Ηνωμένο Βασίλειο: Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018 | 19:49

Θάλεια Παπαδοπούλου | T-zine.gr
Trans News

Μία τρανς γυναίκα ξεκίνησε απεργία πείνας μέσα σε ανδρική φυλακή και λέει πως είναι έτοιμη να πεθάνει, αν η κυβέρνηση αρνηθεί να δεχθεί το φύλο με το οποίο αυτοπροσδιορίζεται.

Τρανς γυναίκα αντιμετωπίζει τον εφιάλτη των αντρικών φυλακών σε απεργία πείνας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τρανς γυναίκα αντιμετωπίζει τον εφιάλτη των αντρικών φυλακών σε απεργία πείνας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Marie Dean, τρανς γυναίκα, 50 ετών, κρατείται στις φυλακές Preston, στο Lancashire, όπου διαμαρτύρεται γι’ αυτό που ισχυρίζεται πως είναι μία «εφιαλτική» άρνηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αναγνωρίσει ότι είναι γυναίκα.

Σε μία επιστολή, με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου, την οποία έστειλε μέσα από τη φυλακή σε φίλους, η Dean περιγράφει ότι αισθάνεται απανθρωποποιημένη και, κάνοντας αναφορά στον Bobby Sands, τον απεργό πείνας του IRA που πέθανε στη φυλακή Maze το 1981, λέει πως θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να της αρνηθούν την ταυτότητα φύλου της. Η περίπτωση αυτή, αποτελεί συνέχεια των αυτοκτονιών τριών τουλάχιστον τρανς γυναικών σε αντρικές φυλακές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Η επιστολή της Dean αναφέρει: «Αποφάσισα χθες πως δεν θέλω να είμαι πια ζωντανή. Σταμάτησα να τρώω και να πίνω και λογικά θα πεθάνω σε περίπου τρεις, ίσως τέσσερις εβδομάδες. Νομίζω πως τρεις ακόμη (τρανς) γυναίκες έχουν αυτοκτονήσει μέχρι στιγμής, αλλά νομίζω ότι το έκαναν πολύ γρήγορα. Θυμάμαι τον Bobby Sands πριν από χρόνια, να μην τρώει ούτε να πίνει μέχρι που πέθανε. Η πεποίθησή του τον οδήγησε στην επιτυχία (του σκοπού του)».

Η Dean είναι τρανς γυναίκα και εκτίει μία απροσδιόριστη ποινή για δημόσια ασφάλεια (IPP) αφού καταδικάστηκε για περισσότερα από 30 αδικήματα, μεταξύ αυτών η διάρρηξη κατ’ εξακολούθηση και η ηδονοβλεψία. Τα εγκλήματά της συμπεριλάμβαναν τη διάρρηξη σε διάφορα σπίτια και την βιντεοσκόπηση του εαυτού της να φορά εσώρουχα που ανήκαν σε έφηβες. Ο δικαστής στη δίκη της είπε ότι υιοθέτησε μια «συμπεριφορά που ο οποιοσδήποτε θα θεωρήσει ανατριχιαστική».

Η Dean επίσης ισχυρίζεται ότι το προσωπικό των φυλακών «αρνήθηκε να της δώσει ιδιωτικό σίδερο, αποτριχωτική συσκευή ή οποιουδήποτε είδους προϊόν μακιγιάζ». H επιστολή της ήρθε στο προσκήνιο μετά από λεπτομέρειες που προέκυψαν τον περασμένο μήνα σχετικά με το πώς μια ομάδα τεσσάρων φυλακισμένων τρανς γυναικών στις αντρικές φυλακές Doncaster οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία λόγω της εικαζόμενης αντιμετώπισής τους μέσα στη φυλακή.

Σύμφωνα με έρευνα, η Jenny Swift, βρέθηκε κρεμασμένη στο κελί της μέρες, ενώ άλλος μάρτυρας είπε στο ιατροδικαστικό δικαστήριο ότι οι κρατούμενοι τραυματίες «εκφοβίστηκαν από το προσωπικό» στη φυλακή, αλλά «κανείς δεν άκουγε». Οι φίλοι και η οικογένεια δεν έχουν νέα από την Dean από τότε που έλαβαν την επιστολή και ανησυχούν όλο και περισσότερο γι’ αυτήν.

Διαβάστε ακόμη: Διαμαρτυρία-αγρυπνία στη φυλακή «Pentonville» της Μεγάλης Βρετανίας για τους θανάτους τρανς κρατουμένων, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης.

Μια επιστολή από φίλους, που απαιτεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να σέβεται τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω τραγωδίες, έλεγε: «Ζητάμε συγκεκριμένα όπως επιστραφεί άμεσα στη Marie Dean η ταυτότητά της ως γυναίκα και αυτό να είναι σεβαστό από όλο το προσωπικό, δίνοντάς της πίσω τα ρούχα της και τα προϊόντα μακιγιάζ της και να της επιτραπεί να διατηρήσει την αξιοπρέπεια της και να μεταφερθεί σε γυναικείες φυλακές όσο το δυνατόν συντομότερα. Το να παραμείνει σε ανδρικές φυλακές θα την υποβάλει σε ακόμα περισσότερη βία, ταλαιπωρία και τρανσφοβική συμπεριφορά».

«Η αλήθεια είναι πως φαίνεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είναι πρόθυμο να πάψει να κρίνει το ίδιο το φύλο ενός ατόμου, άσχετα από το διάστημα στο οποίο το άτομο αυτό έχει ζήσει στο φύλο που έχει επιλέξει».

ΣΥΔ: «Διεθνής Ημέρα Δράσης και Αλληλεγγύης προς τους Τρανς Φυλακισμένους».

«Στην περίπτωση της Marie Dean, η βασανιστική της δοκιμασία έχει υπάρξει τραυματική και μεγάλη, τώρα έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια και θέλει να πεθάνει και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη».

Πέρυσι το Υπουργείο Δικαιοσύνης εισήγαγε οδηγίες για την αντιμετώπιση των τρανς κρατουμένων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η ατομική αξιοπρέπεια και ότι όλες οι περιπτώσεις θα πρέπει να εξετάζονται εντός τριών ημερών από την άφιξή τους υπό κράτηση, προκειμένου να αποφασιστεί ποιο θα είναι το καλύτερο μέρος για την τοποθέτησή τους, και ότι, εκτός από περιπτώσεις όπου μια συγκεκριμένη παραχώρηση αποτελεί εμφανή κίνδυνο για την ασφάλεια, θα πρέπει να επιτρέπεται.

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από The Guardian