Now Reading
Βίντεο | Η ιστορία της Οβιλίας, μιας τρανς αιτούσας διεθνούς προστασίας που εγκλωβίστηκε στην Λέσβο. «Ένιωθα σαν να μην ήμουν άνθρωπος».

Βίντεο | Η ιστορία της Οβιλίας, μιας τρανς αιτούσας διεθνούς προστασίας που εγκλωβίστηκε στην Λέσβο. «Ένιωθα σαν να μην ήμουν άνθρωπος».

Ελλάδα: Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 | 10:39

Ειρήνη Νίκα | T-zine.gr
Trans News

Βίντεο | Η ιστορία της Οβιλίας, μιας τρανς αιτούσας διεθνούς προστασίας που εγκλωβίστηκε στην Λέσβο. «Ένιωθα σαν να μην ήμουν άνθρωπος».

Η Ισπανική Επιτροπή για τη Χορήγηση Βοήθειας στους Πρόσφυγες, συνέλλεξε την μαρτυρία μιας νεαρής τρανς γυναίκας, η οποία διέφυγε από το Μπαγκλαντές όπου ζούσε υπό το καθεστώς διακρίσεων και βίας.

Η γυναίκα και ο σύντροφός της, ένας νεαρός ομοφυλόφυλος από το Πακιστάν, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ελληνικό νησί, απ’ όπου καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα επιθέσεων.

[Βίντεο: Celia Hernández και Gabriel Pecot]

Η Οβιλία είναι 22 χρονών και γνώριζε καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής της πως είναι γυναίκα. Γι’ αυτόν το λόγο, υπήρξε θύμα διακρίσεων στην χώρα όπου γεννήθηκε, το Μπαγκλαντές, απ’ όπου επίσης το έσκασε. Για τον ίδιο λόγο, συνεχίζει να πέφτει θύμα διακρίσεων στο ελληνικό νησί της Λέσβου, στο οποίο βρίσκεται τώρα.

«Συνεχώς ένιωθα σαν να μην ήμουν άνθρωπος» αναφέρει στην μαρτυρία της που απαθανάτισε σε βίντεο η Ισπανική Επιτροπή για τη Χορήγηση Βοήθειας στους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο της καμπάνιας της : «Τείχος από Ψέματα».

Πίσω από αυτή την μαρτυρία κρύβεται μια ολόκληρη ζωή που έχει σημαδευτεί από περιστατικά βίας. Η νεαρή τρανς γυναίκα διηγείται πως έπεσε θύμα βιασμού όταν ήταν 15 χρονών, από συμμαθητές της, οι οποίοι στην συνέχεια την απείλησαν ότι θα δημοσίευαν το βίντεο του βιασμού, σε περίπτωση που τους κατέδιδε. Ο πατέρας της, αντί να την υποστηρίξει, την χτύπησε βάναυσα. «Ο πατέρας μου πίστευε ότι εγώ έφταιγα για ότι συνέβαινε. Δεν φταίω εγώ όμως, έτσι γεννήθηκα.» επαναλαμβάνει η Οβιλία.

«Έπειτα», προσθέτει, «έκανα την πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας». Στη συνέχεια, οι ταραχές σταμάτησαν για λίγο. Γνώρισε μέσω Facebook τον Οσμάν, τον τωρινό της σύντροφο. Ο Οσμάν, ένας νεαρός ομοφυλόφυλος από το Πακιστάν, ζούσε και εκείνος μια ζωή γεμάτη απειλές λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του. Το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές τιμωρούν την ομοφυλοφιλία αλλά και την τρανς κατάσταση, με ακραίο τρόπο, έως και θανατική ποινή ή ισόβια κάθειρξη.

Παρόλο που δεν γνωρίζονταν από κοντά, η Οβιλία και ο Οσμάν αποφάσισαν να το σκάσουν και να συναντηθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Εδώ κανένας δε θα μας σκότωνε. Ήμασταν σίγουροι», σχολιάζει η Οβιλία. Η ζωή της σημαδεύτηκε για άλλη μια φορά από τα ίδια βίαια περιστατικά που προσπαθούσε να ξεφύγει. «Στην Τουρκία με απήγαγαν κάποια μέλη της μαφίας, τα οποία επίσης με κακοποίησαν», αναφέρει. Εν τέλει, βρέθηκε με τον Οσμάν στο κέντρο προσφύγων της Μόρια, στη Λέσβο. «Δεν μπορούσα καν να μιλήσω. Αγκαλιαστήκαμε και ξεσπάσαμε και οι δυο σε κλάματα.» λέει συγκινημένη.

Βίντεο | Η ιστορία της Οβιλίας, μιας τρανς αιτούσας διεθνούς προστασίας που εγκλωβίστηκε στην Λέσβο. CELIA HERNÁNDEZ ΚΑΙ GABRIEL PECOT

Αλλά οι διακρίσεις δεν είχαν τελειώσει εκεί. Στη Μόρια, η Οβιλία φοβόταν να βγεί έξω. Μια μέρα καθώς περπατούσαν μαζί με τον Οσμάν στην Μυτιλήνη, δέχθηκαν κι άλλη επίθεση, σύμφωνα με τη μαρτυρία τους. Η Οβιλία έκανε δεύτερη απόπειρα αυτοκτονίας.

Αλλά ο τρόμος για νέες επιθέσεις δεν την κατέβαλε. Η νεαρή συνεχίζει να βγαίνει έξω με γυναικεία ρούχα και μαζί με τον σύντροφο της. Επιπλέον συμμετέχει στην LGBTQI κοινότητα της Λέσβου, που καταγγέλλει την «έλλειψη ειδικής προστασίας και ψυχολογικής υποστήριξης» για τις συγκεκριμένες ομάδες στην Ελλάδα.

Προς το παρόν, το ζευγάρι παραμένει εγκλωβισμένο στο ελληνικό νησί, με τον ίδιο τρόπο που χιλιάδες ακόμα πρόσφυγες έχουν ακινητοποιηθεί στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, τον Μάρτιο του 2016. Όπως εξηγεί η Ισπανική Επιτροπή για τη Χορήγηση Βοήθειας στους Πρόσφυγες, η Οβιλία δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής στην διαδικασία επανένταξης καθώς και η Ελλάδα και το Μπαγκλαντές απέρριψαν την αίτηση ασύλου του Οσμάν και εκκρεμεί η έφεση.

Δείτε Επίσης

Η Οβιλία συνεχίζει να περιμένει μια καινούρια αρχή, η οποία θα της επιτρέψει να ξαναφτιάξει την ζωή της. Επίσης διαβεβαιώνει ότι θα ήθελε να πάει στην Ισπανία. Για ποιον λόγο; «Έχω ακούσει πως εκεί σέβονται τα LGBTQI άτομα».

Την υπόθεση της Οβιλίας έχει αναλάβει ενώπιον της ανεξάρτητης αρχής προσφυγών η ΗΙΑΣ Ελλάδας σε συνεργασία με την Ισπανική Stop Mare Mortun προκειμένου να επιτευχθεί μια παράλληλη διαδικασία μεταφοράς της μαζί με τον σύντροφό της στην Ισπανία, με την υποστήριξη του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από eldiario.es

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί