Now Reading
Τρανς άνδρας μηνύει νοσοκομείο στην Καλιφόρνια για άρνηση διενέργειας υστερεκτομής

Τρανς άνδρας μηνύει νοσοκομείο στην Καλιφόρνια για άρνηση διενέργειας υστερεκτομής

ΗΠΑ: Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017 | 09:30

 

Στην αγωγή που κατέθεσε εναντίον του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι η άρνηση παροχής αναγκαίας ιατρικής περίθαλψης παραβιάζει τον νόμο της Καλιφόρνιας για τα Πολιτικά Δικαιώματα (Unruh Civil Rights Act).
 

Άρθρο του John Riley για το Metro Weekly

Μετάφραση για το T-zine.gr Κωνσταντίνος Κουλαξής

Τρανς άνδρας μηνύει νοσοκομείο στην Καλιφόρνια για άρνηση διενέργειας υστερεκτομής

Ένας τρανς άνδρας στην Καλιφόρνια στρέφεται δικαστικά εναντίον μιας αλυσίδας «Καθολικών» νοσοκομείων, μετά και την άρνηση εκτέλεσης υστερεκτομής.

Η ACLU (Αμερικανική Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα ), κατέθεσε αγωγή εναντίον της ιδιοκτήτριας εταιρείας των νοσοκομείων, της «Dignity Health», εξ ονόματος του Ιβάν Μάικλ Μίντον, ενός 35χρονου τρανς άντρα από το Σακραμέντο, μετά και την ακύρωση από το ιατρικό κέντρο «Mercy San Juan», της υστερεκτομής, μια μόλις ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής της, τον περασμένο Αύγουστο.

Το νοσοκομείο, το οποίο συνδέεται με την Καθολική εκκλησία, αρνήθηκε να εκτελέσει τη διαδικασία επικαλούμενο τις «ηθικές και θρησκευτικές οδηγίες» που εκδόθηκαν το 2009 από την Διάσκεψη Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ.

«Είναι γενικά πρακτική μας να μην παρέχουμε τέτοιες υπηρεσίες στα νοσοκομεία της “Dignity Health”», είχε δηλώσει τον περασμένο Αύγουστο η Μελίσα Τζου, εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Τζου είχε επίσης υποστηρίξει ότι τα «Καθολικά» νοσοκομεία εκτελούν διαδικασίες όπως η υστερεκτομή ή η απολίνωση σαλπίγγων για να θεραπεύσουν ή να ανακουφίσουν μια «σοβαρή παθολογία και μόνο αν δεν είναι διαθέσιμη μια “απλούστερη” θεραπεία».

Μετά την άρνηση του νοσοκομείου, η «Dignity Health» επέτρεψε στον γιατρό του Μίντον, Δρ. Λίντσει Ντόουσον, να λάβει έκτακτη άδεια για να χειρουργήσει στο «Methodist Hospital» του Σακραμέντο, μια άλλη δομή της «Dignity Health» που δεν δεσμεύεται όμως από το Καθολικό δόγμα. Εκεί, ο Ντόουσον πραγματοποίησε τελικά τη διαδικασία της υστερεκτομής στον Μίντον, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Παρά το γεγονός αυτό, ο Μίντον αποφάσισε να προχωρήσει δικαστικά έτσι ώστε κανένα άλλο τρανς άτομο να μην αντιμετωπίσει μια παρόμοια διάκριση.

Στην αγωγή του, ο Μίντον υποστηρίζει ότι η άρνηση παροχής ιατρικών υπηρεσιών παραβίασε τον νόμο της Καλιφόρνιας για τα Πολιτικά Δικαιώματα (Unruh Civil Rights Act), ο οποίος και απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Δείτε Επίσης

Επιδιώκει μάλιστα μια διαταγή από το δικαστήριο προς την «Dignity Health» που θα την υποχρεώνει να επιτρέπει στους γιατρούς στα νοσοκομεία της να εκτελούν τις ίδιες διαδικασίες σε πρόσωπα που διαγιγνώσκονται με ασυμφωνία φύλου και είναι διαθέσιμες σε όλους τους υπόλοιπους ασθενείς τους.

«Η άρνηση της “Dignity Health” να επιτρέψει σε έναν γιατρό που εργάζεται στις δομές της να εκτελέσει αυτή τη συνήθη διαδικασία, απλώς και μόνο επειδή είναι τρανς άτομο εισάγει διακρίσεις», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Γκιλ, δικηγόρος της ACLU.

«Αυτό το νοσοκομείο είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό και επομένως είναι παράνομο να απορρίπτουν κάποιον ή κάποια στη βάση της ταυτότητα φύλου», πρόσθεσε.

Ο Δρ. Ντόουσον υποστήριξε τους ισχυρισμούς του Μίντον ότι το νοσοκομείο έκανε διάκριση, σημειώνοντας ότι έχει εκτελέσει αρκετές επεμβάσεις υστερεκτομής στο παρελθόν στο νοσοκομείο «Mercy San Juan» χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Είναι η πρώτη φορά που το νοσοκομείο δεν μου επέτρεψε να διενεργήσω αυτήν τη χειρουργική επέμβαση», ανέφερε ο Ντόουσον και πρόσθεσε: «Είναι εξαιρετικά σαφές σε μένα ότι η επέμβαση ακυρώθηκε λόγω της ταυτότητας φύλου του Μίντον».

© T-zine.gr με πληροφορίες από Metro Weekly

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί