Now Reading
Τρανς ιστορία στο διαδίκτυο: Το Ψηφιακό Τρανς Αρχείο

Τρανς ιστορία στο διαδίκτυο: Το Ψηφιακό Τρανς Αρχείο

Τρανς ιστορία στο διαδίκτυο: Το Ψηφιακό Τρανς Αρχείο

Όταν ο καθηγητής K. J. Rawson, του Κολλεγίου του Ιερού Σταυρού [College of the Holy Cross], συλλογίστηκε πώς θα ήταν το Ψηφιακό Τρανς Αρχείο[ΨΤΑ] [Digital Transgender Archive], αυτό που είχε κατά νου ήταν αρκετά απλό: μια συλλογή από ευρετήρια τα οποία θα έλυναν ένα πρόβλημα το οποίο και ο ίδιος συνάντησε ως ερευνητής. Την δυσκολία, δηλαδή, να καταλάβει ‘πού υπάρχει υλικό σχετικό με τρανς [transgender[1]] θέματα’. Η συλλογή ευρετηρίων, την οποία οραματίστηκε ο Rawson,θα καθοδηγούσε το ερευνητικό προσωπικό στα περιεχόμενα διασκορπισμένων στο χώρο τρανς ιστορικών αρχείων. Αυτό που προέκυψε αντ’ αυτού όμως είναι μια συνεργασία πολλών ινστιτούτων. Δηλαδή, μια κεντρική ψηφιακή συλλογή πρωτοφανούς κλίμακας, η οποία κάνει δυνατή την πρόσβαση σε ψηφιοποιημένο υλικό σχετικό με την τρανς ιστορία, το οποίο προέρχεται από διάφορες συλλογές ανά τον κόσμο.

drag-magazine-624x408
Το ΨΤΑ, το οποίο συνεχίζει να μεγαλώνει, περιλαμβάνει περίπου 1,400 καταχωρήσεις από ενημερωτικά δελτία κοινοτήτων και προγράμματα συνεδρίων μέχρι περιοδικά όπως το Drag και το Cross Talk. Υπάρχουν μέχρι και συλλογές προσωπικών φωτογραφιών, όπως η συλλογή της Phyllis Frye, της πρώτης τρανς δικαστικού στην Αμερική, η οποία απεικονίζει την ζωή της από πρόσκοπο σε ακτιβίστρια για τα τρανς δικαιώματα.

Τα αρχεία που συλλέγονται στο ΨΤΑ είναι κατηγοριοποιημένα σε συλλογές. Άλλες φιλοξενούνται και ψηφιοποιούνται από την ομάδα του ΨΤΑ στο Κολλέγιο του Ιερού Σταυρού και άλλες από ιδρύματα όπως την Βιβλιοθήκη Schlesinger του Χαρβαρντ [Harvard’s Schlesinger Library] ή την ΛΟΑΤ Κοινότητα Ιστορίας [GLBT Historical Society]. Η δημιουργία μιας ιστοσελίδας με συνοχή αποτελούμενη από τόσες διαφορετικές πηγές έθεσε ιδιαίτερες προκλήσεις στον Rawson και την ομάδα του. Όπως ο ίδιος ανέφερε σε e-mail, «μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η μορφοποίηση των διαφόρων μετα-δεδομένων [metadata]και προτύπων σε ένα μοναδικό πρότυπο εντός του συστήματός μας». Ανεξάρτητα από την προέλευση του κάθε δεδομένου, το ΨΤΑ το καταχωρεί βάσει δικών του μετα-δεδομένων, καθιστώντας έτσι εύκολη την αναζήτηση στην ιστοσελίδα, χρησιμοποιώντας όρους οι οποίοι περιγράφουν το θέμα, το είδος, τη θεματική, και την τοποθεσία προέλευσης.

Ο καθορισμός αυτών των όρων όμως, σήμαινε την αντιμετώπιση μιας γλωσσολογικής πρόκλησης συμφυούς της τρανς ιστορίας. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΨΤΑ, ο όρος ‘τρανς’ δεν είναι μόνο ‘πολιτισμικά προσδιορισμένος [culturally specific], αλλά είναι και μόλις μερικών δεκαετιών’. Η συλλογή αρχειακού υλικού σχετικού με το τρανς βίωμα ανά τον κόσμο πριν από την δεκαετία του 1990 απαιτεί την αναζήτηση μεταξύ όρων οι οποίοι χρησιμοποιούνταν με ρευστό και μη συνεκτικό τρόπο.

Τρανς ιστορία στο διαδίκτυο: Το Ψηφιακό Τρανς Αρχείο

Το ΨΤΑ βρήκε μια μερική λύση χρησιμοποιώντας τον όρο ‘τρανς’ όχι ως μια ταυτότητα, αλλά ως μια ‘πρακτική’.

