Γράφει η Άννα Απέργη
Τρανς και αθλητισμός. Άνθρωποι που πάτησαν στο ψηλότερο βάθρο.
Ποιος δεν γνωρίζει την Κέιτιλιν Τζένερ, την διασημότερη τρανς Ολυμπιονίκη του δεκάθλου που το 1976 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ που κέρδισε την πρώτη θέση φορώντας το χρυσό μετάλλιο. Ήταν όμως ο μοναδικός τρανς άνθρωπος που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες; Όχι βέβαια…
Μπάλιαν Μπουσμπάουμ.
Ο Γερμανός Μπάλιαν, τρανς άνδρας, ήταν 6ος Ολυμπιονίκης το 2000 στο Σίδνεϊ, ενώ είχε πάρει και την τρίτη θέση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μόναχο το 2002, κατακτώντας τον τίτλο του “χάλκινου” πρωταθλητή Ευρώπης. Σήμερα ο Μπάλιαν εργάζεται ως αστυνομικός, ενώ σε συνέντευξή του δήλωσε “Ήμουνα πάντα άνδρας…”.
Ρενέ Ρίτσαρντς.
Τρανς γυναίκα τενίστρια, γιατρός στο επάγγελμα, που κατέφυγε στην δικαιοσύνη προκειμένου να την αφήσουν να αγωνιστεί στο US Open (tennis)
των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ οι άλλες αθλήτριες διαμαρτύρονταν για την συμμετοχή της. Η Ρενέ τελικά όμως κέρδισε τη δίκη το 1997 και έφτασε μέχρι τον 3ο γύρο, ενώ πέρασε και στα ημιτελικά του μικτού διπλού, υπήρξε και προπονήτρια της μεγάλης τενίστριας Μαρτίνα Ναβρατίλοβα. Μπορεί η Ρενέ να μην κέρδισε κάποιο μετάλλιο, όμως πέτυχε μία σπουδαία νίκη για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων στον αθλητισμό.
Ζντένεκ Κούμπεκ.
Τσεχοσλοβάκος τρανς άνδρας, δρομέας κοντινών αποστάσεων, που το 1934 κατέκτησε την πρώτη θέση στα 800 μέτρα στους παγκόσμιους αγώνες στίβου.
Φιλίππα Γιορκ.
Σκοτσέζα τρανς γυναίκα ποδηλάτισσα, που κατέκτησε την τέταρτη θέση στον Γύρο της Γαλλίας το 1984, ενώ το 1988 τερμάτισε δεύτερη στον Γύρο της Ιταλίας, κερδίζοντας έτσι το ασημένιο μετάλλιο. Σήμερα είναι παντρεμένη ενώ ζει στο Ντορσέτ της Αγγλίας.
Έρικ Σίνεγκερ.
Τρανς άνδρας, γεννημένος στην Αυστρία. Ένας απ’ τους καλύτερους σκιερ ελεύθερης κατάβασης, που το 1966 στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου. Λίγα χρόνια αργότερα παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του ενώ έγραψε και την αυτοβιογραφία του με τίτλο “Η νίκη μου κόντρα στον ίδιο τον εαυτό μου, ο άνδρας που ήταν πρωταθλήτρια κόσμου”. Σήμερα ο Έρικ είναι διευθυντής μιας σχολής σκι στο Άγσντορφ και ζει με την οικογένεια του.
Κρις Μοζιέρ.
Αμερικάνος, τρανς άνδρας αθλητής, που από το 2015, αγωνίζεται με την Εθνική Ομάδα του δίαθλου των ΗΠΑ. Φέτος ο Κρις συμμετείχε στην καμπάνια της ΝΙΚΕ με τίτλο “Unlimited Courage”, η οποία προβλήθηκε στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, ενώ έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, για την προσφορά του στον αθλητισμό, αλλά και για μεγάλο αγώνα που δίνει για την τρανς ορατότητα στην άθληση. Είναι ιδρυτής του ιστότοπου “transathlete.com”, μια σελίδα που έχει σαν σκοπό να βοηθήσει τους τρανς ανθρώπους που θέλουν ή ασχολούνται ήδη με κάποιο άθλημα και την ένταξη τους στον θαυμαστό κόσμο του αθλητισμού. Σήμερα ο Κρις είναι Διευθυντής του “GO”, ενός εθνικού δικτύου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που προσπαθεί για την ασφάλεια των τρανς μαθητών -αθλητών στον χώρο της εκπαίδευσης (γυμνάσια – κολέγια).
Ποιος σας είπε ότι τα όνειρα δεν γίνονται πραγματικότητα; Γίνονται αρκεί να τα πιστέψε τε.
Τολμήστε το….
© T-zine.gr
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η 'Aννα Απέργη γεννήθηκε και ζει στη Δράμα. Είναι Γραμματέας Περιφέρειας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένης συλλογικότητας για τα τρανς δικαιώματα. Έχει σπουδάσει styling και ιστορία τέχνης. Στο t-zine.gr, αρθρογραφεί.