόμος για την άμβλωση να είναι ουδέτερος ως προς το φύλο.

Μετά το δημοψήφισμα και την σαρωτική νίκη στην Ιρλανδία για την κατάργηση της απαγόρευσης της άμβλωσης στη χώρα, οι ακτιβιστές τόνισαν ότι η νομοθεσία θα επηρεάσει και τους τρανς ανθρώπους.

Ο Noah Halpin, ιδρυτής του “This is me” – Transgender Health Care Campaign, είπε στο ιρλανδικό περιοδικό GCN: «Παρά σε αυτό που πιστεύουν κάποιοι, οι τρανς άνδρες μπορούν επίσης να μείνουν έγκυοι».

«Υπάρχουν στην Ιρλανδία δεκάδες χιλιάδες τρανς και μη δυαδικοί άνθρωποι που μπορούν να συλλάβουν, και όταν μιλάμε για αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί γι ‘αυτό».

Οι υποστηρικτές γιορτάζουν στο Κάστρο του Δουβλίνου μετά το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος για την 8η τροπολογία

Ο Halpin δήλωσε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» η επικείμενη νομοθεσία να περιλαμβάνει γλώσσα χωρίς αποκλεισμούς για να εξασφαλίσει ότι οι τρανς και οι μη δυαδικοί άνθρωποι δεν θα εμποδιστούν από «νομικά εμπόδια» κατά την πρόσβαση στην άμβλωση.

«Χρησιμοποιώντας τον όρο έγκυοι άνθρωποι στη νέα νομοθεσία, όχι μόνο προστατεύονται οι γυναίκες, αλλά προστατεύονται και σέβονται όλες τις ταυτότητες φύλου σε περίπτωση εγκυμοσύνης», δήλωσε ο Halpin.

Το Transgender Equality Network Ireland (TENI) ανέβασε στο twitter: «Για να διευκολυνθεί η αποσαφήνιση με μερικές από τις ερωτήσεις που βλέπουμε στις αναφορές μας: Οι τρανς άντρες και οι μη δυαδικοί άνθρωποι μπορούν να μείνουν έγκυοι. Η προτεινόμενη νομοθεσία δεν τους περιλαμβάνει».

«Η νομοθεσία θα επηρεάσει προφανώς τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά η ενσωμάτωση των τρανς ανθρώπων δεν αποκλείει τα δικαιώματά τους!»

Καταργήστε την 8η

Η Bella Fitzpatrick, η υπεύθυνη οργάνωσης της φιλανθρωπικής κοινότητας για τους LGBT, Shout Out, σχολίασε επίσης στο Twitter: «Εάν είστε παθιασμένοι με την Κατάργηση αλλά αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την νομοθεσία στο να περιλαμβάνει στη γλώσσα και τους τρανς, παρακαλώ να αναρωτηθείτε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό».

«Μπορεί να είστε νόμιμα ένας τρανς άντρας στην Ιρλανδία και να χρειάζεστε άμβλωση. Οι νόμοι θα πρέπει να το αντικατοπτρίζουν αυτό και να συμπεριλάβουν και τα μη-δυαδικά άτομα επίσης».

Η ακτιβίστρια Mara Clarke, ιδρύτρια της φιλανθρωπικής Abortion Support Network, έγραψε πριν από το δημοψήφισμα: «Πιστεύουμε ότι οι μεμονωμένες γυναίκες (ή οι άνθρωποι, όπως γνωρίζουμε μερικούς από τους πελάτες μας που έχουν αναγνωριστεί ως τρανς άντρες) είναι σε καλύτερη θέση να αποφασίσουν εάν είναι έτοιμοι και μπορούν να γίνουν γονείς τώρα ή ποτέ».

«Γνωρίζουμε επίσης ότι ο ισχύων νόμος έχει πολύ πιο άσχημες επιπτώσεις στις αδύναμες οικονομικά και περιθωριοποιημένες γυναίκες. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι γυναίκες που απελπισμένα δεν θέλουν να είναι έγκυες θα κάνουν απεγνωσμένα πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου της ποινικής δίωξης με τη λήψη ασφαλών αλλά παράνομων πρώιμων ιατρικών χαπιών για την άμβλωση ή με τη λήψη επικίνδυνων ενεργειών για την παύση της εγκυμοσύνης».

Ένας άντρας περπατά μπροστά σε μια τοιχογραφία, η οποία προτρέπει την θετική ψήφο στο δημοψήφισμα για την κατάργηση της όγδοης τροποποίησης του Ιρλανδικού συντάγματος

Το 2015, η Ιρλανδία ψήφισε το νόμο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου όπου επιτρέπει στους ανθρώπους να αλλάξουν νόμιμα το καταχωρημένο φύλο τους χωρίς να χρειάζεται η ιατρική παρέμβαση ή αξιολόγηση από το κράτος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει η απαίτηση της ιατρικής διάγνωσης της δυσφορίαςφύλου για τους πολίτες. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην το κάνουν, καθώς μπορεί να είναι μια χρονοβόρα και παρεμβατική διαδικασία.

Την εβδομάδα αυτή, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Leo Varadkar δήλωσε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένας νέος νόμος για τις αμβλώσεις μέχρι το τέλος του έτους.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  Pink News