Now Reading
Τρανς παιδιά στο σχολείο – Ο σχολικός εκφοβισμός, η μαγκιά και το νταηλίκι

Τρανς παιδιά στο σχολείο – Ο σχολικός εκφοβισμός, η μαγκιά και το νταηλίκι

Ελλάδα: Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019 | 15:01


Γράφει η Άννα Απέργη | Απόψεις  |  T-zine.gr

Τρανς παιδιά στο σχολείο – Ο σχολικός εκφοβισμός, η μαγκιά και το νταηλίκι

Τρανς παιδιά στο σχολείο – Ο σχολικός εκφοβισμός, η μαγκιά και το νταηλίκι

Ο σχολικός εκφοβισμός (school bullying‎), θα μπορούσε γενικά να οριστεί ως ένα φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας. Ένα είδος bullying, που εμφανίζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου χρόνια τώρα και που αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών/μαθητριών ή συνομηλίκων παιδιών, αλλά και καθηγητών/καθηγητριών προς μαθήτριες/μαθητές, με στόχο να προκληθεί πόνος, αναστάτωση, φόβος ή ακόμη και βία.

Εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Κυρίως με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση ή απόρριψη από τις ομάδες), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές κλπ), αλλά και του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο κλπ).

Ένας από τους λόγους που μπορεί να ασκείται εκφοβισμός, είναι για λόγους ταυτότητας ή έκφρασης φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ακόμη και αποδιδόμενου σεξουαλικού προσανατολισμού.

Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες, το 82% των τρανς ανθρώπων έχουν σταματήσει το σχολείο λόγω εκφοβισμού, το 44% έχουν κακοποιηθεί σωματικά, το 69% έχουν υποστεί εκφοβισμό, ενώ τα τρανς παιδιά και έφηβοι έχουν 6% μεγαλύτερη πιθανότητα για κατάθλιψη και 8% μεγαλύτερες πιθανότητες για απόπειρα αυτοκτονίας.

Επίσης σε μία προηγούμενη έρευνα που είχε πραγματοποιήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) και που έλαβαν μέρος σε αυτή περίπου 100 τρανς άνθρωποι από την χώρα μας, έδειξε ότι:

Το 51% των τρανς ανθρώπων στην Ελλάδα έχει τελείως αρνητική εικόνα για το σχολείο και δεν το θεωρούν καθόλου ένα ασφαλές περιβάλλον, το 26% των τρανς ανθρώπων βίωσε διακρίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, ενώ μόνο το 9% είχε μία θετική άποψη.

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να επεκταθούμε παραπάνω στις έρευνες. Άλλωστε υπάρχουν γεγονότα που μιλάν από μόνα τους.

Όλες και όλοι σίγουρα θα θυμάστε το περιστατικό τρανς μαθήτριας που συμμαθητής της, την περιέλουσε με βενζίνη και έπαιζε δίπλα της με τα σπίρτα, απειλώντας να την κάψει ζωντανή, ενώ η διεύθυνση του σχολείου δεν έκανε τίποτε απολύτως ώστε να αποτρέψει τις ακραίες συμπεριφορές αλλά και τη βία που δεχόταν. Επίσης ίσως να θυμάστε το περιστατικό όπου διευθυντής νυχτερινού σχολείου αρνήθηκε να εγγράψει δύο τρανς κοπέλες που ήθελαν να φοιτήσουν στο σχολείο, απλά και μόνο επειδή ήταν τρανς.

Η κύρια αιτία που ο σχολικός εκφοβισμός για λόγους ταυτότητας, έκφρασης φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού θεριεύει στα σχολεία μας, είναι ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης. Δεν μιλάμε ανοιχτά για τα στερεότυπα, τα φύλα αλλά και για τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Αντ’ αυτού υπάρχει μία άγνοια γύρω από το θέμα, τόσο στα ίδια τα παιδιά, όσο και στους εκπαιδευτικούς.

Παρ’ όλο που τα προηγούμενα χρόνια έγινε μία προσπάθεια να ενταχθούν κάποια ζητήματα στα ελληνικά σχολεία σε σχέση με τη σεξουαλική υγεία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου μέσω των «Θεματικών Εβδομάδων», εν έτη 2019 και προχωράμε για το 2020, ακόμα δεν υπάρχει στα σχολεία μας κάποιο ειδικό μάθημα ενημέρωσης για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου. Δεν υπάρχει γενικότερα αυτό που ονομάζουμε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, που υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης από τη δεκαετία του 1980.

Η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για το θέμα των τρανς μαθητριών και μαθητών και να λάβει σοβαρές αποφάσεις για τον σχολικό εκφοβισμό, την παρενόχληση και την βία αλλά και για τις διακρίσεις των τρανς ανθρώπων στους χώρους της εκπαίδευσης, δημιουργώντας έτσι ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον για τους τρανς μαθητές και τις τρανς μαθήτριες.

Ο πρώην Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Thomas Hammarberg, είχε δώσει σαφείς οδηγίες για τις διακρίσεις, τον σχολικό εκφοβισμό και τις παρενοχλήσεις.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στα άρθρα 5 και 6:

Άρθρο 5.   Προάγετε τον σεβασμό και την συμπερίληψη των ομοφυλόφιλων, λεσβιών και τρανς ατόμων στην εκπαίδευση και καλλιεργείστε αντικειμενικές γνώσεις σε θέματα που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στα σχολεία και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Άρθρο 6.   Καταπολεμήστε τον εκφοβισμό και τις παρενοχλήσεις κατά ομοφυλόφιλων, λεσβιών, αμφί και τρανς (λοατ) μαθητών και προσωπικού. Τα σχολεία πρέπει να είναι ασφαλές περιβάλλον για τους λοατ μαθητές, προσωπικό και μαθητές και θα πρέπει να τους παρέχετε υλικό για την αποτελεσματική καταπολέμηση του εκφοβισμού / bullying και των παρενοχλήσεων κατά λοατ μαθητών.

Ενώ παράλληλα, στο βιβλίο του «Ανθρώπινα δικαιώματα και ταυτότητα φύλου» αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σύμφωνα με την Διεθνή Νομοθεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα διεμφυλικά παιδιά πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην απαραίτητη πληροφόρηση, υποστήριξη και προστασία. Τούτο επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που συνιστά στα κράτη να παρέχουν επαρκή πληροφόρηση και υποστήριξη στα νεαρά διεμφυλικά άτομα».

Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να μεριμνήσει και να λάβει θεσμικά μέτρα τόσο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια όλων των μαθητριών και μαθητών, συμπεριλαμβανομένου και των τρανς παιδιών, όσο και για την σωστή κατάρτιση και ενημέρωσή τους, για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και έκφρασης φύλου.

Η σιωπή οδηγεί στην άγνοια, η άγνοια στον φόβο και ο φόβος στη βία. Σπάμε τη σιωπή. Παύουμε να μιλάμε γενικά για σχολικό εκφοβισμό και ονοματίζουμε τις αιτίες του. Μόνο έτσι μπορούμε να τον σταματήσουμε.

 

Δείτε Επίσης

 

Μη φοβάσαι, μίλα!

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Το 2% των μαθητών στα σχολεία αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς άτομα.

Διαβάστε: Σοκαριστικό βίντεο δείχνει μια τρανς μαθήτρια να «παρενοχλείται από το προσωπικό του σχολείου» ενώ βρίσκεται στην τουαλέτα.

Διαβάστε: Το 60% των τρανς μαθητών δεν έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες τουαλέτες σε σχέση με το φύλο τους.

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί