Τρανς γυναίκες – Τριχόπτωση τον Αύγουστο. Τι μπορώ να κάνω;

Ελλάδα: Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018 | 09:41


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

Υγεία

Τρανς γυναίκες – Τριχόπτωση τον Αύγουστο. Τι μπορώ να κάνω;

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδίως τον Αύγουστο παρατηρείται μία έντονη τριχόπτωση. Διαπιστώνετε έντονα να πέφτουν τούφες μαλλιών από το κεφάλι σας; Μην πανικοβάλλεστε!


Το καλοκαίρι πάρα πολλοί άνθρωποι χάνουν περισσότερες τρίχες μαλλιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό δεν είναι καθόλου ανησυχητικό διότι οφείλετε στην φυσική εξέλιξη του κύκλου ζωής της τρίχας.

Σύμφωνα με μελέτες ένας άνθρωπος χάνει περίπου 100 τρίχες κατά την διάρκεια της ημέρας, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο.

Το δέρμα στο κεφάλι έχει την ιδιότητα να συγκρατεί τις τρίχες από τον Μάιο μέχρι και τα μέσα Αυγούστου, προκειμένου να προστατευτεί από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις ακτίνες τους ήλιου, ενώ αρχίζει σταδιακά να τις αποβάλλει με την εκπνοή του καλοκαιριού.


Κατά την περίοδο αυτή τα μαλλιά έχουν ανάγκη από συχνή ενυδάτωση και περιποίηση. Μην φοβάστε να τα λούζεται όσο συχνά θέλετε και να τα βουρτσίζεται σε όλη την διάρκεια της μέρας. Το βούρτσισμα είναι το καλύτερο μασάζ για το τριχωτό της κεφαλής, δυναμώνει τις ήδη υπάρχουσες τρίχες ενώ παράλληλα βοηθά να βγουν και καινούριες μέσω της τριβής.


Αν είστε τρανς γυναίκα που κάνετε λήψη ορμονών, είναι καλό να αποφύγετε να κάνετε μεγάλες αλλαγές στα μαλλιά σας μετά την άνοιξη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι βαφές και οι χημικές διεργασίες έχουν επιπτώσεις στους θύλακες των τριχών.

Σε γενικότερα πλαίσια η λήψη ορμονών βοηθάει να σταματήσει η τριχόπτωση. Αν λαμβάνεις οιστρογόνα, είναι πολύ πιθανόν να λαμβάνεις επίσης και αντι- ανδρογόνα, προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή της τεστοστερόνης στο σώμα σου.

Γενικά, δεν πρέπει να σας ανησυχούν οι τρίχες που χάνονται και πέφτουν αλλά το πόσες μένουν στο κεφάλι. Αν δείτε ότι η πυκνότητα των μαλλιών σας διατηρείται σε σταθερά επίπεδα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως δείτε κάποιες αραιώσεις στο τριχωτό της κεφαλής, αυτό σημαίνει ότι καταστρέφονται κάποιοι θύλακες των τριχών και αυτό δεν είναι φυσιολογικό.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό δερματολόγο και σε περίπτωση που κάνετε ορμονοληψία τον ενδοκρινολόγο που σας παρακολουθεί.

Και μην ξεχνάτε πως έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εξετάσεις αίματος, γιατί … η υγεία των τρανς έχει σημασία.


Τον Οδηγό «Τρανς Γυναίκες. Η υγεία των τρανς έχει σημασία», μπορείτε να τον προμηθευτείτε δωρεάν από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ). Τηλέφωνο: 210.9210 697 / email: contact@tgender.gr & transgender.support.association@gmail.com / Δευτέρα – Πέμπτη Ώρες: 09.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00 και Παρασκευή 09.00 – 16.00.

© T-zine.gr