Τουρκία: Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018 | 13:55

Μετάφραση: Ελένη Αναγνωστοπούλου | T-zine.gr
Trans News 

Η ειδησεογραφική κάλυψη τέτοιων εγκλημάτων μίσους, κανονικοποιεί τη βία και παράλληλα καθιστά τις κοινωνικές προκαταλήψεις και το ίδιο το έγκλημα ως κάτι ασήμαντο.

Τρανσφοβική δολοφονία στο Ayvalik της Τουρκίας.

Τρανσφοβική δολοφονία στο Ayvalik της Τουρκίας.

Μία τρανς γυναίκα, η οποία κατοικούσε στο Ayvalik, δολοφονήθηκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την κάλυψη της είδησης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η τρανς γυναίκα, που ονομαζόταν Kader, δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι, την νύχτα της 13ης Δεκεμβρίου. Οι ύποπτοι της δολοφονίας N.E.Ç και S.K. τέθηκαν υπό κράτηση.

Οι εφημερίδες κανονικοποιούν τα εγκλήματα μίσους

Οι εφημερίδες Hürriyet, Milliyet, BalıkesirEkspres και Körfez’deOlay, καλύπτοντας την είδηση δολοφονίας της τρανς γυναίκας, χρησιμοποιούσαν καθημερινά το αρσενικό όνομα της Kader. Επίσης χρησιμοποιούσαν σε καθημερινή βάση τον τίτλο είδησης «Δολοφονία Τραβεστί στην περιοχή Ayvalik», μάλιστα ηHürriye έγραψε ότι «’Ο μάντισσα’ Kader σκοτώθηκε στο μπαλκόνι του».

Αυτές οι εφημερίδες χρησιμοποίησαν εκφράσεις που ενισχύουν την υπάρχουσα τρανσφοβική προκατάληψη και αναγνώρισαν το θύμα ως άτομο «που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο ‘μάντισσα Kader’». Και οι τέσσερις αυτές εφημερίδες κανονικοποίησαν το έγκλημα μίσους και δεν σεβάστηκαν ούτε καν τη μνήμη του.

Αυτές οι δολοφονίες μίσους δεν έχουν στόχο μόνο το δεδομένο θύμα

Στα εγκλήματα μίσους τα θύματα δεν επιλέγονται με βάση το ποια είναι, αλλά σε αντίθεση με άλλα εγκλήματα, επιλέγονται με βάση το τί αντιπροσωπεύουν. Ως εκ τούτου, το έγκλημα αποτελεί μήνυμα και προς την κοινότητα στην οποία ανήκει το θύμα, ότι δεν είναι ευπρόσδεκτα και ασφαλή. Η κάλυψη των εγκλημάτων μίσους από τα μέσα ενημέρωσης κανονικοποιεί την πράξη αυτή καθ’ αυτή και καθιστά την κοινωνική προκατάληψη ασήμαντη.

Η Τουρκική οργάνωση LGBTI δικαιωμάτων KaosGL καλεί όλα τα πρόσωπα που εργάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να δώσουν προσοχή στον τρόπο με τον οποίο καλύπτονται ειδησεογραφικά τα εγκλήματα μίσους που στοχοποιούν LGBTI ατομικότητες, στην έκθεση σχετικά με εγκλήματα μίσους που κατέθεσε το 2016.

 
Διαβάστε ακόμη:
 
«Αγωνίζομαι για να σταματήσει η στείρωση των τρανς ανθρώπων στη Φιλανδία».

Τρία στα πέντε άτομα διεθνώς αποκαλούν τα τρανς άτομα με λάθος γένος.

Τρανς γυναίκα αντιμετωπίζει τον εφιάλτη των αντρικών φυλακών σε απεργία πείνας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύλληψη τρανς άντρα στην Ρωσία για «παράνομη εισαγωγή και κατοχή τεστοστερόνης».

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  LGBTI News Turkey