Now Reading
Τρανς ηλικιωμένοι άνθρωποι – Αποκλεισμένοι του χθες, παραμελημένοι του σήμερα.

Τρανς ηλικιωμένοι άνθρωποι – Αποκλεισμένοι του χθες, παραμελημένοι του σήμερα.

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020 | 13:55


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

1 Οκτωβρίου | Διεθνής Ημέρα Ηλικιωμένων Προσώπων

Τρανς ηλικιωμένοι άνθρωποι – Αποκλεισμένοι του χθες, παραμελημένοι του σήμερα.

Τα ΛΟΑΤΙ και ιδιαίτερα τα τρανς πρόσωπα, αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα καταστρατηγούνται, βιώνουν συνεχής περιορισμένη πρόσβαση αλλά και αποκλεισμούς σε όλο το φάσμα της δημόσιας και ιδιωτικής τους ζωής.

Τα τρανς πρόσωπα μεγαλύτερης ηλικίας λόγω των πολλών και μεγάλων αποκλεισμών τους, κυρίως από τον χώρο της εργασίας, δεν δικαιούνται σύνταξη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν καθημερινές βασικές ανάγκες διαβίωσης..

Ζουν συνήθως μακριά από την οικογένεια τους και από συγγενικά τους πρόσωπα, βιώνοντας μία συνεχής απομόνωση και απόκλιση που οδηγεί στην κατάθλιψη.

Μία χρόνια κατάθλιψη, που ίσως να είχε κάνει την πρώτη της εμφάνισή κατά τα πιο νεανικά τους χρόνια.

Με κυρίαρχο τους συναίσθημα την απελπισία, βιοπορίζονται με την σκέψη οτι πλέον όχι μόνο δεν μπορούν αλλά δεν έχουν καν το δικαίωμα να διεκδικήσουν λίγη ζωή ακόμα..

Τρανς άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, με όλα τα θέματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος σε αυτή την περίοδο της ζωής του.

Ο φόβος, η ντροπή και η υπερηφάνεια πολλές φορές γίνονται τροχοπέδη στην αναζήτηση βοήθειας.

Τα περισσότερα τρανς πρόσωπα μεγαλύτερης ηλικίας, η σχέση που έχουν με το σύστημα υγείας είναι τελείως αρνητική. Τους βγαίνει μία άρνηση στο να επισκεφτούν κάποιο γιατρό, ένα νοσηλευτικό ίδρυμα κλπ, με τον φόβο ότι θα κακοποιηθούν, θα χλευαστούν ή δεν θα έχουν ίση μεταχείριση όπως οι άλλοι συνάνθρωποι τους.

Με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), έχουμε πάρα πολλά περιστατικά παραβιάσεων, ανάρμοστων συμπεριφορών, κακοποιητικής μεταχείρισης, ακόμα και βίας από εργαζόμενους στο σύστημα υγείας.

Έχουμε καταγράψει περίπτωση τρανς ηλικιωμένης γυναίκας που νοσηλευόταν και ζήτησε ένα ποτήρι νερό, και λόγω της προκατάληψης την κοίταζαν οι περισσότεροι με απέχθεια, και δε βρισκόταν κάποιος να της προσφέρει ένα ποτήρι νερό.

Περίπτωση επίσης τρανς γυναίκας μεγάλης ηλικίας, που την άφηναν στον διάδρομο, όχι γιατί δεν υπήρχε θάλαμος, αλλά γιατί δεν ήξεραν σε τι θάλαμο έπρεπε να την βάλουν.

Όλα τα παραπάνω, δημιουργούν συνθήκες είτε περιορισμένης πρόσβασης, είτε αποκλεισμού από τον χώρο της υγείας, γιατί όταν ένας άνθρωπος γνωρίζει ότι δεν θα τον συμπεριφερθούν ως άνθρωπο, αλλά ως κάτι υποδεέστερο, θα αποφύγει να αναζητήσει βοήθεια και περίθαλψη στις υπηρεσίες υγείας ακόμη και αν βρίσκεται σε πολύ μεγάλη ανάγκη.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς ηλικιωμένα πρόσωπα, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Σε αυτούς τους ανθρώπους που η ίδια η Πολιτεία τους απέκλεισε, είναι επιτακτική ανάγκη να λάβει (ΧΘΕΣ) αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να ζήσουν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους με περισσότερη ισότητα και ισοτιμία, με περισσότερη αξιοπρέπεια!

Δείτε Επίσης

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

© T-zine.gr 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί