Βήματα προς την ισότιμη πρόσβαση των τρανς προσώπων στον χώρο της Υγείας

Ελλάδα: Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018 | 09:03

T-zine.gr

Trans News

 

Βήματα προς την ισότιμη πρόσβαση των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ ατόμων στον χώρο της Υγείας

Βήματα προς την ισότιμη πρόσβαση των τρανς προσώπων στον χώρο της Υγείας

Την Τετάρτη 18 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Υγείας με σκοπό τις απαραίτητες θεσμικές ρυθμίσεις για την ισότιμη πρόσβαση τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ προσώπων στον χώρο της υγείας χωρίς διακρίσεις.

Οι πρώτες εργασίες αφορούν στο πλαίσιο, καθώς και τις προτεραιότητες για την πλήρη και ασφαλή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Σε ανάρτησή στον προσωπικό της λογαριασμό του facebook η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών αναφέρει: «Πραγματοποιήθηκε χτες η 1η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Υγείας με σκοπό τις απαραίτητες θεσμικές ρυθμίσεις για την ισότιμη πρόσβαση τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ προσώπων στον χώρο της υγείας χωρίς διακρίσεις, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΣΥΔ. Τέθηκε το πλαίσιο, καθώς και οι προτεραιότητες για την πλήρη και ασφαλή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και συνεχίζουμε στις επόμενες ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση χωρίς διακρίσεις».

Η Ομάδα Εργασίας έχει συσταθεί το προηγούμενο διάστημα με υπουργική απόφαση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Από την πρώτη στιγμή συμμετέχουν σε αυτή εκπρόσωποι και από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, η Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος, η Σύλβια Κουρετζή, Γενική Γραμματέας, καθώς και η Πάρβη Πάλμου, ψυχολόγος, και ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος και Συμπαραστάτης στην Περιφέρεια Αττικής. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στις εργασίες της ομάδας είναι μη αμειβόμενη.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, είχε χαιρετίσει την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, και είχε θέσει εξ αρχής ενώπιον της Επιτροπής όλα τα θέματα που αφορούν την ισότιμη πρόσβαση των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ προσώπων, ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο που να διασφαλίζει την ασφαλή, ισότιμη, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις πρόσβαση στον χώρο της υγείας για όλα τα τρανς, φυλοδιαφορετικά και ίντερσεξ πρόσωπα.

Το Σωματείο, σε προηγούμενη συνάντηση με τον Υπουργό και τα στελέχη του Υπουργείου, είχε τονίσει μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα που μεταβάλλουν τα έγγραφα ταυτοποίησης σε σχέση με την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερες δυσκολίες παρατηρούνται στον τομέα πρόληψης και διάγνωσης στο πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας, σε περιπτώσεις εξετάσεων, συνταγογράφησης, θεραπείας και περίθαλψης προσώπων που μεταβάλουν τα έγγραφά τους σε περιπτώσεις ασθενειών που θεωρούνται έμφυλες.

© T-zine.gr με πληροφορίες από Left.gr