Now Reading
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ: Η Βασιλική Καρδιά

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ: Η Βασιλική Καρδιά

Σε μία παγκόσμια κοινωνία που θέλει να χαρακτηρίζεται ως προοδευτική και ότι τάσσεται στο πλευρό των ανθρώπων και των δικαιωμάτων τους, ποια η στάση που οφείλουμε να κρατήσουμε εμείς οι πολίτες απέναντι στην διαφορετικότητα, την αποδοχή και κατανόηση αυτής; Ας πούμε αλήθειες πια!

Γράφει η Κυριακή Γανίτη (Dominica Amat) | Βιβλίο | T-zine.gr | 24.07.2021

Όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε πως, πλέον, όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως ίσοι και αγκαλιάζονται και δεν κρίνονται από τους άλλους γύρω τους, αυτό δεν συμβαίνει παντού και πάντα. Από την μία μεριά, έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας για να διανύσουμε, αλλά από την άλλη, γίνονται καθημερινά προσπάθειες και όλο και περισσότερος κόσμος δείχνει να ευαισθητοποιείται και κοιτούν την αξία του ανθρώπου και όχι το φύλο, ή, τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά. Με σταθερά βήματα, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Για μένα η ορθή παιδεία και ο σεβασμός προς τους ανθρώπους, τη φύση και τα ζώα ξεκινά από την οικογένεια, συνεχίζεται από το σχολείο και ολοκληρώνεται μέσα από τα βιβλία. Πώς επιθυμούμε τα παιδιά να έχουν σωστή συμπεριφορά, αν δεν έχουν ορθά πρότυπα; Ξέρω πως είστε πολλοί οι γονείς που ψάχνετε τα κατάλληλα λόγια και παραδείγματα για να μιλήσετε στα παιδιά σας για αρκετά σοβαρά ζητήματα. Ένα ζήτημα που απασχολούσε, απασχολεί και θα εξακολουθεί να μας απασχολεί είναι η αποδοχή του άλλου ανθρώπου όπως ακριβώς επιθυμεί. Με βάση το ”είναι” κι όχι το “φαίνεσθαι”.

Ναι, καλά ακούσατε!

Ας αφήσουμε πίσω τις όποιες ταμπέλες κι ας νοιαστούμε πραγματικά για την ουσία του ανθρώπου και όχι για το φύλο, την ηλικία, τον τρόπο ζωής και ντυσίματος και οτιδήποτε άλλο.

Η δρ. Ανδρομάχη Μπούνα (Διδάσκουσα Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης) και η συγγραφέας Γεωργία Κιζιρίδου (Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος) ενώνουν τις δυνάμεις τους και προβαίνουν στην εισαγωγή και μετάφραση στα ελληνικά του παραμυθιού του συγγραφέα Γκρεγκ ΜακΓκούν, με τίτλο “Βασιλική καρδιά”. Ένα παραμύθι άκρως πρωτότυπο -ίσως και το μοναδικό στο είδος του- για τα δεδομένα της χώρας μας που υμνεί και εξηγεί, τόσο στα μικρά παιδιά από ηλικίες 5-6 ετών και άνω, όσο και στους εφήβους, την σημασία της αποδοχής του ζητήματος της φυλοδιαφορετικότητας. Ένα βιβλίο, άκρως χρήσιμο, όχι μόνο για γονείς, αλλά και για εκπαιδευτικούς.

Ξεχάστε ό,τι γνωρίζετε από τα παλιά, κλασικά μα και τα νεότερα παραμύθια. Εδώ θα βρείτε κάτι το διαφορετικό που όμως υπάρχει γύρω μας, όσο κι αν κάποιοι/ες επιλέγουν να μην το βλέπουν, ή, να το σνομπάρουν. Στην υπόθεση του παραμυθιού κεντρικό πρόσωπο είναι ένα διεμφυλικό άτομο που προσπαθεί να αγαπήσει και να αποδεχθεί τον ίδιο του τον εαυτό κι έπειτα, να καταφέρει να συμβεί κι αυτό από την οικογένεια και τους γύρω τους. Άραγε, έχουμε σκεφτεί πόσο επώδυνο είναι γι’ αυτά τα άτομα να κατακτήσουν όσα εμείς θεωρούμε ως δεδομένα; Ναι, για μένα είναι δύσκολο να μπω στην θέση τους, μα προσπαθώ να τους/τις κατανοήσω. Αν γίνω κάποια στιγμή μητέρα και με ρωτήσουν τί θα ήθελα να γίνει το παιδί μου, η απάντηση θα ήταν ”ευτυχισμένο” με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τί κι αν δεν ”καλύπτει” τα πρότυπα και τις επιθυμίες των άλλων;

Σημασία έχει να είναι γερό και να ζήσει τη ζωή του, γιατί δική του/της θα είναι κι όχι δική μου, με τον τρόπο που εκείνος/η θα θέλει, ακόμη κι αν πηγαίνει κόντρα στις πεποιθήσεις. Οπότε προτρέπω τους γονείς να σκέφτονται έχοντας αυτό κατά νου κι όχι το τι θα πει ο κόσμος.

Θετικά στοιχεία του βιβλίου:

  • Μικρή, περιεκτική και κατανοητή ιστορία
  • Γρήγορες εναλλαγές σκηνών
  • Σύντομες προτάσεις και άφθονο λεξιλόγιο
  • Εξαιρετική απόδοση της ιστορίας μέσω της πολύχρωμης εικονογράφησης
  • Αποδοχή της διαφορετικότητας σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ηγεσία
  • Βάση στην αξία της ατομικότητας και της ελευθερία των προσωπικών επιλογών

Εγώ το βιβλίο το διάβασα άκοπα και με ικανοποίησε στον μέγιστο βαθμό και σας προτρέπω να το αναζητήσετε και να το διαβάσετε όλοι κι όλες. Θα σας κάνει να δείτε τα πράγματα όπως πρέπει να είναι.

Καλά σας αναγνώσματα!

Δείτε Επίσης

Υ.Γ. Για προ-παραγγελίες στο τηλέφωνο: 2108826600 (εκδόσεις Πολύχρωμος Πλανήτης),ή στο e-mail: cplanet1@otenet.gr

Πολύχρωμος Πλανήτης, Αντωνιάδου 6, Αθήνα, 10434

Για ηλεκτρονικές παραγγελίες μπορείτε να επισκεφτείτε το e-shop του Πολύχρωμου Πλανήτη

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από dominicamat.blogspot.com

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί