Τράπεζα δίνει στους πελάτες της για πρώτη φορά στη Βρετανία μια τρίτη, μη δυαδική, επιλογή φύλου
Του Patrick Strudwick | Buzzfeed.
Η Metro Bank εισήγαγε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο μια τρίτη επιλογή φύλου για τους πελάτες της, μετά και την περίπτωση ενός εφήβου προσώπου, που δεν μπορούσε να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, επειδή δεν επιθυμούσε να προσδιοριστεί ως «άρρεν» ή «θήλυ».
Η τράπεζα πρόκειται να προσφέρει στους πελάτες της που δεν επιθυμούν να προσδιοριστούν ως άνδρας ή γυναίκα, μια επιπλέον «μη δυαδική» επιλογή φύλου στο έντυπο της αίτησης δημιουργίας τραπεζικού λογαριασμού, με τον τίτλο «Mx», (κατά το Mr, Mrs, Ms), όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμα του το BuzzFeed News.
Η απόφαση της Metro Bank, της πιο πρόσφατης άφιξης στην τραπεζική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, να εξυπηρετήσει και μη δυαδικούς πελάτες ήρθε ως αποτέλεσμα μιας συνέντευξης που έδωσε πριν λίγους μήνες ένα 17χρονο άτομο, Kaelin Farnish, από τη Σκωτία στο BuzzFeed News και στην οποία περιέγραφε την απογοήτευση που ένιωθε επειδή δεν μπορούσε να ανοίξει ένα τραπεζικό λογαριασμό, καθώς θα έπρεπε να επιλέξει ως απάντηση στην ερώτηση «φύλο», ή το αρσενικό ή το θηλυκό.
Οι Kaelin Farnish και Jack Monroe (γνωστό nonbinary πρόσωπο στην Βρετανία με έντονη ακτιβιστική παρουσία, συγγραφέας και σεφ) χαιρέτισαν την ανακοίνωση της MetroBank ως ένα «τεράστιο βήμα προς τα εμπρός» και κάλεσαν τις υπόλοιπες τράπεζες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Από σήμερα, οι πελάτες της θα έχουν τρεις επιλογές στην ερώτηση «φύλο» όταν ανοίγουν ένα λογαριασμό: αρσενικό, θηλυκό, ή non-binary (μη-δυαδικό), με την τελευταία επιλογή να χρησιμοποιεί το χαρακτηριστικό «Mx» ως ένδειξη, έναν δημοφιλή όρο μεταξύ των ανθρώπων που δεν αυτοπροσδιορίζονται στο δίπολο των φύλων.
Κάποια τρανς άτομα επίσης προτιμούν αυτήν την επιλογή, καθώς δεν επιθυμούν να αυτοπροσδιοριστούν βάσει του δυαδικού μοντέλου, όπως το ίδιο ισχύει και για κάποια άτομα που προτιμούν τον όρο “agender”.
Ο Danny Harmer, ο επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της MetroBank, δήλωσε στο BuzzFeed News πως η εξέλιξη προήλθε όταν: «Ένας από τους ανθρώπους στην ομάδα μου με ρώτησε, “Έχετε δει αυτό το άρθρο; Αυτό το έφηβο άτομο προσπαθεί να δημιουργήσει έναν τραπεζικό λογαριασμό και δεν μπορεί. Μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς γι ‘αυτό;” Και του απάντησα αμέσως, “Θα πρέπει να μπορέσουμε”. Γι’ αυτό και συζήτησα αμέσως το ζήτημα με τους συνεργάτες μου και καταλήξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για τους ανθρώπους που δεν αυτοπροσδιορίζονται με βάση το δυαδικό μοντέλο και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ανοίξουν έναν λογαριασμό μαζί μας, χωρίς να αναγκάζονται να αυτοπροσδιοριστούν ή να ταυτιστούν στο κυρίαρχο δίπολο των φύλων. Και όντως μπορέσαμε τελικά να το προσφέρουμε».
Αυτή η συνομιλία στο τμήμα του Harmer προκάλεσε πολλές συζητήσεις και έρευνες εντός του τμήματος τεχνολογίας της τράπεζας, ώστε να βρεθεί ο τρόπος να προστεθεί μια επιπλέον επιλογή στις δύο κατηγορίες φύλου που υπήρχαν. «Χρειάστηκε αρκετή δουλειά και κάποιες τεχνολογικές αλλαγές, αλλά το πάθος το οποίο οι εργαζόμενοι της τράπεζας επέδειξαν για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα ήταν θαυμάσιο», δήλωσε ο Harmer.
Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς παρουσιάστηκε από τους υπεύθυνους της εταιρείας, με τον Harmer να στέλνει ένα μήνυμα ειδικά προς ένα από τα πρόσωπα που αυτοπροσδιορίζονται ως μη δυαδικά (Kaelin Farnish) που σε ηλικία μόλις 17 ετών κατάφερε να ανατρέψει μια τραπεζική παράδοση 600 χρόνων: «Σε ευχαριστώ για την αλλαγή που έφερες στη λειτουργία μας. Μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε ότι υπήρχε και ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης που να συμπεριλαμβάνει, αντί να αποκλείει ανθρώπους».
Εκτός από το να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα επιλογής στους πελάτες της, η τράπεζα υιοθέτησε την ίδια πολιτική και στον εσωτερικό κανονισμό της, έτσι ώστε όλοι οι εργαζόμενοι της MetroBank να μπορούν επίσης να επιλέξουν ως φύλο τους, την «μη δυαδική» κατηγορία, «Mx».
