Ελλάδα: Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015 | 09:55
Γράφει η Μαρίνα Γαλανού.
Τρανς, ζωές σε επισφάλεια
Μάιος 2015. Ημερολόγιο κρίσης. Όχι της επίκαιρης, των πέντε τελευταίων χρόνων. Άλλωστε οι ζωές των τρανς ανθρώπων ήταν πάντα σε επισφάλεια. Σε μόνιμη κρίση.
Καρφιτσωμένη η 2α Μαίου. «Γαμημένε κωλοτράβελε, να φύγεις, δε γουστάρουμε τραβέλια στο μαγαζί μας». Κάπως έτσι τελειώνει η γιορτή γενεθλίων μιας τρανς γυναίκας σε νυκτερινό κέντρο στην Εύβοια. Δεν έφτασε η φρίκη της λεκτικής κακοποίησης, ακολούθησαν κλωτσιές, μπουνιές, μαχαίρωμα του φίλου που την υπερασπίστηκε, από τον ιδιοκτήτη και πέντε μπράβους.
Σειρά στη ψυχική και σωματική κλωτσοπατινάδα παίρνει η αστυνομία. Συλλαμβάνει μόνο τον ιδιοκτήτη, όχι και τους μπράβους που κακοποίησαν. Ο αστυνομικός στο τμήμα ζητά τη ταυτότητα και όταν βλέπει αντρικά στοιχεία λέει: «τραβέλι είσαι ρε;». Η προσωπικότητα της τρανς γυναίκας βιάζεται για δεύτερη φορά. Ζητά νερό, δε της δίνουν. Από το σοκ, λιποθυμά, πέφτει κάτω. «Σηκώστε από κάτω αυτή τη πατσαβούρα», συνεχίζει ο αστυνομικός. Δε προλαβαίνει να συνέλθει, έχει και το άσθμα, ξαναχάνει της αισθήσεις της. Φωνάζουν το ΕΚΑΒ.
21 Μαΐου. Ξημερώματα. Μεσάνυχτα όμως του πολιτισμού μας. Κοντά στο Σταθμό Λαρίσης και λίγα μέτρα από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Γυρνά προς το σπίτι της. «Ουστ τραβέλι», βρυχάται η κινούμενη τεστοστερόνη. Απαντά. Η επόμενη απάντηση δεν ήρθε από στόμα, αλλά από όπλο. Γαζώνεται το κορμί από τα σκάγια. Στα πόδια, στους μηρούς, δίπλα στα γεννητικά όργανα. Φτάνει αιμόφυρτη στη κοντινή Διεύθυνση Τροχαίας, αιμόφυρτη. Γλυτώνει στο τσακ. Η συνέχεια στο νοσοκομείο.
Το ίδιο βράδυ μία ακόμη τρανς γυναίκα κακοποιείται λεκτικά από θαμώνες στα Εξάρχεια.
Περιστατικά γραμμένα ανεξίτηλα στις ψυχές
Μέσα σε 18 ημέρες τρεις καταγραφές ρατσιστικής βίας κατά τρανς ανθρώπων. Περιστατικά γραμμένα ανεξίτηλα στο κορμί και τις ψυχές τριών τρανς γυναικών.
Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, στην ετήσια έκθεσή του, επιβεβαιώνει. Οι ρατσιστικές επιθέσεις με έδαφος το σεξουαλικό προσανατολισμό και τη ταυτότητα φύλου διαπιστώνεται ότι είναι εκτεταμένες, ενώ κατά των τρανς ανθρώπων είναι ιδιαίτερα βίαιες. Τρίτη διαπίστωση; Ανοχή ή συμμετοχή αστυνομικών.
Συνάντηση με τον Τμηματάρχη των Ειδικών Τμημάτων Ρατσιστικής Βίας, στη ΓΑΔΑ. Δείχνει να κατανοεί. Δείχνει να καταλαβαίνει την πρότασή μας να γίνουν κάποια στιγμή σεμινάρια στους αστυνομικούς για τη καλύτερη γνώση σε θέματα ταυτότητας φύλου. Θα γίνουν όμως; Θα αποφασίσει κάποτε η Πολιτεία ότι όταν καταγγέλλονται ευθύνες αστυνομικών για ανοχή στη ρατσιστική βία ή ακόμη και συμμετοχή, πρέπει αυτές να εξετάζονται από ανεξάρτητη από την αστυνομία αρχή, όπως ακριβώς έχει συστήσει σε επανειλημμένες παρεμβάσεις του το Συμβούλιο της Ευρώπης;
Καμία δικαιολογία
Χορέψαμε πολλά χρόνια με το τέρας, σαν κοινωνία. Ανεχτήκαμε τον αγοραίο μισαλλόδοξο λόγο, τη ρητορική του μίσους που εκπορεύεται από πολιτικούς, την εκκλησία, τον θεσμικό ρατσισμό. Ανεχτήκαμε το νταηλίκι του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ», της αυθαιρεσίας, της εξουσίας της τεστοστερόνης και του «πατριωτισμού», και φτάσαμε κάπου εδώ να μετράμε θύματα μετανάστες, πρόσφυγες, γκέι, λεσβίες, τρανς.
Τώρα πια δεν έχουμε καμία δικαιολογία. Οι 18 αυτές ημέρες του Μαΐου φωνάζουν.
Πηγή: Η Εποχή Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2015 11:43
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η Μαρίνα Γαλανού είναι Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, εκδότρια του εκδοτικού οίκου και βιβλιοπωλείου «Πολύχρωμος Πλανήτης», και έχει διατελέσει για πάνω από 20 χρόνια σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Αλληλεγγύης Τραβεστί – Τρανσέξουαλ (ΣΑΤΤΕ) και Γενική Γραμματέας από το 2003 έως τον Ιούλιο του 2014. Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας (ΕΟΚ) από το 2006 έως το 2008. Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) από το 2010 έως σήμερα. Έχει διατελέσει Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και συμμετάσχει με αυτήν την ιδιότητα ως εκπαιδεύτρια σε εκπαιδευτικά – ενημερωτικά σεμινάρια προς αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, σε χειριστές υποθέσεων ασύλου, σε δικαστές και εισαγγελείς, καθώς επίσης υπήρξε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων, «Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, μύθοι και διακρίσεις» και «Είμαι τρανς – ξέρω τα δικαιώματά μου», αρθρογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς θεμάτων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ορίστηκε απ’ την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, τον Νοέμβριο του 2019.