Τρανς άντρας ξεκινά νομική μάχη για να αναγνωριστεί πατέρας του παιδιού που γέννησε

Ηνωμένο Βασίλειο: Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018 | 12:15

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | T-zine.gr

Trans News

Ένας τρανς άντρας ξεκινά νομική μάχη για να αναγνωριστεί πατέρας του παιδιού που γέννησε.

Μετά τη γέννηση του παιδιού του, ο ανώνυμος τρανς άντρας ζήτησε να καταγραφεί ως πατέρας ή γονέας στο πιστοποιητικό γέννησης του μωρού. Ωστόσο, ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο καταχώρησης ότι για την καταγραφή της γέννησης ο νόμος απαιτεί το άτομο που γέννησε να καταχωρηθεί ως μητέρα.

Ο τρανς άντρας πλέον δηλώνει ότι θα ξεκινήσει αγώνα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του προκειμένου να καταχωρηθεί ως πατέρας του παιδιού, δηλώνοντας ότι η καταγραφή του ως μητέρα του παιδιού του παραβιάζει το δικαίωμά για σεβασμό της οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο τρανς άντρας επέκρινε αυτή την «αχρείαστη παρέμβαση» και δήλωσε ότι ήταν περιττή η καταγραφή του ως μητέρα του παιδιού λόγω των αλλαγών που «έχουν πραγματοποιηθεί στην κοινωνία».

Την Πέμπτη, ένας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου άκουσε την έναρξη της υπόθεσης από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τον ανώνυμο τρανς άντρα καθώς και από τους εκπροσώπους του Γραφείου Γενικού Μητρώου, της κυβερνητικής υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την τήρηση αρχείων για τις γεννήσεις, τους θανάτους και τους γάμους.

Ο δικαστής, κ. Justice Francis, δήλωσε ότι αυτό δεν είχε προηγουμένως εγερθεί σε δικαστήριο στην Αγγλία και την Ουαλία και θα μπορούσε να υποδείξει μια αλλαγή στο νόμο εάν έχει θετική έκβαση η υπόθεση του τρανς άντρα.

Η επικεφαλής της νομικής ομάδας του ανώνυμου τρανς άντρα, η δικηγόρος Hannah Markham QC, δήλωσε ότι ο νόμος «δεν είναι πλέον συμβατός» με τη σύγχρονη κοινωνία και την ευρύτερη έκφραση του φύλου.

Σε μια δήλωση προς το δικαστήριο, η Markham έγραψε: «Είναι αποδεκτό το γεγονός ότι ένας τρανς άντρας που είναι σε μετάβαση μπορεί νομικά να διατηρήσει την ικανότητα να συλλάβει και να γεννήσει ένα παιδί».

«Είναι επίσης φανερό ότι ο ισχύων νόμος σχετικά με την καταγραφή των γεννήσεων και των θανάτων δεν είναι πλέον συμβατός με τις αλλαγές στην κοινωνία, την εξέλιξη της ελευθερίας της έκφρασης και την ισότητα των φύλων και την προστασία των δικαιωμάτων ενός ατόμου να αναγνωρίζεται ως ένα συγκεκριμένο φύλο», συμπλήρωσε.

Ο τρανς άντρας έχει αλλάξει το δείκτη φύλου του πριν γεννήσει και έχει τα έγγραφα που αναγνωρίζουν την ταυτότητα φύλου του, ενώ το δικαστήριο σε αυτήν την υπόθεση αναμένεται να λάβει απόφαση μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Δύο τρανς άντρες που οι υποθέσεις τους δημοσιεύθηκαν σε πρωτοσέλιδα το 2017, ήταν οι πρώτοι γνωστοί τρανς άντρες που γέννησαν στη Βρετανία, διακόπτοντας την διαδικασία μετάβασης για να κυοφορήσουν. Ωστόσο, και οι δύο τρανς άντρες καταγράφηκαν ως μητέρες των παιδιών τους.

Το 2017 ένας τρανς άντρας μίλησε για τις εμπειρίες του ως το πρώτο τρανς άτομο που γέννησε πριν και μετά τη μετάβαση. Ο Kaci Sullivan γέννησε το δεύτερο παιδί του τον Δεκέμβριο, αφού το πρώτο παιδί του το γέννησε πριν από τη μετάβασή του.

Μιλώντας για τις εγκυμοσύνες του, δήλωσε: «Επειδή δεν βλέπω την εγκυμοσύνη ως εγγενώς γυναικεία και επειδή δεν συμφωνούμε με τους σχεδιασμένους ρόλους των φύλων, δεν ένιωσα απειλή στην ιδέα της εγκυμοσύνης».

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  Pink News