«Αντιλαμβανόμαστε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το προσωπικό μας σήμερα είναι ο ίδιος τρόπος με τον οποίον εκείνοι θα μεταχειρίζονται τα πρόσωπα που θα είναι πελάτες αύριο», δήλωσε ο Harmer και πρόσθεσε, «Έτσι, εάν θέλεις το προσωπικό να αισθάνεται σε θέση να υποδεχθούν πελάτες ανεξάρτητα από το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, πρέπει πρώτα να δώσεις εσύ το παράδειγμα ως εργοδότης».
Η Metro Bank άνοιξε το 2010, ως μια ιδιωτική τράπεζα που προσέφερε υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, μέσω διαδικτύου, τηλεφώνου και εφαρμογών, καθώς και μέσω των 40 υποκαταστημάτων της στο Λονδίνο και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Φέτος, μάλιστα, δημιουργήθηκε εσωτερικά μια ΛΟΑΤ ομάδα εργαζομένων που ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ των μελών της και των ετεροφυλόφιλων συναδέλφων τους για ζητήματα που τους απασχολούν, μέσω του οποίου και ήρθε σε γνώση του Hummer η συνέντευξη.
Αυτή η απόφαση από την MetroBank, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή. «Εάν κάποιο πρόσωπο έρθει και μας πει, “είμαι τρανς”, για παράδειγμα, “και πραγματικά θέλω κάτι άλλο ως επιλογή”, θα πάρουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτήν την επιθυμία και θα φροντίσουμε να το επιλύσουμε άμεσα», δήλωσε ο Harmer. «Νομίζω ότι έχουμε κάνει ένα καλό ξεκίνημα. Νομίζω ότι πολλές εταιρείες είναι εγκλωβισμένες στο να αναζητούν λόγους για να μην γίνει κάτι και να ανησυχούν για το πώς θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν οι αποφάσεις τους. Και αν κάποιοι άνθρωποι ενοχληθούν μαζί μου γιατί έκανα κατά 80% το σωστό, το προτιμώ από το να μην έχω προσπαθήσει καθόλου».
O Harmer αναφέρθηκε επίσης στην ευρύτερη εμπειρία των ανθρώπων που δεν αυτοπροσδιορίζονται στο δίπολο των φύλων: «Συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό για κάποιους ανθρώπους , αρκεί να παρατηρήσετε ότι σε κάθε σας συναλλαγή θα πρέπει να δηλώσετε “ο Κύριος” ή “η Κυρία”, και η επόμενη ερώτηση είναι πάντα το φύλο: “Άρρεν” ή “Θήλυ”)» και προσθέτει «ένα από τα πράγματα που προσπαθούμε να κάνουμε στην MetroBank είναι να ακούμε. Μερικές φορές υπάρχουν ζητήματα που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αλλά αυτό δεν ήταν ένα από αυτά».
«Η MetroBank ελπίζει ότι η αλλαγή θα κάνει τους πελάτες της να αισθάνονται ότι είναι μια “τράπεζα για όλους”», δήλωσε ο Harmer, «αλλά φιλοδοξεί επίσης να δώσει το παράδειγμα και σε άλλες τράπεζες να ακολουθήσουν τον δρόμο αυτόν», πρόσθεσε. «Ασφαλώς και ελπίζω να τον ακολουθήσουν, αλλά υποθέτω ότι παραμένει ως ερώτημα το κατά πόσο σημαντικό το θεωρούν».
Ένα από τα πρόσωπα που αυτοπροσδιορίζεται ως no-binary (Μονρόε) πρόσθεσε: «χρησιμοποιώ συχνά τον τίτλο “Mx” και όταν κάποιοι αντιδρούν τους ρωτώ, Γιατί σας ενοχλεί τόσο πολύ; Σε τι σας βλάπτει; Ενώ το να επιβάλεις ένα από τα δυο φύλα μπορεί να βλάψει κάποιους ανθρώπους με έναν πολύ πραγματικό τρόπο. Φανταστείτε αν υπήρχαν μόνο δύο αποδεκτές απαντήσεις για την ερώτηση «φυλή», ή δύο μόνο επιλογές για το πεδίο «όνομα».
Ένα ακόμη πρόσωπο που αυτοπροσδιορίζεται ως no-binary ( Farnish) αποκάλυψε ότι η ανταπόκριση που είχε η συνέντευξη που έδωσε ήταν τεράστια – αν και υπήρξε ένα μεγάλο ποσοστό εχθρότητας από κάποιους.
«Απογοητεύτηκα από το ποσό αρνητικότητα υπάρχει εκεί έξω. Αυτοί οι άνθρωποι δεν με έχουν συναντήσει ποτέ από κοντά. Το μόνο που ξέρουν είναι ότι θέλω να ανοίξω έναν τραπεζικό λογαριασμό και για αυτό μου επιτέθηκαν», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ήταν αρκετά περίεργο, αλλά στέκομαι στο γεγονός ότι από την απόφασή μου να το κάνω, έγινε δυνατή αυτή η αλλαγή και αυτό και μόνο αξίζει τον κόπο».
Μετάφραση για το T-zine.gr
Κωνσταντίνος Κουλαξής
© T-zine.gr με πληροφορίες από Buzzfeed
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Ο Κωνσταντίνος Κουλαξής είναι ακτιβιστής, δημοσιογράφος, υποψ. Διδάκτωρ στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές σπουδές, που ασχολείται χρόνια με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά κινήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο t-zine.gr μεταφράζει εθελοντικά, ειδήσεις και άρθρα, στηρίζοντας τον αγώνα της τρανς κοινότητας.