Now Reading
Βρετανία: Η κυβέρνηση προαναγγέλλει αλλαγές στη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Βρετανία: Η κυβέρνηση προαναγγέλλει αλλαγές στη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Ηνωμένο Βασίλειο: Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017 | 11:53

Μετάφραση για το T-zine.gr Κωνσταντίνος Κουλαξής

Trans News

Βρετανία: Η κυβέρνηση προαναγγέλλει αλλαγές στη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει τρόπους για να καταστήσει τη διαδικασία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου απλούστερη.

Σύμφωνα με την παρούσα νομοθεσία, ένα πρόσωπο για να προχωρήσει τη διαδικασία αλλαγής των εγγράφων ως προς το φύλο, θα πρέπει να διαγνωστεί με «δυσφορία φύλου», προτού αιτηθεί για να αλλάξει την καταχώρηση φύλου του.

Η υπουργός Ισότητας της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε την εβδομάδα που πέρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον νόμο του 2004 για την αναγνώριση φύλου, με σκοπό να καταστήσει τη διαδικασία λιγότερο παρεμβατική για το ενδιαφερόμενο άτομο.

Η LGBT οργάνωση «Stonewall» υποστήριξε με ανακοίνωσή της ότι το τρέχον νομικό πλαίσιο είναι «προσβλητικό και κατακερματισμένο».

Ο νόμος του 2004 αναφέρει ότι οι άνθρωποι που επιθυμούν να αναγνωριστεί νομικά η αλλαγή της καταχώρισης του φύλου τους στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να υποβάλουν αίτηση για το επονομαζόμενο «Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου», το οποίο εκδίδεται από την «Επιτροπή Αναγνώρισης Φύλου», ένα δικαστικό όργανο που καθορίζει σε ποιο φύλο θα καταγραφεί ένα άτομο.

Εκτός από τη διάγνωση της «δυσφορίας φύλου», ο αιτών/η αιτούσα θα πρέπει επίσης να αποδείξει ότι έχει ολοκληρώσει την «μετάβαση» του/της για τουλάχιστον δύο χρόνια.

«Κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς»

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία (για το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος 2017) δείχνουν ότι κατατέθηκαν 112 αιτήσεις αλλαγής της καταχώρισης του φύλου, με το 88% αυτών να έχουν λάβει το «Πιστοποιητικό».

Η υπουργός ισότητας, Τζάστιν Γκρίνινγκ, δήλωσε ότι ενώ ο νόμος για την αναγνώριση φύλου αποτέλεσε «αιχμή» την εποχή που ψηφίστηκε, ωστόσο πρέπει τώρα να εκσυγχρονιστεί.

Όπως πρόσθεσε, η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να οικοδομήσει μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς που να εργάζεται για όλους, ανεξάρτητα από το φύλο ή τη σεξουαλικότητά τους, και σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα προς τα εμπρός», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Θα αξιοποιήσουμε τη σημαντική πρόοδο που έχουμε σημειώσει τα τελευταία 50 χρόνια, αντιμετωπίζοντας μερικές από τις ιστορικές προκαταλήψεις που υφίστανται στους νόμους μας και δίνοντας στην LGBT κοινότητα “φωνή” για τα θέματα που τους επηρεάζουν».

Ο ηγέτης των Εργατικών και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Tζέρεμι Κορμπίν, επικρότησε την απόφαση αυτή δηλώνοντας πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση άκουσε τα αιτήματα των ακτιβιστών είναι «ευπρόσδεκτο».

Ο Κόρμπιν έγραψε μάλιστα στο τουίτερ του ότι «θα υποστηρίξει κάθε νόμο για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων».

«Τεράστιες ανισότητες»

Δείτε Επίσης

Οι προτάσεις της κυβέρνησης έρχονται λίγο πριν την 50ή επέτειο της ψηφοφορίας στο Κοινοβουλίου το 1967 για τη μερική αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

Ο νόμος περί σεξουαλικών αδικημάτων του 1967 νομιμοποίησε για πρώτη φορά τις ιδιωτικές ομοφυλοφιλικές πράξεις μεταξύ ανδρών ηλικίας άνω των 21 ετών.

Η Σουζάνα Χοπγουντ, μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας «Stonewall Trans», δήλωσε ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξάλειψη των τεράστιων ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα.

«Η εν λόγω μεταρρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας καθώς αφαιρεί από τη διαδικασία την απαίτηση ιατρικών στοιχείων ή την παρεμβατικής φύσης συνέντευξη σε μια επιτροπή και επιτρέπει τελικά σε όλους τους τρανς ανθρώπους να αναγνωριστεί νομικά το φύλο τους μέσω μιας απλής διοικητικής διαδικασίας» είπε χαρακτηριστικά η ακτιβίστρια.

Η υπουργός Γκρίνινγκ εγκαινίασε επίσης μια έρευνα στην οποία μέλη της LGBT κοινότητας καλούνται να λάβουν μέρος και να συνδιαμορφώσουν την μελλοντική κυβερνητική πολιτική για τα θέματα που τους αφορούν.

Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες με αυτόν τον τρόπο να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από την τις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, από το εκπαιδευτικό σύστημα και από τον χώρο εργασίας τους.

© T-zine.gr με πληροφορίες από BBC

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί