Now Reading
Τρανς Γυναίκες Πρόσφυγες – Γυναίκες που δεν θα μιλήσει για αυτές κανείς

Τρανς Γυναίκες Πρόσφυγες – Γυναίκες που δεν θα μιλήσει για αυτές κανείς

Ελλάδα: Κυριακή, 8 Μαρτίου 2020 | 16:35


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

Τρανς Γυναίκες Πρόσφυγες – Γυναίκες που δεν θα μιλήσει για αυτές κανείς

Έφυγαν από την «πυρά», αφήνοντας πίσω τους την κακοποίηση, τις απειλές και τη βία που πολλές (αν όχι όλες) φορές προέρχονταν ακόμη και από την ίδια τους την οικογένεια, βγαίνοντας στην αναζήτηση ενός δρόμου ασφάλειας για την ψυχική και σωματική τους ακεραιότητα και αξιοπρέπεια.

Γυναίκες που ήρθαν στην χώρα μας, διψασμένες για «λίγη ζωή ακόμη».

Μιλώντας με πραγματικά στοιχεία, όλες οι τρανς γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες διεθνούς προστασίας, ήταν θύματα έμφυλης κακοποίησης και βίας, τόσο στις χώρες καταγωγής τους, όσο και κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους ερχόμενες στη χώρα μας, αλλά και όταν ακόμα έφτασαν στη χώρα μας.

Στις μορφές βίας κυριαρχούν: η σωματική αλλά και η ψυχολογική βία, διάφορες μορφές σεξουαλικής βίας, οι σεξουαλικές επιθέσεις και οι βιασμοί, το σεξουαλικό αλλά και εργασιακό trafficking, καθώς και οι εξαναγκαστικοί γάμοι στις χώρες καταγωγής τους.

Καμπάνια του ΣΥΔ "Have To Be Heard - Transphobia Kills"  Φώτο: Βαγγέλης Ευαγγελίου
Καμπάνια του ΣΥΔ “Have To Be Heard – Transphobia Kills” Φώτο: Βαγγέλης Ευαγγελίου

Συνομιλώντας με τρανς γυναίκες πρόσφυγες που έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας και βιασμού, είτε από άνδρες στις χώρες καταγωγής τους, είτε από διακινητές ή από άνδρες ίδιας εθνικότητας κατά το ταξίδι τους, μπορεί κανείς να παρατηρήσει μία «φυσιολογικοποίηση» και «κανονικοποίηση» της βίας. Από τις περιγραφές τους η κακοποίηση που υπέστησαν αποτελεί μία κανονικότητα λόγω της ταυτότητας ή της έκφρασης του φύλου τους.

Σε όλες τις περιπτώσεις των τρανς γυναικών προσφύγων, βασικό χαρακτηριστικό είναι το ψυχικό αλλά και το σωματικό τραύμα. Η αίσθηση της παραίτησης -πολλές φορές ακόμα και από την ίδια ακόμα τη ζωή-, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια μέσα στο βλέμμα της ανημποριάς αλλά και στα εμφανή σημάδια της κακοποίησης στο σώμα τους.

Η κακή ψυχολογική τους κατάσταση, σε συνδυασμό με την αδράνεια και στασιμότητα πολλές φορές στις νομικές τους υποθέσεις, η δύσκολη πρόσβασή τους σε υπηρεσίες στέγασης και υγείας, γίνονται συνένοχοι στη δυσκολία προκειμένου να ορθοποδήσουν και να επανακτήσουν τον έλεγχο πάνω στην ίδια τους τη ζωής.

Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναβιώνουν καθημερινά μία κατάσταση απελπισίας, ενώ έρχονται στο μυαλό τους τα «φαντάσματα του παρελθόντος».

Μία τρανς γυναίκα πρόσφυγας, αντιμετωπίζει πολλαπλό στίγμα. Λόγω της καταγωγής της, της θρησκείας της και φυσικά λόγω της ταυτότητας φύλου της, ακόμη και από ομοεθνείς της οι οποίοι δεν την αποδέχονται.

Με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), έχουμε έντονη δραστηριότητα σε θέματα προστασίας των τρανς και γενικότερα των ΛΟΑΤΙ προσφύγων και αιτούντων διεθνούς προστασίας, ενώ από τον Ιούνιο του 2016, έχουμε δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για την αποτελεσματική προστασία των τρανς και γενικότερα των ΛΟΑΤΙ προσφύγων και για την απόλαυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

Στο ΣΥΔ λειτουργεί Γραμματεία Υποστήριξης Αιτούντων Διεθνούς Προστασίας, όπου έχει αντιμετωπίσει πολλές υποθέσεις προσφύγων αιτούντων διεθνούς προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται:

  • Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη.
  • Δωρεάν νομική υποστήριξη.
  • Συνοδεία στην Υπηρεσία Ασύλου, πριν αλλά και κατά την διάρκεια της συνέντευξης ασύλου, από Ειδικούς Συμβούλους.
  • Παραπομπή σε άλλες οργανώσεις για πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργασιακή συμβουλευτική, βασικές υπηρεσίες υγιεινής και στέγαση.
  • Παραπομπή σε εκπαιδευτικά τμήματα εκμάθησης ελληνικής και αγγλικής γλώσσας.

Επίσης και ως μέλη του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, έχουμε καταγράψει μία σειρά από παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων και περιπτώσεις ρατσιστικών επιθέσεων κατά τρανς και ΛΟΑΤΙ προσφύγων στη χώρα μας.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές, ήταν η ρατσιστική επίθεση κατά δύο τρανς γυναικών που διέμεναν σε δομή στο νησί της Λέρου δέχτηκαν επίθεση την ώρα που πήγαιναν προς την κατοικία τους, από άτομα τα οποία επέβαιναν σε μηχανάκι. Οι τρανς γυναίκες δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν τίποτε περισσότερο, διότι οι δράστες τις αιφνιδίασαν από πίσω. Από την επίθεση χτυπήθηκε η μία από τις δύο, μάλλον με ξύλινη ράβδο ή καλώδιο, η οποία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λέρου, για να της παραστούν οι πρώτες βοήθειες.

Δείτε Επίσης

Τα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα, είναι θεμέλια που πάνω τους χτίζουμε μία δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία. Όταν ένα από αυτά σπάσει ή ραγίσει τότε κινδυνεύουν και όλα τα υπόλοιπα!

Δείτε επίσης

Διαβάστε: ΣΥΔ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Προσφύγων».

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

© T-zine.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί