Now Reading
Τρανς γυναίκα από την Τσετσενία αιτείται άσυλο στις ΗΠΑ

Τρανς γυναίκα από την Τσετσενία αιτείται άσυλο στις ΗΠΑ

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 | 11:01

Μετάφραση για το T-zine.gr Κ. Μελικέρτης

Trans News

Τρανς γυναίκα από την Τσετσενία αιτείται άσυλο στις ΗΠΑ

Η Leyla, τρανς γυναίκα από την Τσετσενία δίπλα στη λίμνη Μίτσιγκαν στο Σικάγο

ΣΙΚΑΓΟ – Όταν η Leyla έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού πέρασε τα σύνορα στο Μεξικό, την συνέλαβαν οι αστυνομικοί της Συνοριακής Περιπολίας στους οποίους έδειξε το διαβατήριό της. Στη συνέχεια, είπε μία από τις λίγες λέξεις που γνώριζε στα Αγγλικά: «Άσυλο». Οι συνοριοφύλακες ίσως δεν το γνώριζαν τότε, αλλά το διαβατήριο της δεν ήταν απλά ένα ταξιδιωτικό έγγραφο· ήταν η απόλυτη απόδειξη ότι η Leyla χρειαζόταν προστασία. Στο διαβατήριο έδειχνε ότι καταγόταν από τη Ρωσική Δημοκρατία της Τσετσενίας –όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα αντρικό σώμα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφί και οι τρανς άνθρωποι στην Τσετσενία, ένα μικρό μουσουλμανικό τμήμα της νοτιοδυτικής Ρωσίας, έγινε φέτος παγκόσμια είδηση μετά από αναφορές ότι ομοφυλόφιλοι άνδρες κρατούνται και βασανίζονται, επιθέσεις που φαίνεται πως στηρίζονταν από κρατικούς μηχανισμούς. Επίσης η Leyla είχε δεχτεί παρενοχλήσεις και επιθέσεις –μία εξ’ αυτών το 2015 στη Μόσχα, όπου την μαχαίρωσαν, μία επίθεση που κόντεψε να της στοιχίσει την ίδια της την ζωή. Για εκείνους που αντιμετωπίζουν την βία, η ασφαλέστερη επιλογή είναι συνήθως να φύγουν από την Ρωσία. Ωστόσο, η Leyla ανήκει σε ένα μικρό αριθμό ΛΟΑΤ Τσετσένων που έχουν βρει προστασία στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια. Πολλοί περισσότεροι θα ήθελαν να διαφύγουν στην Αμερική, αλλά οι Ρώσοι ακτιβιστές λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει περιορισμένη βοήθεια –πιέζοντας τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο σε όλο και πιο επικίνδυνες καταστάσεις. «Η λύση είναι μία: Να τους δεχτείτε και να τους δώσετε βίζα!» είπε η Svetlana Gannushkina, κορυφαία Ρώσος υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βοήθησε την Leyla. «Δεν βλέπω άλλον τρόπο».

Η ιστορία της Leyla έχει ευτυχές τέλος. Την Πέμπτη, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Σικάγο έκρινε ότι πρέπει άμεσα να της χορηγηθεί άσυλο λόγω του κινδύνου που υπάρχει αν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της. Η Leyla, φορώντας ένα ροζ και πράσινο φόρεμα και μια λευκή μαντίλα στο κεφάλι, έκλαψε από χαρά και ανακούφιση όταν της ανακοινώθηκε η ετυμηγορία. Αλλά η Leyla θέλει να εξασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Αμερικής δεν θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για τις διώξεις στην Τσετσενία. Τον Ιούνιο, εκείνη μαζί με άλλους ακτιβιστές πήγαν στην Ουάσινγκτον για να επισκεφθούν τον Λευκό Οίκο, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Κογκρέσο ώστε να καταθέσουν σχετικά με τις διώξεις των Τσετσένων. Η κατάθεση της Leyla θα μπορούσε να θέσει τόσο την ίδια όσο και την οικογένειά της που βρίσκεται στη πατρίδα της σε κίνδυνο, γι’ αυτό η Washington Post προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλειά της αποφάσισε να αποκρύψει τα προσωπικά της δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου το όνομα γεννήσεώς της. Η Leyla, είναι το όνομα με το οποίο κοινωνικοποιείται. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συνεχίσουν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη συγκεκριμένη κατάσταση προς τις Ρωσικές αρχές» ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών, Rex Tilerson, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, αναφερόμενος σε αυτό. Η Leyla ελπίζει ότι στη νέα της «κατοικία» θα καταφέρει περισσότερα πράγματα.

Διαβάστε ακόμη: «Το κελί μύριζε σαν σάπιο κρέας» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες ομοφυλοφίλων που βασανίστηκαν στην Τσετσενία

Η Τσετσενία δεν είναι ίδια όπως ήταν στο παρελθόν. Η Leyla, που είναι περίπου στο τριακοστό έτος της ηλικίας της, καλλιεργήθηκε με τη λαϊκή δημόσια κουλτούρα, όταν η Δημοκρατία της Τσετσενίας εξακολουθούσε να είναι μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Αν και μεγάλωσε σαν αγόρι, μερικές φορές φορούσε φορέματα σε δημόσιο χώρο. «Οι άνθρωποι ήταν πιο ανεκτικοί», είπε η Leyla. «Το Σοβιετικό σύστημα μας επηρέασε πολύ». Πολλοί Τσετσένοι έγιναν πιο θρήσκοι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τους δύο πολέμους ανεξαρτησίας εναντίον της Ρωσίας. Η Leyla έπαψε να φοράει γυναικεία ρούχα και σύντομα προσέλκυσε στον Ουαχαμπισμό, ένα υπερσυντηρητικό κίνημα του Ισλάμ.

Το 2002, η Leyla μετακόμισε στη γειτονική Δημοκρατία του Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια για να σπουδάσει στο κολλέγιο και τότε άρχισε να αντιλαμβάνεται καλύτερα την ταυτότητα φύλου της. Αργότερα μετακόμισε στη Μόσχα και άρχιζε να κοινωνικοποιείται ως γυναίκα. Εκείνη την περίοδο δεν ήταν εύκολο να μένει μια πολίτης τσετσενικής καταγωγής στη Ρωσική πρωτεύουσα. Η Leyla δήλωσε ότι δεχόταν παρενοχλήσεις όποτε υποδείκνυε το διαβατήριό της, επειδή ήταν καταγεγραμμένη στο ανδρικό φύλο. Το χειρότερο περιστατικό, είπε, ήταν όταν οι αστυνομικοί την κατηγόρησαν πως ήταν Τσετσένος στρατιωτικός μεταμφιεσμένος σε γυναίκα για να κρύψει την ειδικότητά του. Την απείλησαν ότι θα δημοσιοποιήσουν φωτογραφίες από το διαβατήριό της στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορία της Leyla δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα, αλλά οι οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκέντρωσαν πολυάριθμες καταθέσεις παρόμοιας κακοποίησης που υπέστησαν οι ΛΟΑΤ Τσετσένοι.

Συνολικά όμως η Leyla ήταν χαρούμενη. Εκ των υστέρων όμως συνειδητοποίησε ότι οι κοινωνικές αλλαγές στην Τσετσενία θα της έφερναν τόσα προβλήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το 2004, ο τότε 27χρονος Ramzan Kadyrov, μετά το θάνατο του πατέρα του ανέλαβε την εξουσία της Δημοκρατίας της Τσετσενίας. Σύντομα έγινε βασικός εταίρος του Προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin, βοηθώντας τον στο πόλεμο με τους ισλαμιστές αντάρτες. Σε αντάλλαγμα, ο Kadyrov μετά το πόλεμο έλαβε πλούσια ομοσπονδιακά κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Τσετσενίας, καθώς και απαράμιλλη αυτονομία για να επαναφέρει την κοινωνία στις υπερσυντηρητικές του πεποιθήσεις. «Ο πόλεμος άλλαξε αρκετά την κοινωνία», δήλωσε η Tanya Lokshina, Ρωσίδα ερευνήτρια από το Human Rights Watch. O Kadyrov «έκανε μια τεράστια προσπάθεια να ενισχύσει τις παραδοσιακές αξίες, γεγονός που πιθανώς αύξησε την ακραία ομοφοβία και τρανσφοβία».

