Τρανς πρώην κατάδικος, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των φυλακισμένων

Ηνωμένες Πολιτείες: Κυριακή, 16 Απριλίου 2017 | 13:33

Μετάφραση για το T-zine.gr Θάλεια Παπαδοπούλου

Τρανς πρώην κατάδικος, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των φυλακισμένων

Αφού πέρασε παραπάνω από δύο δεκαετίες στη φυλακή της Καλιφόρνια όπου αντιμετώπισε σεξουαλική επίθεση, καθώς και άλλες μορφές βίας, και έχοντας παλέψει για το δικαίωμα στον επαναπροσδιορισμό φύλου, η Michelle-Lael Norsworthy ξέρει πολύ καλά τον τρόπο που μεταχειρίζονται τους τρανς φυλακισμένους.

Η Norsworthy, 53 ετών, είναι μία τρανς γυναίκα που είχε καταδικαστεί για φόνο δευτέρου βαθμού αφού πυροβόλησε έναν άντρα ενώ βρισκόταν σε αυτοάμυνα έξω από ένα μπαρ το 1985. «Βγήκαν έξω και περικύκλωσαν το αμάξι μου», θυμάται η Norsworthy σε πρόσφατη συνέντευξή της. «Τι έπρεπε να κάνω; Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν καν γιατί φυλακίστηκα».

Ο άνθρωπος που πυροβόλησε, στην πραγματικότητα πέθανε στο νοσοκομείο έξι εβδομάδες αργότερα, αφού μια νοσοκόμα ξέχασε να χορηγήσει μία δόση αντιπηκτικού φαρμάκου, δήλωσε η Norsworthy. Το σφάλμα αυτό κόστισε σε έναν άνθρωπο τη ζωή του, και στη Norsworthy την ελευθερία της.

«Είμαι σε αναστολή εφ’ όρου ζωής», είπε η Norsworthy στη συνέντευξη. «Δεν μπορώ να πάρω τη ζωή μου πίσω».

Τον περασμένο μήνα μίλησε σε ένα μάθημα κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου του Σαν Φρανσίσκο.

Στη συνέντευξη, η Norsworthy είπε ότι έκανε επαναπροσδιορισμό φύλου ενώ ήταν φυλακισμένη στις Κρατικές Φυλακές Mule Creek, μία εγκατάσταση ανδρικών φυλακών κοντά στο Σακραμέντο. Έλαβε συμβουλευτική φύλου, έλαβε ορμόνες και γυναικείο ρουχισμό ενώ βρισκόταν στο Mule Creek, παρ’ ότι το κράτος αρνήθηκε να παράσχει την επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου. Η Norsworthy κατέθεσε αγωγή και τελικά η υπόθεσή της διευθετήθηκε κατά του Υπουργείου Σωφρονισμού και Επανένταξης της Καλιφόρνια. Η Medicare έκτοτε φρόντισε για την επέμβασή της. Αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2015.

Το ταξίδι της ζωής μου

«Πάλεψα για τον επαναπροσδιορισμό και την αλλαγή της καταχώρισης του φύλου μου, για την αλλαγή της καταχώρισης του ονόματος, και για την αλλαγή της νομοθεσίας», είπε.

Παρότι η Norsworthy διατηρεί κάποια πικρία για τις δεκαετίες της ζωής της που πέρασε στη φυλακή, αποδεικνύεται ως μία εκπληκτική δύναμη για άλλα τρανς φυλακισμένα άτομα. Για το σκοπό αυτό έχει εστιάσει στη δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, το Joan’s House, που ελπίζει ότι σύντομα θα είναι σε θέση να προσφέρει μεταβατική στέγαση και υποστήριξη σε τρανς άτομα, ανεξάρτητα από το καθεστώς της μετάβασής τους.

Μιλά με ευγλωττία για τα δικαιώματα των φυλακισμένων, τα οποία περιλαμβάνουν ιατρική περίθαλψη και ασφάλεια από τη βία.

«Για περίπου 30 χρόνια έβλεπα άντρες να σκοτώνονται μεταξύ τους παίζοντας χαρτιά», λέει. Τα τρανς άτομα είναι δέκτες ακραίων συμπεριφορών – υπάρχουν αυτοί που σε μισούν και σε στοχοποιούν με βία, ή αυτοί που «σε αγαπούν» – και εκεί υπάρχει ο κίνδυνος της σεξουαλικής επίθεσης».

Η Norsworthy αναφέρεται στην Όγδοη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ σχετικά με τα δικαιώματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα τρανς φυλακισμένα άτομα. Η Όγδοη Τροποποίηση απαγορεύει τα υπερβολικά ποσά για εγγύηση ή πρόστιμα, καθώς επίσης και την απαγόρευση «σκληρής ή ασυνήθιστης τιμωρίας».

«Η υγεία των τρανς πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο Υπουργείου Σωφρονισμού», είπε. «Με ανησυχεί επίσης ότι τρανς φυλακισμένα άτομα εκτίθενται κατά τη διάρκεια του σωματικού ελέγχου. Θα πρέπει να βρισκόμαστε απομονωμένοι όταν γίνεται ο σωματικός έλεγχος – δεν ξέρω αν αυτό έχει αλλάξει».

Η Norsworthy ενθάρρυνε και άλλα τρανς άτομα να πάρουν την πρωτοβουλία και να υποστηρίξουν τον εαυτό τους σχετικά με τα δικαιώματά τους.

«Είναι υπέροχο που οι άνθρωποι θέλουν να διαδηλώνουν» είπε. «Αλλά ο μόνος τρόπος να επιφέρεις μια αλλαγή είναι να ‘σύρεις τον κώλο σου’ στο δικαστήριο.»

© T-zine.gr με πληροφορίες από ebar.com