Now Reading
Τρεις μπαμπάδες, ένα μωρό και η δικαστική μάχη για να μπουν τα ονόματά τους στο πιστοποιητικό γέννησης

Τρεις μπαμπάδες, ένα μωρό και η δικαστική μάχη για να μπουν τα ονόματά τους στο πιστοποιητικό γέννησης

Ο Ίαν Τζένκινς και οι σύντροφοί του, Άλαν και Τζέρεμι έχουν σχέση και έπειτα από μία μακρά προσπάθεια έγιναν γονείς και κατάφεραν να μπουν τα ονόματα και των τριών μπαμπάδων στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών.

 

Ο Ίαν Τζένκινς (αριστερά) με τους συντρόφους του Άλαν και Τζέρεμι, με την κόρη τους Πάιπερ (Πηγή φωτό CNN)

Οι τρεις τους μεγαλώνουν τα δύο παιδιά τους στη Νότια Καλιφόρνια, αποδεικνύοντας ότι μια οικογένεια δημιουργείται με πολλούς τρόπους. Η δική τους περιλαμβάνει τρεις μπαμπάδες, δύο παρένθετες μητέρες και μία δότρια ωαρίων.

Στο βιβλίο του «Three Dads and a Baby» ο Τζένκινς εξιστορεί την αναζήτηση πιθανών δοτριών ωαρίων και παρένθετης μητέρας, αλλά και τη μάχη για να αλλάξει ένα ιατρικό και νομικό σύστημα που απευθύνεται σε ετερόφυλα ζευγάρια.

Η σχέση των τριών ανδρών μετρά πάνω από οχτώ χρόνια. Ο Τζένκινς λέει ότι έδωσαν μάχη για να μπουν τα ονόματα και των τριών στα πιστοποιητικά γέννησης προκειμένου να προστατεύσουν τα γονικά δικαιώματά τους, όπως και τα δικαιώματα των παιδιών τους. Μια διαδικασία ψυχολογικά εξουθενωτική.

«Αλλά ελπίζουμε ότι άλλοι άνθρωποι θα ωφεληθούν από την εμπειρία μας και ότι θα είναι ευκολότερο, λιγότερο δαπανηρό και λιγότερο αγχωτικό για εκείνους», λέει ο Τζένκινς.

Πώς άρχισαν όλα

Ως ομοφυλόφιλος έφηβος στην Βιρτζίνια που δέχθηκε απειλές για τη ζωή του όταν έκανε coming out, ο Τζένκινς δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα μπορούσε να αγαπά ανοιχτά έναν άλλον άνδρα.

«Ήμουν απολύτως απομονωμένος. Δεν ήξερα ούτε έναν ομοφυλόφιλο όταν ήμουν στο λύκειο», λέει. Μετά, γνώρισε τον Άλαν, όταν αμφότεροι έκαναν ειδικότητα στη Βοστώνη. Αργότερα, αποφάσισαν να μετακομίσουν στο Σαν Ντιέγκο, όπου ο Τζένκινς είναι αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο UC San Diego και ο Άλαν εργάζεται σε νοσοκομείο ως ψυχίατρος.

Έπειτα από μία δεκαετία μαζί, ο Τζένκινς είπε στον Άλαν την ιδέα να βάλουν έναν τρίτο άνδρα στη σχέση τους. Γνώρισαν τον Τζέρεμι στο διαδίκτυο και είναι μαζί τους από το 2012. Ο Τζέρεμι εργάζεται ως κτηνίατρος στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο. Για να προστατεύσουν την ιδιωτική ζωή τους, ο Άλαν και ο Τζέρεμι προτίμησαν να μην χρησιμοποιήσουν τα επίθετά τους.

Η απόφαση για την πατρότητα

Ο Άλαν ανέφερε πολλές φορές το ζήτημα της απόκτησης παιδιών, αλλά οι προκλήσεις που θα αντιμετώπιζαν ως τρεις άνθρωποι του ίδιου φύλου σε μία σχέση φαίνονταν αξεπέραστες.

«Με μία τρίτη φωνή στο τραπέζι, οι συζητήσεις μας για την πατρότητα άρχισαν να αλλάζουν», γράφει ο Τζένκινς στο βιβλίο. «Απλά δεν είχαμε τα ωάρια», συμπληρώνει.

Μίλησαν για το αδιέξοδό τους στην Μέγκαν, μια παιδική φίλη του Άλαν, που προσφέρθηκε να γίνει δότρια ωαρίων. Ήθελε να παραμείνει στις ζωές των παιδιών, σαν μία θεία. Αντί να την πληρώσουν, οι τρεις μπαμπάδες συμφώνησαν να της καλύπτουν τα έξοδα για να τους επισκέπτεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Μία άλλη φίλη συμφώνησε να γίνει παρένθετη μητέρα και ήταν έτοιμοι να γίνουν μπαμπάδες. Αλλά ο δρόμος προς την πατρότητα περιλάμβανε δικηγόρους, έγγραφα και χρήματα που δεν είχαν φανταστεί.

Η μακρά διαδικασία

Τους μήνες που ακολούθησαν η οικογένεια δαπάνησε σχεδόν 121.000 δολάρια σε συμβόλαια, νομικά έξοδα, ιατρικές διαδικασίες και εξετάσεις για το πρώτο τους παιδί.