Επειδή η Leyla προχωρούσε την διαδικασία μετάβασης του επαναπροσδιορισμού της, σταμάτησε να επισκέπτεται την Τσετσενία κρατώντας στο ελάχιστο την επαφή με τους δικούς της. Όμως στα τέλη του 2015, οι συγγενείς της άρχισαν να την παρενοχλούν. Οι ρωσικές αρχές δεν της παρείχαν καμιά βοήθεια: η Leyla είπε ότι όταν ο ξάδερφός της εμφανίστηκε στο διαμέρισμά της στη Ρωσία απαιτώντας από την ίδια να αποκαλύψει την ταυτότητα φύλου της, η τοπική αστυνομία της απάντησε «να πάει στην Ευρώπη των ομοφυλόφιλων». Λίγες μέρες αργότερα, καθώς έβγαζε τα τρόφιμα από το αυτοκίνητό της, την μαχαίρωσαν στη πλάτη, μια επίθεση που τραυμάτισε βαριά τον έναν της πνεύμονα. «Είμαστε τόσο κουρασμένοι με σένα και την ντροπή σου», της είπε ο επιτιθέμενος καθώς εκείνη έχανε τις αισθήσεις της. Όταν ξύπνησε στο νοσοκομείο, η Leyla είπε ότι ένας αστυνομικός την συμβούλευσε ότι η υποβολή καταγγελίας θα ήταν άσχημη ιδέα – διότι θα σήμαινε ότι θα επέστρεφε πίσω στη Τσετσενία για να πάει η υπόθεση μέσω της δικαστικής οδού. «Μπορείς να το φανταστείς;» είπε η Leyla. «Ο δικαστής ο ίδιος θα με σκότωνε!». H Leyla ήλπιζε ότι η βία που δεχόταν θα σταματούσε. Όμως λίγους μήνες αργότερα, έμαθε ότι οι φωτογραφίες του διαβατηρίου της δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης και στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Η Leyla είπε ότι ο αριθμός τηλεφώνου της δημοσιεύτηκε σε ένα σχόλιο στο διάσημο προφίλ του Kadyrov στο Instagram και ότι έλαβε απειλές για την ζωή της. Ήρθε σε επαφή με την Gannushkina και με άλλους ακτιβιστές που την συμβούλευσαν να φύγει από την χώρα. Τον Φεβρουάριο του 2016, άρχισαν να έρχονται σε επικοινωνία με ξένα προξενεία. Αλλά τον Απρίλιο, αποθαρρυμένη από τις αργοπορημένες απαντήσεις και φοβισμένη από τις νέες απειλές, η Leyla και η φίλη της, μία άλλη τρανς γυναίκα από τον Καύκασο, έκλεισαν μια πτήση για την Πόλη του Μεξικού.

Διαβάστε ακόμη: Αποκαλύψεις για το πογκρόμ κατά των γκέι στη Τσετσενία: 40 ομοφυλόφιλοι άντρες έχουν διασωθεί από τις διώξεις

Δείτε Επίσης

Λίγες μέρες αργότερα, αφού ο διακινητής τις παράτησε μόνες στους μέσα στο σκοτάδι, άρχισαν να περιπλανιούνται μεταξύ των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, κοντά στην Τιχουάνα. Συνειδητοποίησαν ότι έφτασαν στην Αμερική χάρη σε ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα κειμένου «Καλώς ήλθατε στις Ηνωμένες Πολιτείες». Αυτό όμως δεν ήταν το σχέδιό τους. Η Leyla και η φίλη της ήλπιζαν να πετάξουν από το Μεξικό στην Αργεντινή, αλλά γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι δεν είχαν αρκετά χρήματα για την δεύτερη πτήση. Η αργοπορημένη απάντηση από την Αμερική σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στη Μόσχα την είχε φοβίσει αφού δεν γνώριζε τι θα συναντήσει στη νέα της χώρα. Αλλά όταν οι δύο τους συνελήφθησαν από την Αμερικανική Συνοριακή Περιπολία, η Leyla εξεπλάγη από την ευγένεια των πρακτόρων. «Το πρώτο πράγμα που μου είπαν ήταν: Κυρία, θα μπορούσατε να μου δείξετε το διαβατήριό σας»; είπε. «Η συμπεριφορά τους μου έδειξε ότι βρισκόμουν στη χώρα που σέβεται τα διακιώματά μου». Οι τρανς γυναίκες μεταφέρθηκαν σε εγκατάσταση κράτησης μεταναστών στη Σάντα Άννα της Καλιφόρνιας, η μοναδική εγκατάσταση με αποκλειστική κατοικία για τρανς άτομα (έχει κλείσει έκτοτε). Μετά από μερικούς μήνες, με τη βοήθεια του Εθνικού Κέντρου Δικαιοσύνης για τους Πρόσφυγες, μετεγκαταστάθηκαν στο Σικάγο, όπου υπέβαλαν αίτηση για άσυλο. Η φίλη της Leyla αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη γι’ αυτό το άρθρο, καθώς η υπόθεση ασύλου της είναι σε εξέλιξη.

