Με τροπολογία, που κατατέθηκε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή, καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2022 διάταξη του νόμου 4368/16, σύμφωνα με την οποία στους ανασφάλιστους πολίτες δικαίωμα χορήγησης συνταγής είχαν εκτός από του γιατρούς του δημόσιου τομέα και ιδιώτες γιατροί πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΥΥ.
Μόνο από γιατρούς του δημόσιου τομέα Υγείας

Συγκεκριμένα, στην προηγούμενη διάταξη αναφερόταν πως «οι πιστοποιημένοι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ιατροί έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές Υγείας».
Στη νέα τροπολογία αναφέρεται ότι:
«Ανασφάλιστοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως προσδιορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες δομές Υγείας και δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Η νοσηλευτική περίθαλψη παρέχεται μέσω των νοσοκομείων του ν.δ. 2592/1953 (Α’ 254), των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το υπουργείο Υγείας νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το υπουργείο Υγείας ΝΠΙΔ, των μονάδων Ψυχικής Υγείας του ν. 2716/1999 (Α’ 96), όλων των δημόσιων μονάδων παροχής υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4486/2017 και των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων νοσοκομείων, των Δημοτικών Ιατρείων, καθώς και μέσω των εποπτευόμενων από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ιδρυμάτων αποκατάστασης και κοινωνικής φροντίδας».
Υγεία | T-zine.gr | 03.12.2021
© T-zine.gr με πληροφορίες από healthdaily
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Το t-zine.gr είναι ηλεκτρονικό περιοδικό τρανς*, κυρίως, θεματολογίας, με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, και πολιτικοποίηση σε ζητήματα έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Φιλοξενεί ειδησιογραφία, συνεντεύξεις, αρθρογραφία, θέματα ενημέρωσης και ιστορίας της τρανς* και ευρύτερα της LGBTQI+ κοινότητας, θέματα πολιτισμού, λάιφστάιλ και πολλά-πολλά ακόμη. Αποτελεί συνέχεια του trans.gr, φιλοδοξώντας να καλύψει ένα πολύ πιο ευρύ φάσμα ενημέρωσης της τρανς* κοινότητας.