Πέρα από τα συμβόλαια με τις εμπλεκόμενες γυναίκες, έπρεπε να δώσουν μάχη για να μπει το όνομα και των τριών τους στο πιστοποιητικό γέννησης του πρώτου τους παιδιού. Επειδή δεν είναι παντρεμένοι, ο κάθε ένας τους έπρεπε να έχει ξεχωριστό δικηγόρο, για ετοιμάσουν μια γονική συμφωνία, λέει ο Τζένκινς.

Σύμφωνα με νόμο της Καλιφόρνια, από το 2013, ένας τρίτος γονέας μπορεί να προστεθεί στο πιστοποιητικό γέννησης, αν μπορεί να αποδειχθεί ότι η αναγνώριση μόνο δύο γονέων θα είναι επιζήμια για το παιδί.

Όμως, η δικαστής της ακροαματικής διαδικασίας- πριν από τη γέννηση του παιδιού- δίστασε να δημιουργήσει προηγούμενο αποφασίζοντας ότι τα ονόματα και των τριών ανδρών μπορούν να μπουν στο πιστοποιητικό.

Η καταχώρηση μόνο των δύο γονέων θα στερούσε από τον τρίτο πατέρα οποιοδήποτε νομικό δικαίωμα σε σχέση με το παιδί. Επίσης θα ανάγκαζε τους τρεις άνδρες να πάρουν μια βασανιστική απόφαση.

Οι τρεις τους ζήτησαν να τους επιτραπεί να μιλήσουν στην ακροαματική διαδικασία και εξήγησαν γιατί ήταν σημαντικό να οριστούν και οι τρεις ως γονείς. Μίλησαν για την αυτόματη κληρονομιά, τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε ιατρικά ζητήματα που απαιτείται συναίνεση και για δικαιώματα επισκέψεων σε περίπτωση που χώριζαν.

Τα επιχειρήματά τους έπιασαν τόπο και η δικαστής αποφάσισε υπέρ τους πριν από τη γέννηση της κόρης τους, Πάιπερ, το 2017. Πλέον οι τρεις τους έχουν αποκτήσει και δεύτερο παιδί, τον Πάρκερ που γεννήθηκε το 2019, με την ίδια δότρια ωαρίων και διαφορετική παρένθετη μητέρα.

Η γέννηση του Πάρκερ σήμαινε έναν ακόμη γύρο συμβολαίων μεταξύ των εμπλεκομένων. Όμως, αυτή τη φορά δεν χρειαζόταν δικαστική μάχη για να μπουν τα ονόματα και των τριών μπαμπάδων στο πιστοποιητικό γέννησης. Το δικαστήριο το τακτοποίησε αυτό χωρίς να απαιτηθεί η δική τους παρουσία.

Δείτε Επίσης

«Εσύ έχεις δύο γονείς, εγώ έχω τρεις»

Ο Τζένκινς λέει ότι θα είναι πάντα υπόχρεοι στη δότρια ωαρίων και τις δύο παρένθετες μητέρες για τα δύο ετεροθαλή αδέλφια που τους χάρισαν.

«Πήραμε ωάρια και τα γονιμοποιήσαμε με σπέρμα και από τους τρεις μπαμπάδες. Από αυτή την προσπάθεια, το ένα έμβρυο ήταν η Πάιπερ και άλλο ο Πάρκερ. Οπότε, οι γονείς της Πάιπερ είναι ο Τζέρεμι και η Μέγκαν και οι γονείς του Πάρκερ ο Άλαν και η Μέγκαν», εξηγεί ο Τζένκινς.

Η Μέγκαν ζει στο Τενεσί και βλέπει τα παιδιά τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Την αποκαλούν «μαμά Μέγκαν». Τα παιδιά έχουν διαφορετικά ονόματα για τους μπαμπάδες τους: ο Τζένκινς είναι ο «papa», ο Άλαν ο «dada» και ο Τζέρεμι ο «daddy». Η Πάιπερ φαίνεται υπερήφανη για την οικογένειά της, σημειώνει ο Τζένκινς στο βιβλίο. Μια φορά είπε σε άλλο παιδί στον παιδικό σταθμό: «Εσύ έχεις δύο γονείς, εγώ έχω τρεις».

Αν και ο Τζένκινς ανησυχεί ότι τα παιδιά τους μπορεί να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση εξαιτίας της ξεχωριστής σχέσης του, λέει ότι δεν είχαν θέματα έως τώρα.

«Δεν είχαμε αρνητικές αντιδράσεις από συναδέλφους και φίλους. Όλοι φαίνονται απλά ενθουσιασμένοι, επειδή μας ξέρουν», λέει ο Τζένκινς. «Πιστεύω ότι κάποιοι θα πουν ότι αυτό θα βλάψει το παιδί. Αλλά οι άνθρωποι που μας ξέρουν γνωρίζουν ότι φροντίζουμε αυτά τα παιδιά όσο καλύτερα μπορούμε», συμπληρώνει.

Με πληροφορίες από CNN

 

LGBTQI News | T-zine.gr | 11.03.2021

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από LiFO

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί