Το 25o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε, χτες Κυριακή 12 Μαρτίου, κάτω από τη βαριά σκιά του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Τις τελευταίες δέκα ημέρες τα ντοκιμαντέρ προσέφεραν καταφύγιο και μας έδωσαν μια νότα ελπίδας μέσα σε αυτή την ανείπωτη θλίψη. Σε ένδειξη σεβασμού το Φεστιβάλ ματαιώνει την τελετή λήξης, όπως ματαίωσε την τελετή έναρξης και τις εορταστικές του εκδηλώσεις.
Βραβείο Κοινού στην ταινία του Ιωσήφ Βαρδάκη: “ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία μιας επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…)”.
Ανάμεσα στις πέντε βραβεύσεις κοινού , δεν μπορεί να μην ξεχωρίζει η βράβευση από το κοινό της ιστορικής ταινίας του Ιωσήφ Βαρδάκη: “ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία μιας επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…)”.
Ένα ντοκιμαντέρ που έχει ιδιαίτερη αξία γιατί καταγράφει για πρώτη φορά την ιστορία της αφετηρίας του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος στη χώρα μας, αλλά και ενός σπουδαίου εντύπου -του πρώτου που υπήρξε στην Ελλάδα- του ΑΜΦΙ, που υπήρξε το πλέον καθοριστικό για την ιστορία αυτής της κοινότητάς μας.
Το «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…)», είναι ένα ντοκιμαντέρ με σπάνιο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις «από καρδιάς» από εμβληματικές προσωπικότητες του κινήματος (από τον Λουκά Θεοδωρακόπουλο μέχρι τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο και την Μπέτυ Βακαλίδου), την συγκινητική αφήγηση του Ιωάννη Ιώκο Κοτίδη, την υπέροχη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα, αλλά κυρίως μια αληθινή κατάθεση για ένα θεμέλιο κομμάτι ζωής της σύγχρονης Ελλάδας που αλλιώς κινδυνεύει να ξεχαστεί, θα κάνει την πρεμιέρα του στο διαγωνιστικό τμήμα του 25ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Όπως είχε σημειώσει ο σκηνοθέτης της ταινίας σε συνέντευξή του στο Flix που αξίζει να διαβάσετε και αναδημοσιεύσαμε στο t-zine:
“Με τους περισσότερους από τους πρωτεργάτες ήμουν ήδη φίλος. Με τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο έχουμε μια φιλία που κρατάει από τα μέσα τις δεκαετίας του 1980, από τα χρόνια του ΑΚΟΕ. Την Μπέττυ Βακαλίδου την γνώρισα αργότερα, όταν έκανα την επιμέλεια της επανέκδοσης των βιβλίων της. Της περιέγραφα το πώς προσπαθούσα να διαβάσω το βιβλίο της όταν ήμουν 16-17 χρονών και το συγγενικό μου πρόσωπο που είχε το αντίτυπο, μου το έπαιρνε και το έκρυβε γιατί «δεν ήταν για την ηλικία μου». Και πώς εγώ το έψαχνα και το έβρισκα και συνέχιζα να το διαβάζω.
Με αρκετούς άλλους γνωριζόμασταν κοινωνικά, χωρίς να ξέρω ότι είχαν υπάρξει μέλη – και κάποιες φορές ιδρυτικά μέλη – του ΑΚΟΕ. Και είχα την μεγάλη τύχη να συναντήσω στο ξεκίνημα της δουλειάς τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη ο οποίος μου διέθεσε το υλικό μιας σειράς συνεντεύξεων που, μαζί με τον Πάνο Κούτρα, είχαν πάρει από τον Λουκά Θεοδωρακόπουλο.
Πιο δύσκολο ήταν να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες. Ανακάλυψα ξανά πράγματα αυτονόητα: ότι η μνήμη συχνά απατά τους ανθρώπους. Υπήρχαν πράγματα τα οποία κανένας δε θυμόταν με σιγουριά. Υπήρχαν όμως και αυτά τα οποία θεωρούσαν ότι θυμόντουσαν και τα οποία συχνά δεν ήταν ακριβώς έτσι. Είναι η φύση της μνήμης των ανθρώπων. Την περίοδο της καραντίνας πέρασα ατελείωτες ώρες ξεφυλλίζοντας αρχεία εφημερίδων για να μπορέσω να επιβεβαιώσω πληροφορίες ή να τοποθετήσω κάτι χρονικά με ακρίβεια”.
Το τρέιλερ της ταινίας.
ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία μιας επανάστασης
(*Να κοιμάμαι στο στήθος του…)
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Ιωσήφ Βαρδάκης
Αφηγητής: Ιώκο – Ιωάννης Κοτίδης
Συμμετέχει ο Γιώργος Παπαπαύλου
Πρωτότυπη Μουσική: Κ.Βήτα
Σχεδιασμός Ήχου/Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης
Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης
Ιllustrator: Στηβ Στιβακτής
Animator-VFX: Αφροδίτη Μπιτζούνη
Μοντάζ: Κωστής Κοντογέωργος
Σύμβουλος Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Διευθυντής Φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης – GSC
Διευθυντής Παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης
Executive Producer: Λευτέρης Χαρίτος
Παραγωγή: Μαρίνα Δανέζη, Τάσος Κορωνάκης – Laika Productions
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης
Με την υποστήριξη του ΕΚΚ και της ΕΡΤ
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Το t-zine.gr είναι ηλεκτρονικό περιοδικό τρανς*, κυρίως, θεματολογίας, με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, και πολιτικοποίηση σε ζητήματα έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Φιλοξενεί ειδησιογραφία, συνεντεύξεις, αρθρογραφία, θέματα ενημέρωσης και ιστορίας της τρανς* και ευρύτερα της LGBTQI+ κοινότητας, θέματα πολιτισμού, λάιφστάιλ και πολλά-πολλά ακόμη. Αποτελεί συνέχεια του trans.gr, φιλοδοξώντας να καλύψει ένα πολύ πιο ευρύ φάσμα ενημέρωσης της τρανς* κοινότητας.