Τρανς συγγραφέας από το Horley πολύ υπερήφανη για την υποψηφιότητα της για κορυφαίο βραβείο βιβλίου

Τρανς συγγραφέας από το Horley πολύ υπερήφανη για την υποψηφιότητα της για κορυφαίο βραβείο βιβλίου

Της CONNIE RUSK

Το «Τρανς» μοιράζεται τις σκέψεις της Juliet Jacques, τους φόβους και τις εμπειρίες της κατά τη διάρκεια της διετούς διαδικασίας σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.

Τρανς συγγραφέας από το Horley πολύ υπερήφανη για την υποψηφιότητα της για κορυφαίο βραβείο βιβλίου

Μετάφραση για το T-zine.gr
Σοφία Γκαβαρδίνα.

Μία συγγραφέας από το Horley, που «έγραψε ιστορία» με την καταγραφή του τρανς ταξιδιού της, προτάθηκε για το πρώτο βραβείο βιβλίου Polari.

Το «Τρανς» εξιστορεί τις σκέψεις, τους φόβους και τις εμπειρίες της 34χρονης Juliet Jacques κατά τη διάρκεια της διετούς διαδικασίας υποβολής της σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.

Η Juliet, που γεννήθηκε στο Redhill και μεγάλωσε στο Horley του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο με αφορμή την επιτυχία της στήλης της «Τρανς Διαδρομή» στην εφημερίδα Guardian. Η στήλη σηματοδότησε την πρώτη φορά που η διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου εκδόθηκε σε συνέχειες για ένα μεγάλο βρετανικό εκδοτικό οίκο και ήταν υποψήφια για το βραβείο Orwell το 2011.

«Από την ηλικία των 10 ετών είχα θέμα με το φύλο μου», είπε η Juliet. «Δεν ήξερα κανέναν άλλο που να αντιμετώπιζε τα ίδια. Περνούσα τον καιρό μου στο σχολείο προσπαθώντας πραγματικά να καταλάβω ποια ήμουν.»

Η Juliet συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Manchester, ζώντας σαν γκέι άντρας αλλά περιστασιακά ντυνόταν γυναίκα στα μπαρ και κλαμπς. Αφού μετακόμισε στο Brighton στην ηλικία των 27 για τις μεταπτυχιακές σπουδές της, η Juliet αποφάσισε να κάνει τις αλλαγές στο σώμα της και ξεκίνησε να παίρνει ορμόνες.

Τρανς συγγραφέας από το Horley πολύ υπερήφανη για την υποψηφιότητα της για κορυφαίο βραβείο βιβλίου

Είπε στο GetSurrey: «Μεταξύ του 2010 και 2012 έγραψα μία στήλη για το Guardian που κατέγραφε την τρανς διαδρομή μου. Εκείνο τον καιρό και για πολλά χρόνια έπειτα –από την παιδική μου ηλικία– ένιωθα ότι το θέμα δεν είχε καλυφθεί. Οι διαθέσιμες πληροφορίες ήταν πολύ ψυχρές και απρόσωπες, ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία μου. Οι εκδότες ήρθαν σύντομα σε επαφή μαζί μου, ήθελαν να μεταφέρω τις εμπειρίες μου σε βιβλίο.»

Πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλές σημαντικές στιγμές στη διαδρομή μου. Μία που ξεχωρίζω είναι ότι όταν ετοιμαζόμουν να κάνω την επέμβαση επαναπροδιορισμού φύλου, ανησυχούσα γιατί θα έπρεπε να πάρω άδεια από τη δουλειά. Η μαμά μου μού είπε: «Εγώ θα σε προσέχω», κι έτσι πέρασα ένα μήνα στο Horley αποκαθιστώντας και βελτιώνοντας τη σχέση μου με την οικογένειά μου και την πόλη. Ήταν αρκετά θετική εμπειρία.»

Το «Τρανς» είναι ο απολογισμός της ζωής της Juliet μέχρι την παρούσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των φόβων της και των αυτοκαταστροφικών της σκέψεων, της μετάβασής της πίσω στο χώρο εργασίας και της χαράς της περνώντας την πρώτη της μέρα σαν «Juliet».

Τρανς συγγραφέας από το Horley πολύ υπερήφανη για την υποψηφιότητα της για κορυφαίο βραβείο βιβλίου

Σύμφωνα με τη Juliet, η αντίδραση στο βιβλίο και στη μετάβασή της ήταν «πολύ καλή», με το βιβλίο της να αγγίζει τους «νέους ανθρώπους». Ωστόσο, είπε ότι μερικές φορές «ένιωθε την πίεση» του να είναι ένα δημόσιο πρόσωπο για την κοινότητα.

«Φωνή για την κοινότητα»

Μιλώντας για την υποψηφιότητά της, η Juliet είπε: «Είμαι περήφανη και χαρούμενη που προτάθηκα, είναι ένα βραβείο με μεγάλο κύρος και πολύ ενδιαφέρον. Θα ήταν υπέροχο να νικήσω- δεν έχω φτάσει ποτέ τόσο κοντά σε μία νίκη. Δεν έχει σημασία όμως η νίκη, αλλά η προσπάθεια να αλλάξεις τις αντιλήψεις των ανθρώπων.»

Ο Paul Burston, πρόεδρος της επιτροπής των κριτών για το πρώτο βραβείο βιβλίου Polaris, είπε: «Από μια εξαιρετικά δυνατή σειρά υποψηφιοτήτων –την πιο δυνατή που είχαμε ποτέ– χαιρόμαστε να παρουσιάσουμε τα βιβλία που επιτυχώς τονίζουν το φάσμα εμπειριών και ταλέντων της LGBT λογοτεχνικής κοινότητας.»

«Από τότε που ξεκινήσαμε την κριτική διαδικασία αυτού του έτους, ο κόσμος έχει αλλάξει τελείως. Σε μία εποχή που ποτέ δεν ήταν σημαντικότερο να βρίσκουμε τις ομοιότητες αντί για τις διαφορές μας, κάθε ένα από τα επιλεγμένα βιβλία μάς δίνει μια εικόνα από άλλους κόσμους: μια ματιά του πώς είναι να ζεις τη ζωή κάποιου άλλου. Θα είναι απίστευτα δύσκολο να επιλέξουμε ένα νικητή.»

Ο νικητής θα ανακοινωθεί στο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ του Λονδίνου την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στο Southbank Centre.

© T-zine.gr με πληροφορίες από GetSurrey