Η Leyla εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, απασχολημένη κάθε μέρα με το να μιλάει τηλεφωνικώς με ανθρώπους για της κατάσταση που υπάρχει πίσω στη χώρα της. Στις αρχές του χρόνου, έλαβε μηνύματα που περιγράφουν μια άνευ προηγουμένου άνοδο στη βία κατά των ομοφυλόφιλων ανδρών στη Τσετσενία. Η Αμερικανική απάντηση την άφησε απογοητευμένη. Ενώ ηγέτες όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο Καναδός Πρωθυπουργός Justin Trudeau έθιξαν δημόσια το ζήτημα, ο Πρόεδρος Donald Trump παρέμεινε σιωπηλός. Στις καταθέσεις του Κογκρέσου τις 15 Ιουνίου, ο Tilerson είπε ότι ούτε και αυτός είχε θίξει το ζήτημα. (Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Tilerson έστειλε αργότερα μια επιστολή προς τον Lavrov εκφράζοντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ.)

Αν και ο Kadyrov μίλησε απαξιωτικά για τις αναφορές, λέγοντας σε έναν δημοσιογράφο ότι οι Τσετσένοι ομοφυλόφιλοι άνδρες θα πρέπει να φύγουν «για να καθαρίσει το αίμα μας» – η πρόσφατη κατάσταση υποδεικνύει ότι οι Ρωσικές αρχές ενοχλήθηκαν από την έκταση που πήρε το θέμα. «Δέχτηκαν μια επίθεση πανικού για την διεθνή τους εικόνα», είπε η Leyla. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η απειλή δεν θα επιστρέψει – ή ότι έχει υποχωρήσει πραγματικά. Από ορισμένες απόψεις, η διεθνής διαμάχη μπορεί να έχει δημιουργήσει μια ακόμα χειρότερη κατάσταση. «Ακόμη και αν μένεις στη ντουλάπα, οι άνθρωποι μιλάνε γι’ αυτό το θέμα», δήλωσε η Lokshina. «Οι άνθρωποι αυτοί κυνηγάνε τους ομοφυλόφιλους». Το Υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι έχει εργαστεί για να βοηθήσει τους ευάλωτους ανθρώπους να διαφύγουν, αλλά οι ακτιβιστές λένε ότι οι περισσότεροι ομοφυλόφιλοι της Τσετσενίας πρέπει να στραφούν αλλού. Πολλοί αντ’ αυτού έφυγαν στην Ευρώπη, όπου μια τεράστια Τσετσενική διασπορά παρουσιάζει τους δικούς της κινδύνους για τους ομοφυλόφιλους ή τους τρανς ανθρώπους. Η Leyla ελπίζει ότι μπορεί να το αλλάξει αυτό – ακόμα και αν είναι τρανς μετανάστρια από μουσουλμανική χώρα, μια χώρα που φαίνεται ολοένα και πιο δύσπιστη γι’ αυτά τα θέματα. «Είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό το ένα έτος και τους τρεις μήνες που βρίσκομαι στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς με έκανε να νιώσω σαν άνθρωπος», είπε. «Ένας άνθρωπος που έχει δικαιώματα – και τη δύναμη να αλλάξει κάτι».

© T-zine.gr με πληροφορίες από Laredo Morning Times

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί