Ξεκινά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Γράφει η Μαρίνα Γαλανού.


Είναι πολύ ευχάριστο, ιδιαίτερα για όσες και όσους πραγματικά και με πολλή υπομονή όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκαν, με όλους τους δυνατούς τρόπους, στο πολιτικό πεδίο με παρεμβάσεις, με καμπάνιες, με δόσιμο ζωτικού χρόνου -και επιτρέψτε μου και προσωπική δικαίωση πολλής δουλειάς-, να διαβάζουμε πως σήμερα ξεκινά τις εργασίες της η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με αντικείμενο τη κατάρτιση νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, και της δυνατότητας αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων.

Ήδη για αρκετές χώρες στην Ευρώπη, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Το ίδιο για κάποιες πολιτείες στις ΗΠΑ και την Αργεντινή. Με πιο προοδευτικές τις νομοθεσίες της Δανίας, στη συνέχεια της Μάλτας, και μετά της Ιρλανδίας, ενώ στη σειρά βρίσκεται και η Νορβηγία όπως ανακοινώθηκε, που δίνουν το δικαίωμα αλλαγής των εγγράφων στους τρανς ανθρώπους, χωρίς καμία προϋπόθεση, παρά μόνο με μία δήλωση αυτοπροσδιορισμού. Όχι όμως μόνο αυτό: ιδιαίτερα η νομοθεσία της Μάλτας, δίνει το δικαίωμα κενής καταχώρησης φύλου, ενώ προστατεύει και τους ίντερσεξ ανθρώπους. Μία πλήρης νομοθεσία για τους τρανς και ίντερσεξ ανθρώπους, που καλύπτει όλες τις ανάγκες και προστασίες.

Στη κατεύθυνση αυτή έχει στραφεί ακόμη το Συμβούλιο της Ευρώπης. Που σε μία ιστορική απόφασή του στις 22 Απριλίου 2015, αποφάσισε πως για να αρθούν οι πάμπολλες διακρίσες που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι, ο μόνος αποτελεσματικός και τίμιος τρόπος είναι οι νομοθεσίες των κρατών-μελών να βασίζονται μόνο στον αυτοπροσδιορισμό (εδώ).

Ακριβώς το ίδιο προτείνει και ο Συνήγορος του Πολίτη σε σχετικά πρόσφατη παρέμβασή του (εδώ), ενώ σε έκθεσή της η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) τον Οκτώβριο του 2015, δίνει ακριβώς το ίδιο περίγραμμα: αλλαγή των εγγράφων με βάση τον αυτοπροσδιορισμό (εδώ).

Η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, πλέον, έχει στη διάθεσή της, όλη τη πρότερη εμπειρία, επίσημα έγγραφα, νομοθεσίες, τα πάντα κοντολογίς, για να δουλέψει προς τη κατεύθυνση μιας νομοθεσίας που θα σέβεται πραγματικά τους τρανς ανθρώπους και θα άρει όλες τις αδικίες και διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι τρανς, αλλά και οι ίντερσεξ.

Εύχομαι ειλικρινά καλή και παραγωγική δουλειά στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, και ένα αποτέλεσμα για το οποίο θα είμαστε όλες και όλοι περήφανες και περήφανοι.