Ο,τιδήποτε σχετίζεται με μια ‘υπέρβαση φύλου’[2] μπορεί να συμπεριληφθεί στο αρχείο. Όπως έγραψε ο Rawson, «τείνουμε προς μια πιο συμπεριληπτική θέση διατηρώντας μια ευρεία σκοπιά διότι είναι καλύτερο να παρέχουμε περισσότερο υλικό προς αναζήτηση στα άτομα που επισκέπτονται την σελίδα παρά να αποκλείουμε υλικό υποθέτοντας τι μπορεί να ψάχνουν». Ο βοηθός έρευνας στο ΨΤΑ Keith Plummer, ο οποίος είναι τελειόφοιτος στο Κολλέγιο του Ιερού Σταυρού, εξηγεί ότι επειδή η έκφραση φύλου που δεν συνάδει με το δίπολο άνδρας-γυναίκα [non binary gender expression] έχει κατηγοριοποιηθεί ιστορικά με χιλιάδες διαφορετικούς τρόπους, το να προσεγγίζεται ο όρος τρανς ως μια πρακτική παρά ως μια κατηγορία ταυτότητας είναι κεντρικής σημασίας για μια αντιπροσώπευση της τρανς ιστορίας χωρίς αποκλεισμούς.

Παρά την έμφαση στην συμπερίληψη, το αρχείο αντικατοπτρίζει την ανισότητα/ανομοιότητα με την οποία έχουν διατηρηθεί οι ιστορίες τρανς κοινοτήτων. Δηλαδή, όπως σημείωσε ο Rawson, τα περισσότερα άτομα που αντιπροσωπεύονται στο αρχείο είναι λευκά, με την πλειοψηφία των δεδομένων του αρχείου να προέρχονται από συλλογές στα βορειοανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών και οι πιο συχνές καταχωρήσεις σε αριθμό πολλών εκατοντάδων να είναι τα ‘crossdressing’ και οι crossdressers. Αυτές οι τάσεις ώθησαν το ΨΤΑ να αναζητήσει συνεργασίες με συλλογές ανά τον κόσμο, και, όπως έγραψε ο Rawson, ‘να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια στο να συλλεχθούν περιοδικά [zines] και προφορικές ιστορίες και άλλα είδη και πρότυπα τα οποία συμβάλλουν στο να διορθωθούν κάποιες από αυτές τις αποκλίσεις’, προστατεύοντας ταυτόχρονα ζητήματα ιδιωτικότητας που σχετίζονται με πιο προσωπικό υλικό. Ο Plummer συμμετέχει στο ΨΤΑ με σκοπό να προσδώσει ποικιλομορφία στα δεδομένα του αρχείου, με τμήμα της προσπάθειάς του να είναι η σύνταξη μιας συλλογής ‘από φύλα τα οποία πηγαίνουν πέρα από το δικό μας δυτικό δίπολο’. O Rawson ασχολείται με την δημιουργία μιας διεθνούς συντακτικής επιτροπής η οποία θα επεκτείνει αυτό το λεξιλόγιο των φύλων.

Τρανς ιστορία στο διαδίκτυο: Το Ψηφιακό Τρανς Αρχείο

Ο Michael De Santis, ο οποίος είναι απόφοιτος Ιστορίας στο Κολλέγιο του Ιερού Σταυρού και βοηθός έρευνας στο ΨΤΑ, ανέφερε σε e-mail ότι η συνεργασία του με το ΨΤΑ επηρέασε την ακαδημαϊκή του εμπειρία. Τα προπτυχιακά μαθήματα ιστορίας του έμαθαν ότι «πολλές πτυχές της ιστορικής διαδικασίας είναι από την φύση τους πολιτικές πράξεις οι οποίες περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αφηγήσεις αποκλείοντας ταυτόχρονα άλλες». Μέσα από το ΨΤΑ είδε με τα ίδια του τα μάτια τα αποτελέσματα αυτού του αποκλεισμού, ενώ παράλληλα δουλεύει για να το καταπολεμήσει, δηλαδή όπως γράφει ο ίδιος, να «ρίξω φως σε μια κοινότητα (άτομα τα οποία υπερβαίνουν τα όρια του έμφυλου διπόλου), καθώς και σε μια αφήγηση (την τρανς ιστορία) τα οποία έχουν εκτενώς αποκλεισθεί από την ιστορική συνείδηση της χώρας μας».

Δείτε Επίσης

———-
[1]Το ίδιο ισχύει για κάθε επόμενη αναφορά του ‘τρανς’.

[2]Ως ‘υπέρβαση φύλου’ αποδόθηκε αυτό που στο πρωτότυπο κείμενο αναφέρεται ως ‘trans-ing gender’.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Κωνσταντίνος Κ.

© T-zine.gr με πληροφορίες από  historians.org

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί